Μενού
  • Α-
  • Α+

Δύο κρίσιμα στοιχεία τα οποία για τη ΝΔ συνιστούν «κόκκινη γραμμή» ξεπέρασε σύμφωνα με γαλάζιες πηγές ο βουλευτής Γρεβενών Ανδρέας Πάτσης, που οδήγησαν στην απόφαση υπόδειξης της εξόδου από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος με εντολή του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος είχε διαμηνύσει ότι δεν θα δεχτεί καμία σκιά. Το ένα σκέλος αφορούσε στη νομική υπόσταση της υπόθεσης και το δεύτερο την υπέρβαση του αξιακού και ηθικού κώδικα της παράταξης. Γι’ αυτό και πηγές από το γαλάζιο στρατόπεδο σημείωναν πως «τέτοιες συμπεριφορές δεν χωρούν στη ΝΔ».

Το παρασκήνιο της διαγραφής Πάτση από την Κ.Ο. της ΝΔ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε δώσει εντολή για πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης και στο επιτελείο της ΝΔ ήταν σαφές ότι δεν πρέπει επουδενί να επιτραπεί πλήγμα στο σύνολο της παράταξης για ενδεχόμενα λάθη ενός βουλευτή, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ έβαλλε ήδη εναντίον του ίδιου του Κυριάκου Μητσοτάκη. «Εμείς θέλουμε να είμαστε απολύτως καθαροί», ήταν το μήνυμα του Πρωθυπουργού. Η αποπομπή Πάτση λοιπόν είχε πέσει εξ αρχής στο τραπέζι, εφόσον οι εξηγήσεις του για τη νομιμότητα της επαγγελματικής του δραστηριότητας και τις ηθικές προεκτάσεις της υπόθεσης αξιολογούνταν αρνητικά.  

Ο Ανδρέας Πάτσης είχε κληθεί χθες από το πρωί από τον Γραμματέα της Κ.Ο της Νέας Δημοκρατίας, Γιάννη Μπούγα, να παράσχει «επαρκείς εξηγήσεις» αναφορικά με τις καταγγελίες σε δημοσιεύματα για την επαγγελματική του δραστηριότητα. Τόσο αναφορικά με τη συμμετοχή του σε εξωχώριες εταιρίες και την αγορά κόκκινων δανείων ύψους 62 εκατομμυρίων ευρώ έναντι 4,3 εκατομμυρίων μέσω της εταιρίας ΠΛΑΤΩΝ Α.Ε, όσο και για τη σύναψη συμβάσεων παροχής νομικών υπηρεσιών στα ΕΛΤΑ από τις οποίες κατά τον ΣΥΡΙΖΑ φέρεται να αποκόμισε αμοιβές 1 εκατομμυρίου ευρώ σε δύο χρόνια.

Οι εξηγήσεις  ζητήθηκαν αρχικά εγγράφως και εν συνεχεία δια ζώσης. Οι απαντήσεις του όμως στη διάρκειας περίπου 20 λεπτών συζήτηση με τον κ. Μπούγα, τον Γενικό Γραμματέα της Βουλής, Γιώργο Μυλωνάκη και τον Ειδικό Γραμματέα της Βουλής, Βασίλη Μπαγιώκο, δεν κρίθηκαν απλώς «ανεπαρκείς» αλλά όπως μετέφερε έγκυρη πηγή στο Reader αξιολογήθηκε ότι «δεν συνάδουν καν με τη λογική» και αφήνουν πολλά γκρίζα σημεία, τα οποία δεν μπορούσαν να γίνουν ανεκτά.  Εξού και ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε τη διαγραφή του με συνοπτικές διαδικασίες. «Οι επαγγελματικές του δραστηριότητες δεν συνάδουν με την ιδιότητα του βουλευτή και τις αρχές της ΝΔ», ανέφερε στη λιτή ανακοίνωσή του το Γραφείο του Πρωθυπουργού.

Τα 3 ερωτήματα και η «άγνοια»

Κατά πληροφορίες του Reader, τα τρία ερωτήματα που κλήθηκε να απαντήσει ο Ανδρέας Πάτσης ήταν, πρώτον γιατί συμμετείχε σε 3 κυπριακές εταιρίες ενόσω ήταν βουλευτής παρότι απαγορεύεται ρητά δια νόμου η συμμετοχή στη διοίκηση ή στο κεφάλαιο εταιρειών, που έχουν έδρα στην αλλοδαπή, δεύτερον από πού προήλθαν τα χρήματα για την αγορά της εταιρίας με χαρτοφυλάκιο κόκκινων δανείων και τρίτον κατά πόσο είναι ηθικό και νόμιμο (σ.σ. απαγορεύεται) να λαμβάνει εν ενεργεία βουλευτής αμοιβή από φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα όπως είναι τα ΕΛΤΑ.

«Δεν νοείται βουλευτής και δη δικηγόρος να επικαλείται άγνοια του νόμου», σχολίαζε γαλάζιο στέλεχος στο Reader, σκιαγραφώντας τις απαντήσεις του κ. Πάτση στα εν λόγω ερωτήματα, καθώς ο βουλευτής Γρεβενών φέρεται να υποστήριξε πως δεν γνώριζε την απαγόρευση του νόμου για τη συμμετοχή μέλους του Κοινοβουλίου σε εταιρίες του εξωτερικού και γενικότερα ότι οποιαδήποτε κίνησή του ήταν προβληματική. Φέρεται, επίσης, να ισχυρίστηκε πως οι 3 κυπριακές εταιρίες ήταν δηλωμένες στο Πόθεν Έσχες του και δεν γνώριζε για το ασυμβίβαστο.

Τι έχει συμβεί με το Πόθεν Έσχες

Οι πληροφορίες του Reader πάντως αναφέρουν πως στον κ. Πάτση είχαν γίνει συστάσεις το 2020 για τη δήλωση Πόθεν Έσχες του από την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, καθώς διαπιστώθηκε ότι δεν είχε συμπεριλάβει σε αυτή ως όφειλε εταιρίες στις οποίες ήταν μέτοχος.  Κατόπιν τούτου υποχρεώθηκε σε τροποποιητική δήλωση στην οποία ενέγραψε τις 3 κυπριακές εταιρίες αντί να τις κλείσει ή να τις μεταβιβάσει λόγω ασυμβίβαστου. Γι’ αυτό ακριβώς αναμένεται κατά τις ίδιες πληροφορίες έκτακτος έλεγχος του Πόθεν Έσχες του πρώην βουλευτή της ΝΔ, από την Επιτροπή της Βουλής, η οποία με τη σειρά της ελέγχεται γιατί δεν έπραξε τα δέοντα.

Διεξοδικότερος έλεγχος στους γαλάζιους υποψήφιους

Για τη ΝΔ πάντως υπάρχει και σαφές ζήτημα ηθικής αναφορικά με την εταιρία διαχείρισης κόκκινων δανείων. Σύμφωνα με γαλάζιες πηγές παρότι αυτή δραστηριοποιούνταν όταν ο Ανδρέας Πάτσης δεν είχε εκλεγεί ακόμα βουλευτής, το να «εμπορεύεται» ο ίδιος κόκκινα δάνεια ενώ η κοινωνία χειμάζεται εγείρει ζήτημα ηθικής. Η συζήτηση που πλέον έχει ανοίξει στο εσωτερικό της Πειραιώς και της Ηρώδου του Αττικού αφορά στην ανάγκη διεξοδικότερου ελέγχου των υποψηφίων για τα ψηφοδέλτια της ΝΔ πριν δοθεί το πράσινο φως για την οριστική ένταξή τους σε αυτά, καθώς εκ των υστέρων εντοπίζονται τουλάχιστον κενά.

Ο ίδιος ο Ανδρέας Πάτσης πάντως με ανακοίνωσή του εξαπολύει βολές για ψεύδη κατά του Παύλου Πολάκη, ο οποίος προχώρησε πρώτος σε καταγγελίες σε βάρος του, και προαναγγέλλει προσφυγή στη δικαιοσύνη, εστιάζοντας κυρίως στην εταιρία που σχετίζεται με κόκκινα δάνεια. Δηλώνει, δε, ότι δεν προτίθεται να παραδώσει την έδρα του στο κόμμα αλλά να συνεχίσει ως ανεξάρτητος πλέον βουλευτής στην εκλογική περιφέρεια των Γρεβενών.

«Πόλεμος» ΣΥΡΙΖΑ - Πιερρακάκη για τις συμβάσεις Πάτση - ΕΛΤΑ

Ως προς το ζήτημα πάντως των ευθυνών του Κυριάκου Πιερρακάκη για τις συμβάσεις Πάτση – ΕΛΤΑ, βάσει των οποίων ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά την καρατόμηση του Υπουργού, πηγές του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης καταλογίζουν στον ΣΥΡΙΖΑ μικροκομματικές σκοπιμότητητες με σαφή προεκλογική στόχευση. Και απορρίπτουν κατηγορηματικά τις αιτιάσεις με έγγραφη απάντηση του Νίκου Παππά στη Βουλή ως αρμόδιου υπουργού το 2019, σύμφωνα με την οποία το Υπουργείο έχει επί των ΕΛΤΑ μόνο την αρμοδιότητα επί των νομοθετικών και κανονιστικών θεμάτων που αφορούν στον ταχυδρομικό τομέα και όχι την καθημερινή λειτουργία του Οργανισμού η εποπτεία της οποία έχει μεταβιβαστεί στο Υπερταμείο.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA