Μενού
  • Α-
  • Α+

Ιδιαιτέρως... εκνευρισμένοι φαίνεται πως είναι δημοσιογράφοι στην Τουρκία με την ταινία της Μιμής Ντενίση «Σμύρνη μου Αγαπημένη». Το εξώφυλλο της σημερινής έκδοσης της εφημερίδας Hürriyet «φιλοξενεί» θέμα για την ταινία με αφορμή την προβολή της στις ΗΠΑ αλλά και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κάνοντας λόγο για «ελληνική προπαγάνδα», για «σχέδιο εισβολέα» με την «Σμύρνη μου Αγαπημένη», με ενώ ασκείται κριτική και στον ηθοποιό Μπουράκ Χακί επειδή συμμετείχε. 

Διαβάστε ακόμη: Τουρκία: Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ «τραβάει το αυτί» της Άγκυρας για τις επιθέσεις σε Συρία και Ιράκ

Σύμφωνα με τον ΣΚΑΙ, ο τίτλος του θέματος είναι «το σχέδιο του εισβολέα με την ταινία» ενώ στο δημοσίευμα αναφέρεται πως η «Σμύρνη μου Αγαπημένη» δείχνει «μία εντελώς διαφορετική πραγματικότητα». Ο λόγος του δημοσιεύματος είναι το γεγονός ότι η ταινία θα προβληθεί σε 700 αίθουσες στις ΗΠΑ και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις 11 Ιανουαρίου 2023. Ταυτόχρονα η Hürriyet γράφει πως η ταινία αποτελεί «ελληνική προπαγάνδα» και υποστηρίζει πως η ελληνική πλευρά κάνει λόγο για «γενοκτονία ενώ δεν είχε συμβεί τίποτα στη Σμύρνη». Από τα «βέλη» του αρθρογράφου δεν... γλίτωσε και ο δημοφιλής ηθοποιός στη γειτονική χώρα Μπουράκ Χακί, στον οποίο ασκείται έμμεσα κριτική. Αξιο αναφοράς είναι πως δίπλα στο θέμα με την ταινία είναι οι δηλώσεις του αρχηγού ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνου Φλώρου.

Η ταινία «Σμύρνη μου Αγαπημένη», βασίζεται στο ομώνυμο θεατρικό έργο της Μιμής Ντενίση: «H Filio Williams, μία ηλικιωμένη Ελληνοαμερικανίδα, σπεύδει στη Μυτιλήνη με την εγγονή της, για να συμπαρασταθεί στους Σύριους πρόσφυγες. Κανείς δεν ξέρει την καταγωγή της, κανείς δεν ξέρει ότι η Σμυρνιά γιαγιά της βρέθηκε κάποτε στο ίδιο νησί κατατρεγμένη και προσφυγοπούλα. Το τεφτεράκι με τις συνταγές της συνονόματης γιαγιάς Φιλιώς ξετυλίγει την πολυτάραχη ιστορία της κοσμοπολίτικης οικογένειας Μπαλτατζή, όπως διαμορφώνεται από τις τραγικές διεθνείς εξελίξεις που καθόρισαν τη μοίρα ολόκληρων λαών. Διαφορετικές γενιές γυναικών της ίδιας οικογένειας ενώνονται στον χώρο και τον χρόνο, μέσα από τα νήματα της ιστορίας. Παρόν και παρελθόν γίνονται ένα».