Μενού
  • Α-
  • Α+

Για να μην έχετε απορίες, ο Ανδρέας Πάτσης από εδώ και πέρα έχει ένα βουνό να ανεβεί. Δεν είναι μόνο η πιθανή φοροδιαφυγή, είναι και το ενδεχόμενο ξεπλύματος βρώμικους χρήματος, με φόντο τα 4,3 εκατομμύρια ευρώ που πήρε από την Πειραιώς για να στήσει το fund ΠΛΑΤΩΝ και να αναλάβει τη διαχείριση τιτλοποιημένων απαιτήσεων στις τράπεζες. Δεν έχει, όμως, μόνο αυτά. Αν κανείς προσφύγει εναντίον του έχοντας έννομο συμφέρον, τότε μπορεί να κηρυχθεί έκπτωτος έχοντας παραβεί τον νόμο και τότε τον περιμένει και γερό πρόστιμο, αλλά και το ενδεχόμενο να επιστρέψει μεγάλο όγκο από τις βουλευτικές αποζημιώσεις. Βέβαια, καλός δικηγόρος είναι ο κ. Πάτσης, θα βρει μια άκρη. Φαντάζομαι. 

Η άρνηση Πάτση για την έδρα

Όπως καταλάβατε ο βουλευτής Ανδρέας Πάτσης ήταν χθες το πρόσωπο της ημέρας που με τις εμφανίσεις του ούτε λίγο ούτε πολύ αποτύπωνε τα σημαντικά κενά του συστήματος ελέγχου της Πολιτείας στους θεσμούς, αφού η συμμετοχή του σε εξωχώριες εταιρείες δεν είναι κρυφή κι αποτυπώνεται στις δηλώσεις πόθεν έσχες που έχει υποβάλει. Εν πάση περιπτώσει, εγώ έχω να πω ότι το Μαξίμου του ζήτησε να παραδώσει την έδρα κι εκείνος αρνήθηκε, διαβεβαιώνοντας πάντως πως θα συνεχίσει ως ανεξάρτητος βουλευτής Γρεβενών να στηρίξει την κυβερνητική πλειοψηφία στη βουλή. Όταν ρώτησα αρμόδια κομματική πηγή στην ΝΔ για το εάν το κυβερνών κόμμα θα συζητούσε πιθανότητα επανακαθόδου του στη Βουλή, το βλοσυρό ύφος στο κοίταγμα του συνομιλητή μου νομίζω τα είπε όλα.

Τάκης καρφώνει Μιχάλη

Για να ξέρετε, το χθεσινό υπουργικό είχε ορισμένες ενδιαφέρουσες πτυχές. Για παράδειγμα, σε κάποια φάση του, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος εξέφρασε τα παράπονά του για το γεγονός ότι η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη δεν είχε βάλει σημαντικά έργα στο Ταμείο Ανάκαμψης, με αποτέλεσμα αυτός να θέλει να εκσυγχρονίσει κλούβες της Αστυνομίας και να μην βρίσκει τώρα κεφάλαια. Περιττό να πω ότι το καρφί πήγαινε για τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ο οποίος, βεβαίως, δεν νομίζω να σκάει ιδιαίτερα, καθώς έχει τρεχάματα στον Δυτικό Τομέα της Β' Αθηνών, όπου είναι υποψήφιος.

Ο Τσίπρας στη Βουδαπέστη

Εγώ στηρίζω την ανθρώπινη ξεκούραση, ιδίως όταν η κούραση είναι μεγάλη και αξιοσημείωτη. Κάπως έτσι, ο Αλέξης Τσίπρας πήρε την οικογένειά του και έφυγε χθες με εμπορική πτήση για Βουδαπέστη, προκειμένου να κάνει ένα ωραίο τετραήμερο. Μάλιστα, έφτασε και με entourage στην πίστα του αεροσκάφους, αν και οφείλω να τον επιβραβεύσω γιατί πετά οικονομικά με τη Ryanair. Το λέω απλά και το καταγράφω, γιατί το τελευταίο διάστημα έχει κάνει σκληρή κριτική για τα εθνικά θέματα, ζητώντας κυρώσεις για την Τουρκία, επέκταση στα 12 ναυτικά μίλια και άλλα τινά και η 28η Οκτωβρίου είθισται να είναι μια επέτειος τόνωσης του φρονήματος. Κατά τα άλλα, bon voyage!

«Κόντρα» Κατρίνη-Γεωργιάδη 

Σε μια άτυπη κόντρα έχει εξελιχθεί η σχέση ανάμεσα στον επικεφαλής της  Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ και τον υπουργό Ανάπτυξης.  Αυτή η «σχέση» έχει ξεκινήσει από το 2019 όταν και ο Μιχάλης Κατρίνης ήταν σκιώδης υπουργός για το κίνημα αλλαγής απέναντι στον Αδωνι. Για ακόμα μια φορά χθες στην ομιλία του ο βουλευτής Ηλείας άφησε «αιχμές» για τον υπουργό ότι έχει να επιβληθεί πρόστιμο στην αγορά εδώ και παρά πολύ καιρό. Μάλιστα κάλεσε τον υπουργό να απαντήσει, για το πόσοι έλεγχοι έχουν γίνει για την πάταξη της αισχροκέρδειας και πόσα πρόστιμα έχουν επιβληθεί, από τη στιγμή που την ευθύνη του όλου μηχανισμού ελέγχου ανήκει στον υπουργό Ανάπτυξης.

Καθησυχαστικά μηνύματα από το Ισραήλ 

«Οι σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ είναι στρατηγικής σημασίας και η όποια βελτίωση των ισραηλινοτουρκικών σχέσεων δεν θα γίνει εις βάρος των ελληνοϊσραηλινών», υποστηρίζουν πηγές από την ισραηλινή πρεσβεία. Το γράφω με αφορμή τις συζητήσεις που γίνονται μεταξύ Άγκυρας και Ιερουσαλήμ που αποδεικνύουν πως κάτι κινείται στο πεδίο αυτό - αν και τα βήματα είναι αργά. Κι επειδή το Ισραήλ την επόμενη εβδομάδα έχει πάλι εκλογές, το ερώτημα για το εάν μια εκλογή Νετανιάχου θα παγώσει αυτή τη βελτίωση, απαντιέται από τους Ισραηλινούς διαφορετικά: όποιος κι αν βγει πρωθυπουργός στη χώρα, η σχέση με την Ελλάδα παραμένει ανεπηρέαστη. Επειδή είμαι άνθρωπος θετικός και καλόπιστος θα το κρατήσω ως απάντηση. 

Η βόλτα Σολτς στην Ακρόπολη 

Για την ατζέντα της επίσκεψης Σολτς σας τα έχω γράψει και πει εδώ και καιρό. Τώρα θα σας πω ότι ο Γερμανός καγκελάριος σήμερα το πρωί θα περπατήσει με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης. Μπορεί το θέμα των Μαρμάρων του Παρθενώνα να μην αφορά τους Γερμανούς, δεν χάνουμε όμως τίποτε να κάνουμε μια σχετική αναφορά στον καγκελάριο. Μαθαίνω πως για τον Σολτς είναι η πρώτη επίσκεψη στην Ακρόπολη. Κάλιο αργά παρά ποτέ.