Μενού
mitsotakis
Κυριάκος Μητσοτάκης | Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Οριζόντια ενίσχυση 600 ευρώ σε όλους τους ενστόλους σε ΕΛΑΣ και Λιμενικό ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, από την Τρίπολη, όπου πραγματοποιεί επίσκεψη. Συγκεκριμένα, μαζί με τη μισθοδοσία του Δεκεμβρίου κάθε ένστολος που υπηρετεί σε Ελληνική Αστυνομία και Λιμενικό Σώμα θα λάβει και επιπλέον 600 ευρώ. 

«Είναι μια ελάχιστη ένδειξη ευγνωμοσύνης της Πολιτείας, με δεδομένη την 24ωρη αυξημένη αστυνόμευση, την επιτυχή αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών, χορηγούμε εφάπαξ ενίσχυση σε όλους τους ενστόλους της ΕΛ.ΑΣ και του Λιμενικού», επισήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, και συνέχισε: «Καθιστούν σαφή την προσήλωση της κυβέρνησης σε μια διπλή επιδίωξη: την ίδια ώρα που αμύνεται σε δυσκολίες να μπορεί εφαρμόζει δεσμεύσεις της. Και ενώ εξαντλεί κάθε δυνατότητα στήριξης κοινωνίας κι οικονομίας να μην διακινδυνεύει την δημοσιονομική σταθερότητα Έτσι συνδυάσαμε τις αυξήσεις και ανάπτυξη».

Μεταξύ άλλων, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στις αυξήσεις στους μισθούς των γιατρών. «Ήταν υποχρέωσή μας να αυξήσουμε τις αποδοχές των γιατρών. Όλες οι αυξήσεις θα είναι αναδρομικές και από τον Ιανουάριο θα υπάρξει νέα προσαύξηση των επιδομάτων», είπε συγκεκριμένα.

Ακόμα ανέφερε: «Δώσαμε τη δυνατότητα οι γιατροί πλήρους απασχόλησης να μπορούν να λειτουργούν και ως ιδιώτες. Τιμώ τους γιατρούς του ΕΣΥ, ειδικά αυτούς που ανθίστανται στον πειρασμό να μετακινηθούν στον ιδιωτικό τομέα. Χωρίς τέτοια απόφαση θα χάναμε γιατρούς στο ΕΣΥ.», είπε αρχικά ο Πρωθυπουργός.

Παράταση ενός χρόνου στο πλαφόν 3% στις επαγγελματικές μισθώσεις

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός, ανακοίνωσε παράταση ενός χρόνου στο πλαφόν 3% στις επαγγελματικές μισθώσεις, «με βάση τις μεγάλες δυσκολίες της αγοράς και γνωρίζοντας πόσο δύσκολη είναι η καθημερινότητα για τους μικρομεσαίους». Ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο επίσης για «σημαντική ανάσα στις επιχειρήσεις».

Τι είπε για τον θάνατο του μαθητή στις Σέρρες

«Θα κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας ώστε οι ευθύνες να αποδοθούν εκεί που πρέπει», σημείωσε παράλληλα ο Κυριάκος Μητσοτάκης για το τραγικό περιστατικό σε σχολείο στις Σέρρες, όπου έχασε τη ζωή του ένας μαθητής και τραυματίστηκαν άλλοι δύο, μετά από έκρηξη στο λεβητοστάσιο.

«Επιτρέψτε μου να ξεκινήσω εκφράζοντας τη βαθύτατη οδύνη μου για τον τραγικό θάνατο ενός μικρού παιδιού στις Σέρρες ως αποτέλεσμα ενός ατυχήματος στο λέβητα δημοτικού σχολείου που πήγαινε. Εκφράζω τα βαθύτατα συλλυπητήρια στην οικογένεια του παιδιού και θέλω να διαβεβαιώσω ότι παρότι η συντήρηση των σχολείων δεν ανήκει στις αρμοδιότητες της κυβέρνησης θα κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας ώστε οι ευθύνες να αποδοθούν εκεί που πρέπει», είπε συγκεκριμένα ο κ. Μητσοτάκης.

«Νοιώθω, ακούω, προσπαθώ»

«Πρώτοι εμείς από το Σεπτέμβριο του 21 υψώσαμε αναχώματα στις αυξήσεις. Πρώτη χώρα που έχει φορολογήσει υπερέσοδα από εταιρείες ενέργειας. Κινηθήκαμε με στοχευμένες επιδοτήσεις. Χρέος μας να στηρίζουμε τους πιο αδύναμους. Να μην ξεχνάμε τη μεσαία τάξη», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός στην ομιλία του και συνέχισε: «Πήραμε τολμηρές πρωτοβουλίες όπως το Καλάθι του Νοικοκυριού το οποίο βοηθά. Οι τιμές στο Καλάθι διαρκώς μειώνονται. Αυτό δεν αφορά κάποιους ισχυρούς ή κάποιους που θεωρούν τους εαυτούς τους υπεράνω. Έχουν το δικό τους Καλάθι. Ξέρω ότι οι μισθοί παραμένουν ακόμα χαμηλοί, ότι η ακρίβεια ροκανίζει το εισόδημα και ότι οι επιχειρήσεις αγωνιούν για το αυξημένο κόστος ενέργειας. Θέλω να τονίσω για τον πρωτογενή τομέα ότι ο ΕΛΓΑ ήταν εκεί να στηρίξει τους παραγωγούς».

«Δεν είμαι εδώ να πω ότι όλα πάνε περίφημα. Είμαι εδώ να επαναλάβω τρία ρήματα. Νοιώθω, ακούω, προσπαθώ. Και θα ήταν πραγματικά άδικο αν δεν ζυγίζαμε την πορεία μας στη ζυγαριά των αλλεπάλληλων δοκιμασιών που πετύχαμε να υπερβούμε. Από την κρίση του κορονοϊού μέχρι τη μεταναστευτική καταιγίδα Έβρου και από τη διαρκή τουρκική απειλή μέχρι την ενεργειακή κρίση και την ακρίβεια που απειλεί όλη Ευρώπη», ανέφερε ακόμα.

Παράλληλα επισήμανε: «Όπως το αποδείξαμε χθες και το αποδεικνύουμε σήμερα να αποδείξουμε κι αύριο ότι μπορούμε να μετατρέπουμε τις δυσκολίες σε ευκαιρίες. Μεσολάβησαν τόσα πολλά που δύσκολα τα συγκρατεί η μνήμη. Θεωρούμε δεδομένο ότι μπορούμε να εξυπηρετούμαστε από το gov.gr. Συμπλήρωσε πάνω από 1 δις ηλεκτρονικές συναλλαγές. Το ίδιο και για τις αλλαγές που αθόρυβα συμβαίνουν στην παιδεία. Για πρώτη φορά έγιναν μόνιμες προσλήψεις εκπαιδευτικών μετά από 12 χρόνια. Αναβαθμίστηκε η Ανώτατη και Επαγγελματική Εκπαίδευση».

Ακόμα, συνέχισε: «Θα μπορούσαμε να μιλάμε επί ώρες για όσα πετύχαμε στο μεταναστευτικό. Εγκλήματα εξιχνιάζονται από την Αστυνομία. Μεγάλες επενδύσεις κολοσσών στη χώρα μας. Σκεφτείτε πόσο δύσκολο ήταν να πείσω μεγάλους κολοσσούς να επενδύσουν. Σήμερα είναι πολύ πιο εύκολο. Θα μπορούσαμε να μιλάμε για τα μεγάλα έργα, το Μετρό της Θεσσαλονίκης το οποίο τελειώνει πια. Υπάρχει Μετρό, δεν υπάρχουν μουσαμάδες. Στο Ελληνικό υλοποιείται η μεγαλύτερη ανάπλαση της Ευρώπης. Και ο κατάλογος είναι μακρύς». «Με έναν τέτοιο απολογισμό μπορούμε να κοιτάξουμε τους πολίτες στα μάτια και να πούμε: "Ναι το είπαμε και το κάναμε". Είμαστε συνεπείς στις προεκλογικές μας δεσμεύσεις», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.