Μενού
  • Α-
  • Α+

Νέα πρόκληση από την Τουρκία κατά της Ελλάδας, για ένα θέμα που κοντεύει να… παλιώσει. Το Συμβούλιο Ασφαλείας της γειτονικής χώρας, η συνεδρίαση του οποίου ολοκληρώθηκε αργά το απόγευμα της Πέμπτης, ανέφερε πως «δόθηκε μήνυμα στην Ελλάδα να τερματίσει τις δραστηριότητές της που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο, και συγκεκριμένα τις δραστηριότητες που αφορούν στη στρατιωτικοποίηση νησιών του Αιγαίου». Ωστόσο, το «μήνυμα» μάλλον... χάθηκε κάπου μέσα στο Βόσπορο. Συγκεκριμένα, η συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας της γείτονος χώρας, που συγκλήθηκε από τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, διήρκεσε τρεις ώρες και 10 λεπτά, με το επίκεντρο της συνάντησης να γίνεται ακόμα μία φορά η Ελλάδα, αλλά και η χερσαία επιχείρηση στη Συρία.

Διαβάστε ακόμη: France 24 για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ: Η εντεινόμενη αντίσταση της Τουρκίας μας ταπεινώνει όλους

«Τονίστηκε ότι αναμένουμε από την Ελλάδα, που αδιαφορεί για τη συμβιβαστική και ειλικρινή προσέγγιση της Τουρκίας και τις προτάσεις διαλόγου με προσανατολισμό στη λύση, να τερματίσει τις δραστηριότητές της που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και τις συνθήκες αναφορικά με τον εξοπλισμό των νησιών που διέπονται από μη στρατιωτικό καθεστώς», αναφέρεται στη γραπτή δήλωση μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών. «Παρουσιάστηκαν πληροφορίες στο ΔΣ για τις επιχειρήσεις που πραγματοποιήθηκαν με αποφασιστικότητα και επιτυχία τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό και συζητήθηκαν πρόσθετα μέτρα», σημειώνεται επιπλέον, σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu. «Εκφράσαμε την ικανοποίησή μας για την αποδοχή της ΤΔΒΚ ως παρατηρητή στον Οργανισμό Τουρκικών Κρατών και δηλώσαμε ότι αναμένουμε παρόμοια βήματα από άλλους διεθνείς οργανισμούς και χώρες», αναφέρεται επίσης.

Οι... παραβιάσεις της Ελλάδας 

Ωστόσο, το συγκεκριμένο «αίτημα» της Τουρκίας δεν είναι η πρώτη φορά που μπαίνει στο τραπέζι από τον Ερντογάν που προβάλλει «απαιτήσεις» χωρίς να του πέφτει λόγος, καταλήγοντας στη γνωστή απειλή «...θα έρθουμε ξαφνικά μια νύχτα». Όλα αυτά έχουν ως βάση την επιμονή της Αγκυρας για αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Αιγαίου, η οποία, μάλιστα, ισχυρίζεται ότι η Ελλάδα παραβιάζει διεθνείς συνθήκες.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, έχει δηλώσει πως «...τα νησιά έχουν αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς, δεν μπορούν να στρατιωτικοποιηθούν σύμφωνα με τα άρθρα 12 και 14 των συμφωνιών της Λωζάνης και των Παρισίων». Και προσέθεσε πως «αυτό είναι πολύ σαφές και ξεκάθαρο. Αλλά η Ελλάδα στρατιωτικοποιεί αυτά τα νησιά».

«Θα υπάρξουν συνέπειες»

Σχετικές δηλώσεις είχε κάνει και ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραχίμ Καλίν, ο οποίος απείλησε την Αθήνα με «συνέπειες», αν επιμείνει στον «εξοπλισμό των νησιών». «Εμείς από την αρχή ήμασταν υπέρ του διαλόγου. Η ελληνική πλευρά ήταν αυτή που τερμάτισε τις συνομιλίες το 2016. Ήταν η ελληνική πλευρά που οδήγησε σε αποτυχία τις διαπραγματεύσεις», είπε ο Καλίν και πρόσθεσε πως η Ελλάδα «δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να αποκτήσει την ισχύ από μόνη της. Μπορεί να το κάνει αυτό μόνο βασιζόμενη στο λόμπι είτε στην ΕΕ, είτε στις ΗΠΑ».

«Είμαστε σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ, μοιραζόμαστε την ίδια γεωγραφία. Αντιμετωπίζουμε παρόμοιες προκλήσεις. Δεν χρειάζεται να πολεμήσουμε», είπε με νόημα ο Καλίν και πρόσθεσε: «Ο εξοπλισμός των νησιών είναι ένα θέμα που καταγράφεται στη Συμφωνία της Λωζάνης και στη Συμφωνία των Παρισίων. Κάθε τέτοια ενέργεια έχει συνέπειες. Δεν μπορείτε να στριμώξετε την Τουρκία στη γωνία με ρητορική που αυξάνει την ένταση».

Ο Καλίν, μάλιστα, σημείωσε πως το γεγονός ότι τα νησιά βρίσκονται τόσο κοντά στην τουρκική ενδοχώρα «και ότι ο εναέριος χώρος μας είναι τόσο αλληλένδετος, αποτελούν δεδομένα που επιβάλλει αυτή η γεωγραφία. Ας μιλήσουμε για το πώς θα τα διαχειριστούμε.  Η αποστολή στρατιωτικού εξοπλισμού στα νησιά είναι αντίθετη με τις συνθήκες. Προειδοποιούμε την Ελλάδα, εάν το κάνετε αυτό, θα υπάρξουν συνέπειες».