Μενού
  • Α-
  • Α+

Στην άμεση αντικατάσταση του Διοικητικού Συμβουλίου της Κιβωτού του Κόσμου προχωρά η κυβέρνηση, στον απόηχο των καταγγελιών για ξυλοδαρμούς και ασέλγεια στις δομές της. Στο ΔΣ της ΜΚΟ πρόεδρος είναι η πρεσβυτέρα, η οποία προ ημερών είχε υποστηρίξει πως οι καταγγελίες είναι όλες ψευδείς από «παιδιά» που είναι «υποκινούμενα από κάποιους». Στην Κιβωτό του Κόσμου φιλοξενούνται 135 παιδιά ενώ αν προστεθούν οι συνοδοί ωφελούμενοι τότε αυτός ο αριθμός φτάνει τους 400. «Η πρώτη μας έγνοια είναι τα παιδιά» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών. Οπως είπε ο Γιάννης Οικονόμου, βάσει νόμου, η προσωρινή διοίκηση που θα ορισθεί μπορεί να «τρέξει» την οργάνωση για έναν χρόνο.

Διαβάστε ακόμη: Κιβωτός του Κόσμου: «Ο σατανάς είναι ο Αντώνης Παπανικολάου»

«Θα ξεκινήσω με ένα δυσάρεστο ζήτημα. Τα αποτρόπαια περιστατικά εις βάρος ανηλίκων. Οι καταγγελίες είναι σοβαρές για αυτά τα παιδιά που βρέθηκαν εκτός οικογενειακής εστίας. Χρειάζεται να γίνει πλήρη διερεύνηση. Δεν χρειάζεται αδιαφορία, κωλυσιεργία και βιαστικά συμπεράσματα. Εφόσον υπάρχουν εγκληματικές πράξεις οι υπαίτιοι θα βρεθούν στη δικαιοσύνη» είπε ο κ. Οικονόμου για την Κιβωτό του Κόσμου. Πλέον η υπόθεση «βρίσκεται στα χέρια της Δικαιοσύνης» και «η προσοχή όλων μας είναι στην ασφάλεια των παιδιών που διαμένουν στην Κιβωτό».

Πρόσθεσε πως: «η δομή λειτουργούσε κατά 95% με χορηγίες ιδιωτών και ενδεχομένως να υπάρχει ένας κλονισμός στη σχέση αυτή. Η κυβέρνηση οφείλει να μην διακινδυνεύσει την ομαλή συνέχιση της λειτουργίας της δομής όσον αφορά τα παιδιά. Αυτό με τις παρούσες συνθήκες η κυβέρνηση αξιολογεί ότι δεν μπορεί να γίνει και γι' αυτό με τις διατάξεις του 2022 ελήφθη η απόφαση. Διευκρίνισε, επίσης, ότι η απόφαση αυτή αφορά μόνο τη συγκεκριμένη δομή και όχι γενικά τις αντίστοιχες δομές

Υπενθυμίζεται ότι, πέραν του πατήρ Αντωνίου, η Κιβωτός του Κόσμου διοικείται από ένα επταμελές Διοικητικό Συμβούλιο, του οποίου προΐστατο η πρεσβύτερα, Σταματία Γεωργαντή.

Το νέο πλαίσιο αναδοχής

Για τις δομές φιλοξενίας παιδιών ο κ. Οικονόμου σημείωσε πως διεθνώς, πολλές από αυτές «έχουν μακροχρόνια Ιστορία και έχουν σώσει ανθρώπινες ζωές», ωστόσο «καλύτερη θεωρείται η αποϊδρυματοποίηση» και γι αυτό το λόγο στην Ελλάδα «ενισχύεται διαρκώς ο θεσμός της αναδοχής και της υιοθεσίας. Το 40% που διαβιούσε το 2019 σε ιδρύματα πλέον είναι στις κατάλληλες οικογένειες». Οπως είπε ο κ. Οικονόμου, πλέον ανάδοχος παιδιού μπορεί να γίνει ενήλικας ηλικίας από 25 έως 75 ετών με μέγιστο όριο τα 50 χρόνια διαφοράς με το παιδί. «Οι θέσεις και οι πολιτικές της κυβέρνησης κατά της κακοποίησης παιδιών είναι ξεκάθαρες και συνοψίζονται στη φράση του Κυριάκου Μητσοτάκη: “καμία ανοχή”».

«Μιλάμε για κόσμο που θα μπει φυλακή»

Νωρίτερα, ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης αναφέρθηκε στις καταγγελίες για την Κιβωτό του Κόσμου λέγοντας πως εφόσον ισχύουν τα όσα καταγγέλλονται, «μιλάμε για κόσμο που θα μπει φυλακή». «Η Κιβωτός ήταν από τις ΜΚΟ που είχαν πολύ μεγάλη απήχηση στην κοινωνία» δήλωσε ο υπουργός Υγείας. «Είναι εξοργιστικά αυτά που διαβάσαμε, στον βαθμό που ισχύουν οι καταγγελίες. Οσο και αν μια ΜΚΟ τυγχάνει να έχει καλό όνομα αυτό δεν φτάνει, και είναι υποχρέωση της πολιτείας να την παρακολουθεί» τόνισε ο ίδιος. Στόχος, σημείωσε ο υπουργός, είναι να βγαίνουν γρήγορα τα παιδιά από τα ιδρύματα. «Η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Δόμνα Μιχαηλίδου είχε φέρει νομοσχέδιο που στόχευε σε αυτό».

«Χτυπούσαν και κλείδωναν τα παιδιά σε κλουβί»

Στο μεταξύ, μητέρα παιδιών που φιλοξενούνταν σε δομή της οργάνωσης, πέραν των ξυλοδαρμών και των (σχεδόν) βασανιστηρίων, άφησε αιχμές και για παράνομες υιοθεσίες. Οπως αναφέρει το ρεπορτάζ που προβλήθηκε στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» του ΑΝΤ1, η μητέρα υποστηρίζει ότι στην δομή χτυπούσαν και κλείδωναν σε κλουβί τα παιδιά. «Δυστυχώς ήταν και τα δικά μου παιδιά στην Κιβωτό, φοβάμαι κιόλας να πω το οτιδήποτε. Δυστυχώς έχει κακοποιηθεί και το δικό μου παιδί το μεγάλο, ο γιος μου που είναι 15 χρονών. Πριν από κάποιους μήνες, γιατί βασικά εγώ τα παιδιά τα πήρα τώρα. Γνώριζαν φυσικά ότι τα παιδιά κακοποιούνται και είχαν γίνει διαφορά περιστατικά και ο Συνήγορος του Πολίτη ήταν ενήμερος.

O γιος μου ο μικρός τώρα είναι 9, όταν ήταν στο Βόλο, απ' ό,τι μου είπε το παιδί κι έχω δώσει και φωτογραφίες στον Συνήγορο του Πολίτη, τους έχω στείλει δηλαδή και υλικό από την κακοποίησή του. Κλείδωναν το παιδί μέσα και όχι μόνο το δικό μου το παιδί, απλά δυστυχώς ήταν και το δικό μου παιδί μέσα σε όλο αυτό. Κλείδωναν τα παιδιά μέσα σε κλουβί χωρίς φαγητό, χωρίς νερό όλη την ημέρα και το άφηναν εκεί για τιμωρία. Για παραδειγματισμό. Δηλαδή ζούμε σε συνθήκες μεσαίωνα. Και όμως υπάρχουν φωτογραφίες από το κλουβί αυτό, διότι εγώ πήγα στο Βόλο. Αν μάθουν ότι εγώ μίλησα» είπε η γυναίκα. 

«Είχε σωματική βία, τον είχαν χτυπήσει. Υπήρχε μέσα κάποιος από την Κιβωτό ο οποίος τέλος πάντων ήταν παιδαγωγός και απ' ό,τι μου είπε εμένα το παιδί: "ήμουν και εγώ στο περιστατικό, με είχαν χτυπήσει. Είχα φάει χαστούκια…" κι αυτός ο κύριος που πήγε στην Αστυνομία του Βόλου, ο γιος μου τον γνώριζε και μου είπε ότι είναι πολύ αξιόλογος άνθρωπος και δεν υπήρχε περίπτωση να πει - ήταν ο μοναδικός που πρόσεχε τα παιδιά εκεί στο Βόλο - ψέματα. Εμένα ο γιος μου, μου είπε ότι ήταν ένας πολύ καλός άνθρωπος αξιόλογος και στη δουλειά του ήταν πάρα πολύ καλός. Το παιδί μου είπε ότι γνωρίζει και το παιδί αυτό, για το 16χρονο που είχε συμβεί το περιστατικό αυτό. Το παιδί που αναφέρεται ο γιος μου τον ήξερε. Μου είχε πει ότι τον είχαν χτυπήσει σίγουρα, είχε γίνει σωματική κακοποίηση. Τώρα για βιασμό δεν γνωρίζω η ασέλγεια, γιατί φαντάζομαι ότι είναι πολύ λεπτό το θέμα και ένα παιδί είναι δύσκολο τώρα. Καταλαβαίνετε…

Δυστυχώς έχουν και κύκλωμα υιοθεσιών, με απειλούσαν συνέχεια ότι θα δώσουν το κοριτσάκι μου, επειδή δεν το είχε αναγνωρίσει ο μπαμπάς του. Τελικά πήγαμε και κάναμε την αναγνώριση όσο πιο γρήγορα μπορούσαμε. Τα είχανε χωρίσει, έχω τρία παιδιά, το κοριτσάκι ήταν στην Αθήνα μόνο του, το είχαν χωρίσει από τα αδέρφια του, στείλαν τα παιδιά μου στο Βόλο για να μην υπάρχει κανένα παιδί εδώ, να είναι μόνο του για να μπορέσουν να το δώσουν για υιοθεσία. Με απειλούσαν, έβαλα δικηγόρο τον οποίο πλήρωσα εγώ με δικά μου χρήματα, δηλαδή όλη αυτή η ιστορία μου πήγε εμένα πάνω από 10.000 ευρώ».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA