Μενού
  • Α-
  • Α+

Στο στόχαστρο της δικαιοσύνης ήταν από την πρώτη στιγμή το ενδεχόμενο εμπλοκής πολιτικών προσώπων η κρατικών αξιωματούχων στην υπόθεση Novartis, σύμφωνα με την πρώην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου, η οποία ξεκίνησε την κατάθεσή της ενώπιον του Ειδικού Δικαστηρίου και αναμένεται να την ολοκληρώσει το μεσημέρι της Τρίτης. Η κ. Δημητρίου, η οποία βρέθηκε στην ηγεσία του Αρείου Πάγου από τον Ιούλιο του 2016 έως το Ιούνιο του 2019, αποσύνδεσε την «παραίτηση» της Ελένης Ράικου από την Εισαγγελία Διαφθοράς από παρέμβαση ή πίεση του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, ο οποίος δικάζεται για παράβαση καθήκοντος.

Διαβάστε ακόμη: Παρακολουθήσεις: Ενταση με πρωταγωνιστή τον Πολάκη στην κατάθεση του Γρηγόρη Δημητριάδη - Παρενέβη ο πρόεδρος

Η κ. Δημητρίου, εξέφρασε την έκπληξή της για την παραίτηση της Ελένης Ράικου από την Εισαγγελία Διαφθοράς από παρέμβαση ή πίεση του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, λέγοντας: «Μόνη της οδηγήθηκε στην έξοδο. Κανένας δεν την οδήγησε εκεί. Έκανε μία ηρωική έξοδο». Η πρώην εισαγγελέας του Αρείου Πάγου ρωτήθηκε για τις αναφορές της Ελένης Ράικου ότι εξέλαβε πως ο Δ. Παπαγγελόπουλος της ζήτησε να κατασκευάσει στοιχεία για πολιτικά πρόσωπα στην υπόθεση της Νοvartis.

«Ακόμα και αν ένας εισαγγελικός λειτουργός είναι διεφθαρμένος δεν μπορεί να κατασκευάσει στοιχεία. Δεν θα μπορούσε να κάνει λαμογιές, ειδικά για μία τέτοια υπόθεση με έκταση όχι μόνο στην Ελλάδα ,αλλά και σε πολλές άλλες χώρες, εκτός των ΗΠΑ», απάντησε ενώ τόνισε πως ουδέποτε η Ελένη Ράικου την ενημέρωσε ότι δέχτηκε κάποια παρέμβαση σημειώνοντας πως αιφνιδιάστηκε από την παραίτηση της. «Ποτέ δεν μου είπε τίποτα η κυρία Ράϊκου. Ήταν δικός της φίλος. Όχι δικός μου» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Πρόεδρος: Αν την ενοχλούσε ο κύριος Παπαγγελόπουλος είχε το θάρρος να έρθει να σας το πει;

Μάρτυρας: Μόνο το θάρρος; Βέβαια το είχε . Εγώ της είχα απόλυτη εμπιστοσύνη. Και η ίδια έλεγε εμένα «δεν με ενδιέφερε ποιος πολιτικός θα είναι, θα φτάσω μέχρι το κόκαλο». Μέχρι εκείνη τη στιγμή και για εμένα ήταν εξαιρετική. Μετά δεν την ξαναείδα.

Πρόεδρος: Οι σχέσεις της Ελ. Ράϊκου με τον Παπαγγελόπουλο ποιες ήταν;

Μάρτυρας: Ξέρει εκείνη και ο κ. Παπαγγελόπουλος. Είχαν φιλική σχέση. Ακόμα και μετά από όλα αυτά βρέθηκαν σε τραπέζι με τον κύριο Παπαγγελόπουλο.

Πρόεδρος: Είχε το θάρρος να την πάρει να την ρωτήσει;

Μάρτυρας: Δεν πρόκειται περί θάρρους Ακόμα και αν δεν είχε φιλική σχέση, εκ της θέσεώς του μπορούσε να ρωτήσει κάτι για ενημέρωση. Εμένα δεν με είχε πάρει ποτέ ο κ. Παπαγγελόπουλος, ούτε κανένας άλλος. Σε κάθε περίπτωση η ενημέρωση δεν θα αφορούσε πραγματικά περιστατικά αλλά αν η υπόθεση βρίσκεται στην αρχή και αν προχωρά. Στο γραφείο μου ήρθαν νυν υπουργοί και για προσωπικές τους υποθέσεις να ρωτήσουν και να ενημερώσουν. Ήρθαν και για προσωπικές τους ποινικές υποθέσεις να ζητήσουν επίσπευση των διαδικασιών. Το βρίσκω απολύτως φυσιολογικό να αγωνιά ένας άνθρωπος και να θέλει να τελειώσει και να μην είναι σε εκκρεμότητα η υπόθεσή του.