Μενού
  • Α-
  • Α+

Το συντονισμό της ευρωπαϊκής Κεντροδεξιάς και τη στρατηγική της ενόψει των σημαντικών εκλογικών αναμετρήσεων σε Ελλάδα, Κύπρο, Ισπανία, Πολωνία και Φινλανδία το 2023 και των ευρωεκλογών του 2024, θα χαράξουν στην Αθήνα μαζί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Μάνφρεντ Βέμπερ 20 ηγέτες της ευρωπαϊκής Κεντροδεξιάς, που δίνουν ραντεβού σήμερα και αύριο στον Αστέρα Βουλιαγμένης για τη σύναξη του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος σε μια κρίσιμη γεωπολιτική συγκυρία και μπροστά σε σημαντικές προκλήσεις για την Ευρώπη.  

Διαβάστε ακόμη: Μαξιμιλιανός: Κανονικά στη μάχη των εκλογών Σαμαράς και Καραμανλής - Τι «έβγαλε» το γεύμα στον «Βασίλη»

Πέραν της ανασύνταξης των δυνάμεων, οι ηγέτες του ΕΛΚ αναμένεται να επικεντρωθούν μακριά  από τον τηλεοπτικό φακό και στα διακυβεύματα της εποχής όπως η ενεργειακή κρίση, η οικονομική διακυβέρνηση, η ασφάλεια και η άμυνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Κυβερνητικοί αξιωματούχοι εκτιμούν πως η συνάντηση σε ένα διαφορετικό περιβάλλον και απαλλαγμένη από τους χρονικούς περιορισμούς των συνηθισμένων Συνόδων του ΕΛΚ που προηγούνται των Ευρωπαϊκών Συμβουλίων, θα δώσει την ευκαιρία για πιο ουσιαστικές συζητήσεις μεταξύ ηγετών και αρχηγών κομμάτων για τα ακανθώδη ζητήματα που απασχολούν τη Γηραιά Ήπειρο.

Η συνάντηση αυτή άλλωστε λαμβάνει χώρα δύο εβδομάδες πριν την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής στις 15 Δεκεμβρίου, όπου αναμένεται να «κλειδώσουν» οι αποφάσεις για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της εκτόξευσης του κόστους της ενέργειας που δοκιμάζει τις αντοχές των ευρωπαϊκών κοινωνιών και οικονομιών, ενώ «αγκάθι» παραμένει η επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου. Θα έχει προηγηθεί, δε, το νέο Συμβούλιο των Υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε. που αναζητά τον «χρυσό» συμβιβασμό των αντικρουόμενων φιλοσοφιών επί του θέματος.

Μεταξύ άλλων, το παρών θα δώσουν η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μετσόλα, ο πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του ΕΛΚ Ντόναλντ Τουσκ, οι Πρόεδροι της Ρουμανία και της Κύπρου Κλάους Γιοχάνις και Νίκος Αναστασιάδης, οι Πρωθυπουργοί της Κροατίας, της Σλοβακίας και της Λιθουανίας, Αντρέι Πλένκοβιτς - Έντουαρντ Χέγκερ - Ινγκρίντα Σιμονιτέ, ο Καγκελάριος της Αυστρίας Καρλ Νεχάμερ, ο Υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας Αντόνιο Ταγιάνι και ο Ισπανός Γερουσιαστής Αλμπέρτο Νούνιεθ Φεϊχόο.

Η σύναξη αυτή των ηγετών και της Προέδρου της Κομισιόν στην Αθήνα σύμφωνα με συνεργάτες του Πρωθυπουργού συμβολίζει και τη στήριξή τους στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος δεν κομίζει σημαντικές προτάσεις μόνο στο τραπέζι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, αλλά και στο τραπέζι του ΕΛΚ, υπό τη φιλοδοξία διατήρησης και αύξησης των δυνάμεων της ευρωπαϊκής Κεντροδεξιάς στη σκληρή μάχη του 2024.

Το ΕPP Leaders Retreat είναι ένα κλειστό διήμερο brainstorming που διοργανώνεται με πρωτοβουλία του Μάνφρεντ Βέμπερ και του Γενικού Γραμματέα του ΕΛΚ Θανάση Μπακόλα. Τις εργασίες θα ανοίξουν ο Πρόεδρος του ΕΛΚ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, δίνοντας το στίγμα για την επόμενη πολιτική περίοδο, ενώ στόχος είναι η αλληλοϋποστήριξη και η συνένωση των δυνάμεων της Κεντροδεξιάς για την ενίσχυσή τους στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Εξάλλου το 2024 λήγει η θητεία του Σαρλ Μισέλ στην προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και οι συζητήσεις για τον διάδοχό του έχουν ήδη ξεκινήσει παρασκηνιακά.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA