Μενού
  • Α-
  • Α+

Στο στόχαστρο της Αθήνας μπαίνει ο τουρκικός αναθεωρητισμός ως κίνδυνος για την αποσταθεροποίηση της Ανατολικής Μεσογείου σε όλα τα διεθνή φόρα που εμφανίζονται μέλη της ελληνικής κυβέρνησης. Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε και ο Νίκος Δένδιας στην ιταλική τηλεόραση, «δημιουργείται μια διαρκής στάση αμφισβήτησης όχι μόνο κυριαρχίας και κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδος, μιας χώρας μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά συνολικά ενός τρόπου αντιμετώπισης των σχέσεων μεταξύ των χωρών στην Ανατολική Μεσόγειο». Όλα αυτά δεν είναι άσχετα με την επίδειξη της αντισυμμαχικής συμπεριφοράς που επιδεικνύει η Τουρκία, μετά και τη συνάντηση Ερντογάν – Στόλτενμπεργκ, όπου η Άγκυρα αντιστρέφει την πραγματικότητα, κατηγορώντας την Αθήνα ως την επιθετική δύναμη στο Αιγαίο. Όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές στο Reader η Ελλάδα δεν πανικοβάλλεται από την ατμόσφαιρα των απειλών που καλλιεργεί συστηματικά η Άγκυρα, παρά τις ίσες αποστάσεις που τηρεί ο Γενς Στόλτενμπεργκ ο οποίος για ακόμη μια φορά εξίσωσε Αθήνα κι Άγκυρα ζητώντας από τις δυο χώρες μέλη του ΝΑΤΟ να «καθίσουν να τα βρουν».

Το Τουρκολιβυκό Σύμφωνο

Ο ελέφαντας στο δωμάτιο είναι βέβαια του τουρκολιβυκό σύμφωνο και η πιθανότητα ενεργοποίησής του από την Άγκυρα σε ενδεχόμενες έρευνες σε περιοχές που η Ελλάδα θεωρεί περιοχή δικής της υφαλοκρηπίδας. Η Άγκυρα γνωρίζει πως η Ελλάδα θα αντιδράσει με δυναμικό τρόπο, όπως είχε συμβεί και το καλοκαίρι του 2020, ενώ σαφή μηνύματα έχουν σταλεί και στους συμμάχους της χώρας μας και δη στις Ηνωμένες Πολιτείες που με τη σειρά τους έχουν στείλει σαφή μηνύματα στην Άγκυρα πως θα πρέπει να απέχουν από προκλητικές ενέργειες που υπό προϋποθέσεις θα μπορούσαν να ρίξουν λάδι στη φωτιά στην περιοχή μας, ειδικά σε μια τόσο κρίσιμη συγκυρία όπου το ΝΑΤΟ δεν επιθυμεί μια νέα εστία έντασης στην Ευρώπη.

Η διεθνοποίηση των ελληνοτουρκικών

Σε κάθε περίπτωση Μητσοτάκης, Δένδιας και Παναγιωτόπουλος επιδιώκουν με κάθε τρόπο την διεθνοποίηση των τουρκικών προκλήσεων στα διεθνή φόρα και στις διμερείς συναντήσεις που συμμετέχουν. Για την Αθήνα κρίσιμης σημασίας είναι οι συμφωνίες που έγιναν με τη γερμανική πλευρά που δείχνει πως στο κομμάτι της άμυνας υπάρχει και ευρωπαϊκός βραχίονας, ενώ είναι καλοδεχούμενη και η στροφή που έχει κάνει το Βερολίνο απέναντι στην Άγκυρα, υπό την έννοια πως οι τελευταίες δηλώσεις των Γερμανών αξιωματούχων ξεφεύγουν από την πολιτική των ίσων αποστάσεων που είχαν επιλεγεί τα τελευταία χρόνια. Για την Αθήνα βέβαια η πιο κρίσιμη παράμετρος είναι η αμερικανική παρουσία που έχει επισφραγιστεί από την ελληνοαμερικανική συμφωνία και την αναβάθμιση Σούδας και Αλεξανδρούπολης. Αυτό έχει προκαλέσει μεγάλο εκνευρισμό στην Άγκυρα που όμως εξακολουθεί να μην μπορεί να βρει ένα modus vivendi με την Ουάσιγκτον εξαιτίας κυρίως της σχέσης που έχει αναπτύξει ο Ερντογάν με τον Πούτιν.

Η αποφυγή της ρητορικής έντασης

Σε κάθε περίπτωση στην Αθήνα αναμένουν πως η ρητορική ένταση δεν πρόκειται να περιοριστεί. Το αντίθετο: η προεδρική εκλογή στην γειτονική χώρα θα ενισχύσει τις εθνικιστικές φωνές στο εσωτερικό της Τουρκίας, ενώ και ο Ερντογάν, πιεζόμενος και από τον κυβερνητικό του εταίρο Μπαχτσελί, είναι αδύνατο να αλλάξει τροπάριο. Άλλωστε όπως είπε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τη Γερμανία, «κι εγώ αν είχα να αντιμετωπίσω πληθωρισμό 85% θα επεδίωκα κι εγώ να αλλάζω τη συζήτηση».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA