Μενού
  • Α-
  • Α+

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε ξανά σαφές μήνυμα στην τουρκική πλευρά ότι οι απειλές της δεν πιάνουν τόπο, καθώς η Ελλάδα είναι αμείλικτη με όποιον θελήσει να αμφισβητήσει την εθνική της κυριαρχία, αλλά για μία ακόμα φορά ξεκαθάρισε ότι παρά την αναθεωρητική ρητορική της Τουρκίας, η χώρα μας κρατά ανοιχτό το παράθυρο του διαλόγου. «Είχα επίσης την ευκαιρία να ενημερώσω την ομόλογό μου για την κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο. Με τις συνεχιζόμενες εντάσεις που προκαλεί η Τουρκία στο Αιγαίο και μέσω των πράξεων και της κλιμακούμενης ρητορικής που δυστυχώς υπονομεύει τη σταθερότητα και την ασφάλεια σε ολόκληρη την περιοχή» είπε ο πρωθυπουργός από το Βίλνιους κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με την Λιθουανή ομόλογό του Ινγκριντα Σιμονιτέ

«Νομίζω ότι για άλλη μια φορά βλέπουμε μια περίπτωση που η αναθεωρητική ρητορική υπονομεύει την περιφερειακή σταθερότητα, σε μια στιγμή που  το τελευταίο που χρειαζόμαστε είναι άλλη μια εστία έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο ιδίως μεταξύ συμμάχων του ΝΑΤΟ. Οπως έχω υπογραμμίσει πολλές φορές η Ελλάδα διατηρεί ανοιχτό το παράθυρο του  διαλόγου, αλλά κλειστή την πόρτα σε προκλήσεις και απειλές ιδίως όταν αυτές αφορούν την εθνική μας κυριαρχία» πρόσθεσε. Για την επίσκεψή του στη χώρα της Βαλτικής, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι «οι σχέσεις μας γίνονται ακόμα πιο ισχυρές και πιστεύω ότι η εξέλιξη των στενών σχέσεων που έχουμε είναι το φυσικό επακόλουθο δεδομένου ότι αντιμετωπίζουμε κοινές προκλήσεις παρά τη γεωγραφική απόσταση».

Για τον πόλεμο στην Ουκρανία «επαναλάβαμε τη δέσμευση μας να σταθούμε στο πλευρό των Ουκρανών μαζί με τους εταίρους μας στην ΕΕ και τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ εκτός από έναν. Καταδικάσαμε ξανά με τον πιο ηχηρό τρόπο την πρόσφατη εκτόξευση πυραύλων από τη Ρωσία στην Ουκρανία που προκάλεσε θανάτους πολιτών και καταστροφή υποδομών. Θα σταθούμε στο πλευρό της Ουκρανίας όσο κι αν χρειαστεί και θα συνεχίσουμε να παρέχουμε οικονομική και στρατιωτική υποστήριξη στον ουκρανικό λαό».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι η Τουρκία τηρεί επαμφοτερίζουσα στάση στον πόλεμο της Ουκρανίας, καθώς «θεωρεί ότι δε χρειάζεται να επιλέξει μια πλευρά σαν να μην υπάρχει σωστό και λάθος. Θεωρεί σωστό να παρέχει όπλα στην Ουκρανία και να εξυπηρετεί ταυτόχρονα τα οικονομικά συμφέροντα Ρωσίας χωρίς να εφαρμόζει τις κυρώσεις. Εχουμε πει ότι πρέπει να ευθυγραμμιστούν με αυτές όσες χώρες θέλουν να ενταχθούν στην ευρωπαϊκή οικογένεια».

Για το μείζον θέμα της ενέργειας ο Ελληνας πρωθυπουργός εξέφρασε για μία ακόμα φορά την απογοήτευσή του, καθώς ο η Ευρώπη «έχει καθυστερήσει και είναι στιγμή να στείλουμε ένα καθαρό μήνυμα στη Ρωσία και τις αγορές ότι η κερδοσκοπία στη αγορά του αερίου θα αντιμετωπιστεί από την ΕΕ με την επιβολή κάποιου πλαφόν στο δείκτη TTF».

Τέλος για το μεταναστευτικό είπε: «Αντιμετωπίζουμε κοινές προκλήσεις όπως η μετανάστευση που γίνεται όπλο στα χέρια κάποιων για να ασκήσουν πίεση στις κοινωνίες μας. Πρέπει πάντα να υπογραμμίζουμε ότι δεν μπορούμε να αποδεχτούμε ποτέ το γεγονός ότι απελπισμένοι άνθρωποι χρησιμοποιούνται για πολιτικούς σκοπούς. Η Ελλάδα θα συνεχίσει να φυλάσσει τα σύνορα της και θα καλούμε πάντα την Τουρκία να συνεργαστούμε σε αυτό τον τομέα»

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA