Μενού
  • Α-
  • Α+

Η διασφάλισης της εύρυθμης λειτουργίας της Κιβωτού του Κόσμου και η προστασία και φροντίδα των παιδιών που φιλοξενούνται στις δομές της για όσο διάστημα διαρκέσει η εισαγγελική έρευνα για τη διαλεύκανση των συγκλονιστικών καταγγελιών περί ασέλγειας και βάναυσων συμπεριφορών από στελέχη της Οργάνωσης, θα βρεθούν στο επίκεντρο της σημερινής έκτακτης σύσκεψης στις 9.30 στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό.

«Καθώς η υπόθεση αφορά ευάλωτα παιδιά απαιτείται ευαισθησία και προσοχή. Η προσοχή όλων μας είναι στραμμένη στην ασφάλεια των παιδιών που διαμένουν στην Κιβωτό ώστε να τύχουν της μεγίστης δυνατής προστασίας όποια εξέλιξη και αν έχει αυτή η υπόθεση που μας έχει ευαισθητοποιήσει όλους», ανέφερε χαρακτηριστικά κυβερνητική πηγή στο Reader.

Στη σύσκεψη εκτός από τον στενό πυρήνα των κυβερνητικών στελεχών που συνθέτουν τον καθημερινό λεγόμενο πρωινό καφέ, θα συμμετάσχουν η υφυπουργός Κοινωνικών Υποθέσεων,  Δόμνα Μιχαηλίδου και ο Γενικός Γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Γιώργος Σταμάτης, οι οποίοι γνωρίζουν το πλαίσιο λειτουργίας αυτών των δομών και τις πραγματικές ανάγκες των παιδιών που οδηγούνται σε αυτές. Η κυρία Μιχαηλίδου παράλληλα έχει ενημερωθεί πλέον για τη δικογραφία που έχει σχηματίσει η Υποδιεύθυνση Προστασίας Ανηλίκων μετά τις καταγγελίες που έγιναν στον Συνήγορο του Πολίτη τόσο από παιδαγωγούς πρώην εργαζόμενους στις δομές, όσο βέβαια και από παιδιά. 

«Οχι» στον οικονομικό στραγγαλισμό των δομών

Κυβερνητικές πηγές πάντως ξεκαθάριζαν ότι η κυβέρνηση δεν έχει καμία πρόθεση να διακόψει την οικονομική στήριξη της Κιβωτού του Κόσμου, καθώς κάτι τέτοιο θα οδηγούσε τις δομές σε λουκέτο και τα παιδιά που φιλοξενούνται σε αυτές στο δρόμο. Γι’ αυτό και επισημαίνουν πως η αναστολή κάποιων μεταβιβάσεων οικονομικών πόρων και ακίνητης περιουσίας από τα Υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας αντίστοιχα προς την Κιβωτό μέχρι να υπάρξει η πλήρης διαλεύκανση της υπόθεσης «ήταν αυτονόητες» αλλά «αυτό δεν θέτει σε διακινδύνευση την λειτουργία της δομής».

Στόχος όπως υπογραμμίζεται από το κυβερνητικό επιτελείο είναι να αναζητηθούν και να σχεδιαστούν άμεσα οι κινήσεις στις οποίες μπορεί να προβεί η πολιτεία για να εξασφαλιστεί το απαιτούμενο περιβάλλον σταθερότητας και ασφάλειας γι’ αυτά τα παιδιά, να επανέλθει το κλίμα ηρεμίας που έχει διαταραχθεί και να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη τους στην Οργάνωση που έχει κλονιστεί σοβαρά. Σε αυτό το πλαίσιο ορισμένες πληροφορίες θέλουν να εξετάζονται τρόποι προσωρινής αντικατάστασης της παρούσας Διοίκησης στην Κιβωτό και βέλτιστου ελέγχου της λειτουργίας της, ενώ δεν αποκλείεται η ενίσχυση με κοινωνικούς λειτουργούς και ψυχολόγους. Το τοπίο για τα επόμενα βήματα θα ξεκαθαρίσει μετά τη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου.

Η Κιβωτός και το «αγκάθι» των δομών στη χώρα

Παράλληλα, από την κυβέρνηση τονίζουν ότι μετά τη διαβίβαση των στοιχείων από την ΕΛ.ΑΣ η Εισαγγελία Αθηνών ερευνά την υπόθεση με εντατικούς ρυθμούς και εκφράζουν την εμπιστοσύνη τους στους εισαγγελικούς λειτουργούς ότι θα ολοκληρώνουν την έρευνα με αίσθημα ευθύνης και ταχύτητα, ώστε να μη μείνει καμία σκιά και αν στοιχειοθετηθούν κακουργηματικές πράξεις οι υπεύθυνοι να τιμωρηθούν. «Κανένας δεν είναι υπεράνω του νόμου», διαβεβαίωσε χθες ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, τόνισε στην ΕΡΤ πως: «οι καταγγελίες αυτές, χωρίς κωλυσιεργία, πρέπει να διερευνηθούν από τις διωκτικές και τις εισαγγελικές αρχές».

Στη σημερινή σύσκεψη θεωρείται βέβαιο ότι η συζήτηση θα επεκταθεί γενικότερα στις προνοιακές δομές στην Ελλάδα με έμφαση στον πληρέστερο έλεγχό τους, ενώ θα αξιολογηθούν και οι παρεμβάσεις που έχουν ήδη γίνει για την ταχύτερη αποϊδρυματοποίηση των παιδιών και την ενίσχυση του συστήματος της αναδοχής, προκειμένου να εξεταστεί αν απαιτούνται περαιτέρω πρωτοβουλίες στήριξης.

Σημειώνεται ότι στο στόχαστρο των Αρχών βρίσκονται πλέον 3 υποθέσεις ασέλγειας και 4 περιστατικά ξυλοδαρμών σε δομές της Κιβωτού του Κόσμου, ενώ η Κιβωτός με νέα ανακοίνωσή της διέψευσε εκ νέου ως συκοφαντικές, ψευδείς και αβάσιμες τις καταγγελίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, υποστηρίζοντας ότι από την εσωτερική διερεύνηση δεν προέκυψε κανένα στοιχείο.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA