Μενού
  • Α-
  • Α+

Στο σκέλος των υποκλοπών, το «έργο» που σηκώνει ο δικηγόρος Γιάννης Μαντζουράνης, ο οποίος εκπροσωπεί τον εκδότη Κώστα Βαξεβάνη, αλλά είναι και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ ταυτόχρονα, είναι ότι θα πρέπει οι πηγές του δημοσιογράφου να υπαχθούν σε καθεστώς προστασίας μαρτύρων. Κάτι σαν την υπόθεση Novartis δηλαδή. Αναζήτησα κι εγώ απαντήσεις και μου απάντησε αρμόδιος και σοβαρός άνθρωπος ότι, για να γίνει κάτι τέτοιο, θα πρέπει να υπάρχει αφενός σοβαρός κίνδυνος για την ασφάλεια και τη ζωή του δυνάμει μάρτυρα, αφετέρου να μην έχει προβεί σε αξιόποινες πράξεις. Εάν οι πηγές του κ. Βαξεβάνη προέβαιναν σε μη αδειοδοτημένες παρακολουθήσεις με παράνομο λογισμικό, όπως υποστηρίζεται, πώς θα γίνουν προστατευόμενοι μάρτυρες; Δεν θα γίνουν, είναι η απάντηση.

Η θέση του Λαλιώτη για τη γενιά του Πολυτεχνείου

17 Νοεμβρίου σήμερα, 49η επέτειος από την εξέγερση του Πολυτεχνείου και βρήκα ενδιαφέρουσα την ομιλία του Κώστα Λαλιώτη στην εκδήλωση στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά για την παρουσίαση του νέου βιβλίου του Μίμη Ανδρουλάκη. Ο Λαλιώτης ανάμεσα στα άλλα, αναφέρθηκε και στην γενιά του Πολυτεχνείου που τόσο πολύ λοιδορήθηκε τα τελευταία χρόνια σημειώνοντας πως «δυστυχώς, με τη μικρή και τη μεγάλη ευθύνη όλων μας, ο μύθος εκτόπισε την πραγματικότητα. Ο μύθος έγινε ισχυρός και ακατανίκητος, γιατί συμπορεύτηκαν και πολλές φορές ταυτίστηκαν "οι μεν της καταστάσεως" με τις γήινες ανάγκες τους και τις σκοπιμότητές τους και "οι δε της αντιστάσεως" με τις ματαιοδοξίες και τις φιλοδοξίες τους. Δυστυχώς, από την ώρα που οι "μισές αλήθειες" κυριάρχησαν οι "μεγάλες αλήθειες" δεν άντεξαν». Καταγράφω την παρατήρηση ενός εκ των πρωταγωνιστών της εξέγερσης που με την ιστορική απόσταση και την βαθιά πολιτική του εμπειρία μπορεί να αξιολογεί καλύτερα τη δική του γενιά από όλους εμάς.

Μια φίλη από τα παλιά

Η χθεσινή επίσκεψη του Νίκου Δένδια στη Ρώμη για να συναντήσει τον νέο ομόλογό του, αλλά παλιό φίλο μας, Αντόνιο Ταγιάνι έφερε αναμνήσεις. Ο κ. Ταγιάνι είναι φίλος πολλών στη ΝΔ, με δεδομένο ότι ήταν στην Ευρώπη από το 1994 ως το 2019 που αποχώρησε από την προεδρία του Ευρωκοινοβουλίου. Εγώ δεν θα μείνω, όμως, τόσο στον αδερφό Αντόνιο, ο οποίος θα βάλει λίγη πλάτη τώρα, αλλά στην πρέσβη μας στη Ρώμη Ελένη Σουρανή, την άλλοτε διπλωματική σύμβουλο του πρωθυπουργού, η οποία βρέθηκε στο τραπέζι της συνάντησης. Εχει αναλάβει καθήκοντα από τον Απρίλιο, στο τελευταίο της ίσως μεγάλο διπλωματικό πόστο και πορεύεται εξαιρετικά στην Αιώνια Πόλη. Αν μου επιτρέπεται, πάντως, να το πω εγώ, εκτιμώντας ότι εκφράζω αρκετούς... Ελένη λείπεις!

Τι είπε ο Πρύτανης με τον Μητσοτάκη;

Το περάσαμε λίγο στα ψιλά λόγω της επικαιρότητας, όμως προχθές ο πρύτανης του ΑΠΘ Νίκος Παπαϊωάννου βρέθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου και είδε τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση, ο κ. Μητσοτάκης ενημερώθηκε για το πρόγραμμα της εκπαιδευτικής αναβάθμισης και για την πολιτική εξωστρέφειας και διεθνοποίησης του ΑΠΘ καθώς και για τα προγράμματα συνεργασίας με εκπαιδευτικά ιδρύματα του εξωτερικού και τη λειτουργία ξενόγλωσσων τμημάτων. Πάντως, το όνομα του κ. Παπαϊωάννου παίζει για τις "γαλάζιες" λίστες, συνεπώς δεν αποκλείω να συζητήθηκε και αυτό. Σε πρόσφατη έρευνα που έτρεξε για την Α' Θεσσαλονίκης, πάντως, το όνομά του δεν είναι στις πιθανές επιλογές. Για το Επικρατείας της ΝΔ όμως; Κυριακή κοντή γιορτή!

Δυνατή η Σπυράκη

Μιας και αναφέρομαι σε αυτή την έρευνα, πάντως, η οποία περιήλθε εις γνώσιν μου, να σας πω εγώ ότι πολύ καλά φαίνεται να πηγαίνει στην Α' Θεσσαλονίκης η ευρωβουλευτής της ΝΔ Μαρία Σπυράκη, η οποία έχει ανοίξει γραφείο στην πόλη και τρέχει πολύ. Βεβαίως, από τις γυναίκες της πόλης πάντα μπροστά είναι η Ελενα Ράπτη, η οποία έχει μασίφ κοινό, αλλά και η νέα είσοδος του ψηφοδελτίου δεν πάει άσχημα, όπως δεν πήγαινε άσχημα και σε όλες τις σταυροδοσίες για το Ευρωκοινοβούλιο.

Ο Δένδιας στη Λιβύη 

Εχω χάσει το μέτρημα με τις επισκέψεις του Δένδια στη Λιβύη - αν και η σημερινή εντοπίζεται γεωγραφική στην ανατολική πλευρά της χώρας, αυτή που συνορεύει με την Αίγυπτο και διοικείται από τις αντι-τουρκικές δυνάμεις. Η συνάντηση Δένδια με τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Ακίλα Σάλεχ εντάσσεται στην προσπάθεια που κάνει η Αθήνα να διατηρήσει τα ερείσματά της σε κομμάτια του Λιβυκού πολιτικού γίγνεσθαι, αν και το μεγάλο παιχνίδι θα παιχτεί όταν η χώρα οδηγηθεί επιτέλους σε ελεύθερες εκλογές και σταματήσει η Τουρκική επιρροή. Σύμφωνα με την επικρατούσα πάντως αντίληψη, η Τουρκία θα παραμείνει η βασική δύναμη επιρροής στη χώρα, κυρίως λόγω της παρουσίας των στρατευμάτων και των μισθοφόρων της εκεί. Το ζήτημα για την Ελλάδα είναι να προκύψει μια κυβέρνηση που θα καθίσει στο τραπέζι με την ΑΘήνα και θα χαράξει ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα ακυρώνοντας εν τοις πράγμασοι το τουρκολιβυκό σύμφωνο. Για να φτάσουμε εκεί βέβαια έχουμε πολύ δρόμο ακόμη. 

Οι διαπιστώσεις Φραγκογιάννη μετά το ταξίδι στις ΗΠΑ 

Φρέσκος κι ορεξάτος επέστρεψε ο υφυπουργός Εξωτερικών υπεύθυνος για την Οικονομική Διπλωματία Κώστας Φραγκογιάννης από το ταξίδι στο Σαν Φρανσίσκο. Ο κ. Φραγκογιάννης συμμετείχε στην εκδήλωση της SAP Hellas, που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, την Τετάρτη στις 16 Νοεμβρίου 2022 με τίτλο "Transform tomorrow, today" κι επεσήμανε ότι η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να προσφέρει επενδυτικές ευκαιρίες και σε άλλους τομείς εκτός από τη ναυτιλία και τον τουρισμό, όπως στην ενέργεια, την φαρμακοβιομηχανία και την ψηφιακή τεχνολογία. Στην ερώτηση πάντως για το εάν οι πρόσφατες συνεργασίες με τα αμερικανικά πανεπιστήμια μπορεί να σημαίνει πως οι Αμερικανοί θα τραβήξουν ταλέντο στη χώρα τους, η απάντησή του ήταν αφοπλιστική: «δεν μπορείς να φυλακίσεις ένα μυαλό. Το θέμα είναι να δημιουργήσεις τις προϋποθέσεις ώστε οι νέοι άνθρωποι να επιλέξουν να μείνουν στη χώρα ή να επιστρέψουνε μετά από ένα διάστημα». Δεν μπορώ να διαφωνήσω μαζί του.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA