Μενού
  • Α-
  • Α+

Τεχνική λυκοφιλίας φαίνεται ότι ακολουθεί η Άγκυρα απέναντι στην Αθήνα - ή τουλάχιστον αυτό επιδιώκει - με τον Χουλουσί Ακάρ να δηλώνει σήμερα, μετά από το «μπαράζ» προκλήσεων του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ότι οι Έλληνες διαπραγματευτές είναι «καλοδεχούμενοι για νέες συζητήσεις».

«Έχουμε προβλήματα με την Ελλάδα. Εμείς λέμε ότι ως δύο γείτονες, στα πλαίσια των σχέσεων καλής γειτονίας, στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου, πρέπει να καθίσουμε με ειρηνικούς τρόπους και μεθόδους να μιλήσουμε ως δύο πολιτισμένες χώρες και να λύσουμε αυτό το θέμα» δήλωσε ο Ακάρ.Την ίδια ώρα, ο υπουργός Άμυνας της γειτονικής χώρας δήλωσε πως «εργαζόμαστε για μεθόδους οικοδόμησης εμπιστοσύνης».

«Υπάρχουν συμβουλευτικές συναντήσεις και με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ και τον πρόεδρό μας και γίνεται εργασία “αποσυμπίεσης” για την αποφυγή κάποιας σύγκρουσης. Η Ελλάδα εγκατέλειψε τις συνομιλίες, είναι ξεκάθαρο» είπε ο Χουλουσί Ακάρ. Την ίδια ώρα, ο Τούρκος αξιωματούχος ζήτησε να υπάρξει νέα συνάντηση μεταξύ των δύο πλευρών για να συζητηθούν τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, καθώς «υπάρχουν βαθιά ζητήματα».

«Περιμένουμε εδώ και δύο χρόνια την τέταρτη συνάντηση που θα γίνει στην Άγκυρα. Κάποιοι φίλοι μας, κάποιοι από τους συμμάχους μας, μερικές φορές συμπεριλαμβανομένου του ΝΑΤΟ, λένε να είμαστε υπέρ του διαλόγου, να ενθαρρύνουμε τον διάλογο μεταξύ των δύο πλευρών. Μην το λέτε σε μας αυτό. Εάν οι συνομιλητές μας μας πουν ότι ερχόμαστε αύριο, είναι καλοδεχούμενοι» τόνισε ο Ακάρ. Υποστήριξε, μάλιστα, ότι η Τουρκία δεν έχει πρόβλημα με το διάλογο γιατί έχει εμπιστοσύνη στον εαυτό της. «Γιατί έχουμε δίκιο» είπε επίσης ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, καταλήγοντας: «Είμαστε δυνατοί για αυτό είμαστε έτοιμοι να μιλήσουμε».