Μενού
  • Α-
  • Α+

Πολύ μελάνι χύθηκε για το θέμα της εμφάνισης του γνωστού επιχειρηματία στο Προεδρικό Μέγαρο που, για να το πω κομψά, δεν κέρδισε τις εντυπώσεις με την παρουσία του. Ανθρωπός μου που γνωρίζει πρόσωπα και πράγματα στο Προεδρικό Μέγαρο με διαβεβαίωσε πως πρώτον, η πρόσκληση στον συγκεκριμένο έγινε από την Ολλανδική Πρεσβεία και δεύτερον, έγιναν συστάσεις από τους ανθρώπους της Προεδρίας στον ίδιο να αλλάξει αμφίεση πριν συναντήσει το βασιλικό ζεύγος της Ολλανδίας αλλά και την Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Εάν είχε απαγορευτεί η είσοδός του θα δημιουργείτο θέμα.

Σε κάθε περίπτωση, εγώ βλέπω μια συντονισμένη προσπάθεια απαξίωσης της Προέδρου της Δημοκρατίας από συγκεκριμένα κέντρα και δεν αναφέρομαι μόνο στο προχθεσινό επεισόδιο, ούτε μόνο στη φωτογραφία από ένα διάλειμμα της παρέλασης. Εν πάση περιπτώσει, καλό είναι να προφυλάσσουμε τους θεσμούς μας στην Δημοκρατία γιατί όπως λέει και η διάσημη φράση του αρχιτέκτονα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης Ζάν Μονέ, τίποτε δεν γίνεται χωρίς ανθρώπους και τίποτε δεν μένει χωρίς θεσμούς.

Η ποδηλατάδα στη Θεσσαλονίκη για το βασιλικό ζεύγος της Ολλανδίας

Στη Θεσσαλονίκη ο δήμαρχος Κωνσταντίνος Ζέρβας υποδέχθηκε το Ολλανδικό Βασιλικό ζεύγος σαν στο σπίτι τους. Προφανώς δεν μετέτρεψε το δημαρχείο σε παλάτι, αντιθέτως έκαναν ποδηλατάδα στον Λευκό Πύργο. Για όσους δεν έχετε βρεθεί στις Κάτω Χώρες, πρέπει να ξέρετε ότι το ποδήλατο είναι το πιο δημοφιλές μέσο μεταφοράς στην Ολλανδία, έχει μεγάλη διείσδυση σε όλες τις ηλικίες και κάνει τη ζωή στο Αμστερνταμ, στο Ρότερνταμ και σε άλλες μεγάλες πόλεις πολύ πιο υποφερτή. Μακάρι το παράδειγμα να ακολουθηθεί και στη Θεσσαλονίκη ώστε το κέντρο της να γίνει προσβάσιμο μόνο με μετρό και ποδήλατο. Θα αλλάξουν σίγουρα πολλά.

Roadshow Μητσοτάκη στο Λονδίνο

Στα τέλη του μήνα μαθαίνω πως θα μεταβεί ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στο Λονδίνο όπου μεταξύ άλλων θα επιδιωχθεί και μια συνάντηση με τον νέο Πρωθυπουργό Ρίσι Σούνακ. Θα έχει συναντήσεις και με ξένα funds του Σίτι και ίσως και νέα από το μέτωπο των γλυπτών του Παρθενώνα για τα οποία κάποιοι εκφράζουν μια υπερμετρη αισιοδοξία. Μακάρι να επιβεβαιωθούν, εγώ πάλι κρατάω μικρό καλάθι.

Δήμας και Φραγκογιάννης στη Σίλικον Βάλεϊ

Ενα ταξίδι στην καρδιά της νεοφυούς επιχειρηματικότητας θα πραγματοποιήσουν την Παρασκευή και για μια εβδομάδα δυο υφυπουργοί της κυβέρνησης, ο Χρίστος Δήμας και ο Κώστας Φραγκογιάννης. Θα βρεθούν στο Σαν Φρανσίσκο μαζί με νεοφυείς επιχειρήσεις του Elevate Greece, και θα έχουν συναντήσεις με εταιρείες επιχειρηματικών κεφαλαίων. Στόχος είναι η εξωστρέφεια του οικοσυστήματος καινοτομίας, η παρουσίαση των ευνοϊκών συνθηκών που έχουν διαμορφωθεί πλέον στην Ελλάδα για την προσέλκυση επενδύσεων και η κινητοποίηση και αξιοποίηση διαπρεπών Ελλήνων επιστημόνων, ακαδημαϊκών και επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στην ευρύτερη περιοχή της Καλιφόρνια. Οι επαφές θα περιλαμβάνουν συναντήσεις με επιστήμονες από τα Πανεπιστήμια Στάνφορντ, Μπέρκλεϊ, USF, επιχειρηματίες και ανώτερα στελέχη εταιρειών από το χώρο της υψηλής τεχνολογίας, εκπροσώπους εθνικών φορέων προώθησης επενδύσεων και καινοτομίας που λειτουργούν στις ΗΠΑ, καθώς και πολιτειακούς αξιωματούχους.

Εξοπλιστικά στο ΚΥΣΕΑ του Δεκεμβρίου

Οι προηγούμενες συνεδριάσεις του ΚΥΣΕΑ σήμαναν μια νέα πραγματικότητα: το όργανο θα συνεδριάζει πλέον τακτικά και όχι μόνο όποτε προκύπτει ανάγκη για κρίσεις, εξοπλιστικά ή έκτακτες καταστάσεις. Η επόμενη προγραμματισμένη συνεδρίαση, λοιπόν, είναι τον Δεκέμβριο, όπως συμφωνήθηκε προ εβδομάδων στο Μαξίμου. Εκεί πληροφορούμαι ότι το μενού θα είναι ενδιαφέρον και θα ληφθούν σοβαρές αποφάσεις για εξοπλιστικά προγράμματα. Για πόσα; Ανάλογα με το πόσα θα είναι ώριμα, όπως μου το έθεσε σοβαρή πηγή μου. Τι μπορεί να περιλαμβάνει το μενού; Με δεδομένο ότι η προτεραιότητα του πρωθυπουργού είναι το Πολεμικό Ναυτικό, θα έλεγα ότι στο επίκεντρο θα είναι η αναβάθμιση των φρεγατών τύπου ΜΕΚΟ και οι κορβέτες, όπου έχουμε σοβαρές προτάσεις από Ιταλούς και Γάλλους, με την προοπτική συμπαραγωγής και σε ελληνικά ναυπηγεία. Ιδωμεν πού θα κάτσει η μπίλια.

Ο άσπονδος φίλος του Πιερρακάκη

Για την πρόθεση του Κυριάκου Πιερρακάκη να κατέβει με σταυρό στην Α' Αθηνών σας έχω ενημερώσει εγκαίρως και προς τούτο έχουν ξεκινήσει ήδη οι σχετικές προετοιμασίες. Είναι αναμφίβολο ότι ο επιτυχημένος υπουργός είναι δυνατή νέα είσοδος στην περιφέρεια, αν και στα κομματικά χρειάζεται ακόμα δρόμο. Μαθαίνω, πάντως, ότι ένας βουλευτής της ΝΔ στην εν λόγω περιφέρεια καθόλου ικανοποιημένος δεν είναι με αυτή την εξέλιξη και καθόλου δυσάρεστα δεν άκουσε τις επιθέσεις που εξαπέλυσε ο ΣΥΡΙΖΑ εις βάρος του υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Ο κ. Πιερρακάκης, πάντως, δεν θα σηκώσει το γάντι.

Επιχείρηση αποδόμησης του Μητσοτάκη

Ο Δημήτρης Ψαρράς, ένας άνθρωπος που έχει μεγάλη ιστορία στον ελληνικό Τύπο με τον «Ιό» της Ελευθεροτυπίας έγραψε προ καιρού ένα βιβλίο με τίτλο «Μια Καριέρα», λέγοντας ότι εισφέρει ανατρεπτικά στοιχεία για την πολιτική, επαγγελματική και κοινωνική διαδρομή του Κυριάκου Μητσοτάκη. Βέβαια, για να είμαι ειλικρινής, τόσο καιρό που έχει κυκλοφορήσει το βιβλίο, δεν έχει κάνει και ιδιαίτερη αίσθηση. Μου έκανε, όμως, εντύπωση η παρουσία δύο κεντρικών στελεχών στο πάνελ της παρουσίασης του βιβλίου στη Θεσσαλονίκη, στην ΕΣΗΕΜΘ, χθες το απόγευμα: του εκπροσώπου Τύπου Νάσου Ηλιόπουλου και της αναπληρώτριας επικεφαλής του τμήματος ΜΜΕ και δημοσιογράφου Ολγας Στέφου. Η σύνθεση του πάνελ, πάντως, δίνει την αίσθηση μιας επιχείρησης αποδόμησης του κ. Μητσοτάκη επί προσωπικού και πάλι. Το 2019, βέβαια, δεν είχε πάει πολύ καλά. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA