Μενού
  • Α-
  • Α+

Για μία ακόμα σκληρή μάχη, με στόχο την επιτακτική πια ενιαία και δραστική παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, προετοιμάζεται ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Πέμπτης και της Παρασκευής στις Βρυξέλλες με αιχμή το πλαφόν στη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου, αν και στο κυβερνητικό επιτελείο κρατούν μικρό καλάθι για το αποτέλεσμα καθώς οι διχογνωμίες παραμένουν. 

Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση δεν πρόκειται να μείνει με σταυρωμένα τα χέρια. Αντιθέτως, με διακηρυγμένη τη δέσμευση του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να στηρίζει νοικοκυριά και επιχειρήσεις καθ’ όλη τη διάρκεια της κρίσης, φροντίζοντας το σχέδιό της σε εθνικό επίπεδο να είναι ευέλικτο ώστε να ανταποκρίνεται στις εξελίξεις, στο μικροσκόπιο του Μεγάρου Μαξίμου και του οικονομικού επιτελείου βρίσκεται ένα νέο πακέτο στήριξης με έμφαση σε αυτή τη φάση στο πετρέλαιο κίνησης (diesel) και το πετρέλαιο θέρμανσης.

Ο πρωθυπουργός άλλωστε αναγνώρισε ότι η αυξημένη τιμή του diesel, που έφτασε να κοστίζει ακριβότερα από τη βενζίνη, επιδρά στο μεταφορικό κόστος των επαγγελματιών και ενέχει τον κίνδυνο μετακύλισης της αύξησης στην εφοδιαστική αλυσίδα, πιέζοντας περαιτέρω τις ήδη αυξημένες τιμές στα ράφια των super market που καίνε ήδη την τσέπη του καταναλωτή κι ενώ επίκειται η ενεργοποίηση του λεγόμενου καλαθιού του νοικοκυριού. Εξ ού και διαβεβαίωσε ότι η τιμή του πετρελαίου κίνησης τελεί υπό στενή παρακολούθηση, ώστε να υπάρξει αν χρειαστεί κρατική παρέμβαση. Κατά πληροφορίες ένα από τα σενάρια που εξετάζει η κυβέρνηση είναι η επανάληψη της επιδότησης κατά 15 λεπτά στην αντλία.

Πετρέλαιο θέρμανσης: Στο «κάδρο» η αύξηση της επιδότησης

Παράλληλα, στο επίκεντρο βρίσκεται και το πετρέλαιο θέρμανσης. Αν και η διάθεσή του ξεκίνησε σε καλύτερη από την αναμενόμενη τιμή, η μείωση της παραγωγής από τις χώρες του ΟΠΕΚ, εγείρει ανησυχία για νέα αύξηση της τιμής και γι’ αυτό έχει μπει στο «κάδρο» η αύξηση - εφόσον απαιτηθεί - της επιδότησης των 25 λεπτών ανά λίτρο ίσως στα 40 ή 50. 

Οι αποφάσεις, ωστόσο, απαιτούν ενδελεχή μελέτη και εξαρτώνται πρωτίστως από τη διαμόρφωση των τιμών στην αγορά πετρελαίου που αυτή τη στιγμή εμφανίζεται εξαιρετικά ασταθής. Γι’ αυτό και η λήψη των αποφάσεων παραπέμπεται κατά πληροφορίες στα τέλη Οκτωβρίου με αρχές Νοεμβρίου. Επιπλέον, στο «ζύγι» μπαίνει και ο επιπλέον δημοσιονομικός χώρος που μπορεί να δημιουργηθεί από τον μεγαλύτερο του αναμενομένου ρυθμό ανάπτυξης. 

Αποφάσεις για τον «ενεργειακό πόλεμο»

Η τρέχουσα εβδομάδα πάντως είναι κρίσιμη. Οι ηγέτες των 27 κρατών μελών της Ε.Ε, θα κληθούν στις Βρυξέλλες να λάβουν αποφάσεις για τη θωράκιση των εθνικών κοινωνιών και οικονομιών ενόψει ενός δύσκολου χειμώνα κι ενώ η Μόσχα συνεχίζει τον ενεργειακό πόλεμο.  Κατά πληροφορίες πάντως το σχέδιο της Κομισιόν που αναμένεται να υποβληθεί επισήμως την Τρίτη ως βάση συζήτησης για τη Σύνοδο Κορυφής στα τέλη της εβδομάδας, περιλαμβάνει το δυναμικό πλαφόν στην τιμή χονδρικής του φυσικού αερίου ως «ύστατο μέτρο» και για περίοδο 3 μηνών. Το ότι παραμένει στο τραπέζι εκτιμάται θετικά, αλλά στην Αθήνα είναι πολύ συγκρατημένοι ως προς την  επίτευξη ομοφωνίας για την έγκρισή του, δεδομένου ότι οι ενστάσεις και δη της Γερμανίας είναι ακόμα έντονες. Με τη σχετική πρόταση της Ελλάδας πάντως να στηρίζεται πλέον από 16 ακόμα χώρες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επιμείνει σε αυτό, τονίζοντας ότι πρόκειται για την καλύτερη δυνατή λύση ώστε να μπει τέλος στη στρέβλωση της αγοράς και το ξέφρενο ράλι των τιμών και υπογραμμίζοντας ότι δεν υπάρχει άλλος χρόνος για χάσιμο.

Οι πληροφορίες θέλουν στο πακέτο που ενέκριναν οι Επίτροποι της Ε.Ε. να προκρίνονται 4 μέτρα.

  • Η πλατφόρμα για κοινή προμήθεια φυσικού αερίου στα πρότυπα εκείνης των εμβολίων ώστε η συλλογική διαπραγματευτική ισχύς των κρατών μελών να εξασφαλίσει χαμηλότερες τιμές.
  • Η μείωση της κατανάλωσης του φυσικού αερίου κατά 15% το οποίο εξετάζεται να προταθεί να γίνει υποχρεωτικό.
  • Ένας μηχανισμός αλληλεγγύης μεταξύ των χωρών της Ε.Ε για το ενδεχόμενο που ένα κράτος μέλος βρεθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης να μπορεί να προμηθευτεί από άλλο σε συμφέρουσα τιμή.
  • Και παρέμβαση στην τιμή του LNG με ενός είδους πλαφόν το οποίο θα επηρεάζει μετά τον δείκτη ΤΤF.
Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA