Μενού
  • Α-
  • Α+

Για τους τρόπους διαχείρισης της πρόσφατης κακοκαιρίας αλλά και των φυσικών καταστροφών του περασμένου διαστήματος μίλησε στην ΕΡΤ και τον δημοσιογράφο Απόστολο Μαγγηριάδη ο υπουργός Κλιματικής Αλλαγής και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης. Ο κ. Στυλιανίδης υποστήριξε πως μέχρι η χώρα να φτάσει στο επίπεδο της μετεωρολογικής πρόβλεψης που θέλουμε με τα ραντάρ, μπορεί να υπάρξει μια υπερβολή σε ότι αφορά το προειδοποιητικό κομμάτι. «Ήδη ξεκινήσαμε με μια ομάδα μετεωρολόγων που θα παρακολουθούμε το φαινόμενο στη διάρκειά του, έστω και με τα εργαλεία που έχουμε, τα μοντέλα, το ευρωπαϊκό, το αμερικάνικο, όπως λέγονται, για να μπορέσουμε ακριβώς να ανταποκριθούμε στο πώς, στο πού θα δώσουμε το 112 και στο πού δεν θα το δώσουμε. Θα σας πω τι έγινε τώρα στην Άριελ. Έίχαμε την εκτίμηση ότι η Ζάκυνθος και η Κεφαλονιά όντως θα είχαν προβλήματα.

Οι μετεωρολόγοι ήταν όλοι πάνω κάτω στην ίδια εκτίμηση. Στείλαμε 112. Στη Ζάκυνθο είχαμε πολύ υψηλά ποσοστά βροχής, στην Κεφαλονιά δεν είχαμε. Εάν δεν το στέλναμε το 112 στην Κεφαλονιά και συνέβαινε κάτι, θα μας έλεγαν γιατί δεν το στείλατε; Που σημαίνει μέχρι να φτάσουμε στο επίπεδο της μετεωρολογικής πρόβλεψης που θέλουμε με τα ραντάρ πιστεύω ότι μπορεί να υπάρξει μια υπερβολή σε ότι αφορά το προειδοποιητικό κομμάτι.Θα έλεγα ότι εάν αυτή η υπερβολή δεν φτάσει για να απαξιώσει το 112, γιατί για μένα αυτό είναι το όριο, τότε σημαίνει ότι πάμε καλά», είπε ο κ. Στυλιανίδης.

«Γιατί αποδέχθηκα την πρόταση για να αναλάβω το υπουργείο» 

Ο κ. Στυλιανίδης αναφέρθηκε και στο παρασκήνιο του περασμένου καλοκαιριού που τον οδήγησε στο να απαντήσει θετικά στην πρόσκληση του Πρωθυπουργού και να αναλάβει το υπουργείο Κλιματικής Αλλαγής και Πολιτικής Προστασίας. «Μου ήταν δύσκολο πολύ να πω όχι στον Έλληνα πρωθυπουργό από τη στιγμή που έδινε ένα τέτοιο τιμητικό αξίωμα για να βοηθήσω τον Ελληνισμό εν γένει. Ήταν και η περίπτωση του συγκεκριμένου πρωθυπουργού για τον οποίο είπα ότι τον εκτιμώ ιδιαίτερα και παρόλο που ήταν δύσκολη απόφαση, παρόλο που ήξερα τις δυσκολίες, ήξερα ότι ήταν ένα ναρκοπέδιο αυτό, αποφάσισα να το κάνω και να καταλήξω σε αυτό που λέει ο φίλος μου ο πρόεδρος της Βουλής κ. Τασούλας, ότι περίπου λειτουργώ ως δωρητής σώματος με την έννοια ότι ήξερες που ερχόσουν και όμως ήρθες. Είναι θέμα συνείδησης. Εάν δεν ερχόμουν, θα ένιωθα χειρότερα. Ήταν οι δυσκολίες, είναι πολλές.

Το πεδίο της πολιτικής προστασίας συνδεόμενο με την κλιματική κρίση, είναι όντως από τα πιο δύσκολα πεδία άσκησης πολιτικής τον 21ο αιώνα, αλλά πρέπει να συνεχίσουμε σε αυτή τη γραμμή, έτσι ώστε να δώσουμε τον καλύτερο εαυτό μας όλοι για να βελτιώσουμε την κατάσταση. Δεν θα σταματήσουμε ούτε τις φυσικές καταστροφές, ούτε τις πυρκαγιές, ούτε τις πλημμύρες.

«Μια πενταετία για να χτιστεί πλήρως η πολιτική προστασία»

Ερωτηθείς για το χρόνο που χρειάζεται ώστε η χώρα να αποκτήσει μια ολοκληρωμένη πολιτική προστασία ο κ. Στυλιανίδης απάντησε μια πενταετία: «Θα έχουμε συμβάντα και όπως είπα πριν, το κλειδί είναι οι τρεις λέξεις συντονισμός, πώς θα μετριάσουμε τις επιπτώσεις και προσαρμογή. Χτίζουμε αυτό το πράγμα. Δεν λέω ότι είμαστε στο επίπεδο που κατά την άποψή μου πρέπει να είναι η Ελλάδα ως ευρωπαϊκή χώρα. Χρειαζόμαστε χρόνο, χρόνια, θέλουμε μια πενταετία για να φτάσουμε.

Θέλουμε μια πενταετία να χτιστεί εδώ το Συντονιστικό Κέντρο Διαχείρισης Κρίσεων, να περάσουμε νομοθετικές πρωτοβουλίες, να περιορίσουμε το πρόβλημα της επικάλυψης αρμοδιοτήτων, να χτίσει και η Τοπική Αυτοδιοίκηση τη δική της ανθεκτικότητα και σε όλα τα επίπεδα περιφέρειες, δήμους και την ίδια στιγμή να εμπλέξουμε και τον πολίτη. Είναι στόχος να εμπλέξουμε τον πολίτη. Στο πρόγραμμα που χρηματοδοτείται κυρίως από την Ευρωπαϊκή Ένωση το ΑΙΓΙΣ έχουμε βάλει μεγάλο κονδύλι για το λεγόμενο education των πολιτών».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA