Μενού
  • Α-
  • Α+

Τα όσα έγιναν στη Λιβύη δεν ξάφνιασαν όσους παρακολουθούν τις εξελίξεις στη χώρα τα τελευταία χρόνια. Το πολιτικό σύστημα λειτουργεί σε κατάσταση «ζόμπι»  αφού η εμφύλια διαμάχη έχει στην κυριολεξία διαλύσει τη Λιβύη. Υποτίθεται πως ένα χρόνο πριν, τον Δεκέμβριο του 2021 θα είχαν διεξαχθεί ελεύθερες εκλογές και θα είχαν φύγει οι ξένες δυνάμεις από τη χώρα. Κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί, οι εκλογές έχουν αναβληθεί επ’αόριστον χωρίς κανείς να μπορεί να πει με βεβαιότητα το πότε μπορεί να λάβουν χώρα. Ούτε βέβαια οι ξένες δυνάμεις, κυρίως τουρκικές και ρωσικές έχουν φύγει από το λιβυκό έδαφος. Η Ευρώπη ενδιαφέρεται ώστε να περιορίσει τις μεταναστευτικές ροές και δεν έχει στρατιωτική παρουσία στη χώρα, και η μεγαλύτερη πετρελαιοπαραγωγός χώρα της Αφρικής αδυνατεί να αξιοποιήσει τους πόρους της και να ανοικοδομήσει τις υποδομές της.

Η δύσκολη σχέση με την Αθήνα

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο οι σχέσεις με την κυβέρνηση Ντμπειμπά είναι στο ναδίρ από τη στιγμή που τα στελέχη της και κυρίως η υπουργός Εξωτερικών Νάιλα Ελ Μάνγκους προχώρησε στην σύναψη του νέου τουρκολιβυκού συμφώνου για έρευνες υδρογονανθράκων στις περιοχές που ορίζονται από το παράνομο μνημόνιο που υπεγράφη το 2019. Στην Αθήνα δεν υπάρχουν σκέψεις για επαφές με τον Πρωθυπουργό Ντμπειμπά, αντίθετα επενδύεται διπλωματικό κεφάλαιο στη σχέση με την Ανατολική Λιβύη, εκεί όπου είναι εγκατεστημένο το νόμιμα εκλεγμένο Κοινοβούλιο που βέβαια δεν έχει επικυρώσει το παράνομο τουρκολιβυκό σύμφωνο.

Η κήρυξη ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας

Η ακύρωση του τουρκολιβικού συμφώνου προϋποθέτει ότι θα υπάρξει μια κυβέρνηση που θα έχει την πρόθεση να καθίσει στο τραπέζι με την Αθήνα για να χαράξει ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα βάσει των διατάξεων του διεθνούς δικαίου. Συζητήσεις είχαν υπάρξει με το καθεστώς Καντάφι και ήταν ενεργές μέχρι το 2010 για την οριοθέτηση οι οποίες όμως δεν συνεχίστηκαν έκτοτε. Με την σημερινή κατάσταση στην Λιβύη φαντάζει μάλλον αδύνατο. Όμως η Αθήνα έχει βάλει την πρόταση στο τραπέζι  για να υπάρχει και να καταδειχθεί στον διεθνή παράγοντα  ότι η χώρα μας ούτε τετελεσμένα αποδέχεται, αλλά αντιθέτως, είναι έτοιμη για ειρηνική επίλυση του ζητήματος στην βάση του δικαίου της θάλασσας μόλις οι συνθήκες στην γειτονική χώρα το επιτρέψουν. Και αυτή θα είναι  μια διαδικασία που εκ των πραγμάτων θα ακουμπήσει και το Τουρκολυβικο Μνημόνιο. Πάντως πρόθεση από την πλευρά για αποκατάσταση των σχέσεων με την κυβέρνηση Ντμπειμπά δεν υπάρχει.

Άγνωστος ο χρονικός ορίζοντας της κυβέρνησης Ντμπεϊμπά

Το ερώτημα είναι  πόσο καιρό θα παραμείνει αυτή η κυβέρνηση  που στηρίζεται όχι μόνο στην στρατιωτική ενίσχυση της Τουρκίας αλλά και στην αδυναμία διενέργειας εκλογών τις οποίες η ίδια υπονομεύει. Κι αυτή η αβεβαιότητα είναι που κάνει την Τουρκία να επισπεύδει τις όποιες κινήσεις προγραμματίζει στο πλαίσιο του παρανόμου τουρκολιβυκού συμφώνου που προβλέπει έρευνες υδρογονανθράκων στην Λιβύη με τουρκικά ερευνητικά και γεωτρύπανα.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA