Μενού
  • Α-
  • Α+

Η κινητικότητα σε Ισραήλ, Αίγυπτο, Λιβύη και Τουρκία δεν περνά απαρατήρητη στην Αθήνα που από τη μια παρακολουθεί με ενδιαφέρον τις εξελίξεις στην οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου, δυο χωρών που βρίσκονται σε εμπόλεμη κατάσταση, από την άλλη παρακολουθεί με ανησυχία τις εξελίξεις στη Λιβύη, όπου η Τουρκία, χρησιμοποιώντας κυρίως το στρατιωτικό της αποτύπωμα, εξακολουθεί να επηρεάζει τις εξελίξεις και να υπογράφει συμφωνίες με την κυβέρνηση Ντ’Μπεϊμπά.  

Η Αθήνα θεωρεί πως η συμφωνία Ισραήλ - Λιβάνου για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών μεταξύ των δύο χωρών αποτελεί ουσιαστικό βήμα εδραίωσης της σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και έχει ήδη χαιρετίσει την εξέλιξη που επετεύχθη με μεσολάβηση των ΗΠΑ και του Συμβούλου για την ενεργειακή Ασφάλεια Amos Hochstein. «Η συμφωνία καταδεικνύει ότι η διευθέτηση διαφορών μεταξύ χωρών όσον αφορά την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών είναι δυνατή μόνο μέσω του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου. Ως εκ τούτου αποτελεί παράδειγμα το οποίο οφείλουν να ακολουθήσουν όλες οι χώρες της περιοχής», υποστήριξε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών, τη στιγμή που το τουρκικό υπουργείο εξωτερικών χρησιμοποιεί την ιστορική συμφωνία ως πρόσχημα για αναβάθμιση του ψευδοκράτους στην Κύπρο, παραπλανώντας ως προς τις παράνομες, αυθαίρετες διεκδικήσεις της Τουρκίας στην Αν. Μεσόγειο.

Το «μπλόκο» με το Ισραήλ

Η Αθήνα παρακολουθεί και την προσπάθεια επαναπροσέγγισης Ισραήλ - Τουρκίας, αν και διπλωματικές πηγές του Ισραήλ εξακολουθούν να διαβεβαιώνουν πως πρώτον, η επαναπροσέγγιση αυτή δεν πρόκειται να στραφεί κατά των ελληνικών συμφερόντων και δεύτερον, ότι η σχέση Αθήνας – Τελ Αβίβ σε επίπεδο συνεργασιών κι επίσημων επισκέψεων είναι πιο έντονη από οποιαδήποτε άλλη. Όλα αυτά έρχονται στον απόηχο της ακύρωσης της επίσκεψης του Ισραηλινού υπουργού Άμυνας στην χώρα μας, που όμως βρέθηκε στην Τουρκία κι έστειλε το μήνυμα πως πρέπει να βρεθούν λύσεις μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας μέσω διαλόγου. Μάλιστα σε ένα θέμα που καίει την Άγκυρα απέφυγε να δώσει την απάντηση που θα περίμεναν, αφού δεν απέκλεισε την πώληση του αντιπυραυλικού συστήματος IRON DOME στην Κύπρο προσθέτοντας ότι δεν αποκαλύπτει λεπτομέρειες για τέτοια έργα με τρίτες χώρες.

Συνεχίζει τις διεθνείς επαφές ο Μητσοτάκης

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης πάντως συνεχίζει τις διεθνείς επαφές στο διπλωματικό μέτωπο για την περαιτέρω ενίσχυση των συμμαχιών της χώρας. Αύριο (31/10) μεταβαίνει στη Λιθουανία και την Τρίτη (1/11) στην Εσθονία, δύο χώρες της Βαλτικής που τάσσονται ανοικτά υπέρ της Ουκρανίας, έχοντας καταδικάσει από την πρώτη στιγμή τη ρωσική εισβολή και τον ωμό εκβιασμό που επιχειρεί η Μόσχα στη Δύση, ενώ την Πέμπτη (3/11), ο Κυριάκος Μητσοτάκης μεταβαίνει στη γερμανική πρωτεύουσα προκειμένου να μετάσχει στη «Διαδικασία του Βερολίνου» για τα Δυτικά Βαλκάνια, μία μόλις εβδομάδα μετά την επίσκεψη Σολτς στην Αθήνα και το νέο κεφάλαιο που σηματοδοτεί για τις ελληνογερμανικές σχέσεις.

Εκνευρισμός στην Άγκυρα για την επίσκεψη Σολτς

Η επίσκεψη του Γερμανού Καγκελάριου στην Αθήνα και τα μηνύματα που έστειλε στις δημόσιες τοποθετήσεις του – με αιχμή τα όσα είπε για την Τουρκία, ότι δηλαδή δεν νοείται αμφισβήτηση κυριαρχίας από μέλος του ΝΑΤΟ σε άλλο μέλος της συμμαχίας, προκάλεσε πλήθος αντιδράσεων στην Τουρκία, τόσο σε επίπεδο πολιτικής ηγεσίας, όσο και σε επίπεδο μέσων ενημέρωσης. Την τουρκική ενόχληση ενισχύει το γεγονός ότι γερμανικά θωρακισμένα θα ενισχύσουν την ελληνική γραμμή άμυνας στον Έβρο. Την ίδια στιγμή η Τουρκία εξακολουθεί να επενδύει στο νέο-οθωμανικό της όραμα αυτή τη φορά με αφορμή την επέτειο των 99 ετών από την ίδρυση της τουρκικής δημοκρατίας.

Ο Τούρκος πρόεδρος εμφάνισε και πάλι την Ελλάδα ως εχθρό της Τουρκίας, η οποία δρα καθ’ υπόδειξη της Δύσης, ενώ δεν παρέλειψε να θυμηθεί τα «σύνορα της καρδιάς του». «Ανεξάρτητα από τα εμπόδια που τίθενται μπροστά μας, συνεχίζουμε με αποφασιστικότητα τον αγώνα μας για να κάνουμε τον νέο αιώνα , «αιώνα της Τουρκίας»  και να πραγματοποιήσει το έθνος μας τα όνειρα του», δήλωσε χθες ο Τούρκος Πρόεδρος, με την Αθήνα να αρνείται να ακολουθήσει το δρόμο των προκλήσεων και την ρητορική διολίσθηση στην οποία προχωρά η Άγκυρα.

Στο εσωτερικό της χώρας ο κ. Ερντογάν πουλάει όραμα και φαραωνικά σχέδια, καλώντας ουσιαστικά έναν λαό να υπομείνει τον σημερινό πληθωρισμό  του 87% , την ώρα που δεν εγκαταλείπει το γνωστό αφήγημα ότι «η Τουρκία απειλείται από τους ιμπεριαλιστές» όπως απειλήθηκε και η Οθωμανική  Αυτοκρατορία  συμπληρώνοντας πως χρησιμοποιούν «πιόνια» και τότε και σήμερα για να πλήξουν το μεγαλείο της Τουρκίας. Είναι μάλιστα σαφές ότι ο εξωτερικός εχθρός είναι  πάντοτε βολικός και σε αυτούς ο κ.Ερντογάν συμπεριλαμβάνει συνήθως και την Ελλάδα.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA