Μενού
mitsotakis
Κυριάκος Μητσοτάκης | Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Αισιόδοξα στοιχεία αλλά και ευρήματα που δείχνουν ότι ο στόχος της αυτοδυναμίας της ΝΔ δεν είναι διόλου εύκολος, προκύπτουν από την τελευταία δημοσκόπηση της Pulse για τον ΣΚΑΪ, ενώ με φόντο τις παρακολουθήσεις, την εμπλοκή της Εύας Καϊλή στο σκάνδαλο Qatargate, την κλιμακούμενη τουρκική επιθετικότητα και το food pass σε συνδυασμό με την τελευταία εφ’ ολης της ύλης σύγκρουση στη Βουλή με αφορμή τον προϋπολογισμό, οι ψηφοφόροι εκπέμπουν πολλαπλά μηνύματα προς τους πολιτικούς αρχηγούς.

Η πολιορκία του χώρου του κέντρου & η αυτοδυναμία

Πέραν της αύξησης κατά μία μονάδα στη διαφορά της ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ, η οποία ανέρχεται στο 8% από 7% τον περασμένο Νοέμβριο και της καθαρής υπεροχής με 11% που εξακολουθεί να απολαμβάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης έναντι του Αλέξη Τσίπρα στο ερώτημα για τον καταλληλότερο πρωθυπουργό, στα πιο ενδιαφέροντα ευρήματα της έρευνας που διεξήχθη το διήμερο 18-19 Δεκεμβρίου, καταγράφονται αφενός η κυριαρχία του πρωθυπουργού στα μείζονα πεδία για τη χώρα και την καθημερινότητα των πολιτών, αφετέρου η διάθεση των ψηφοφόρων του κέντρου. Οι ψηφοφόροι που κινούνται στο συγκεκριμένο πολιτικό φάσμα, φαίνεται να επηρεάζονται έντονα από τον κίνδυνο μιας περιπέτειας για τη χώρα από το εκλογικό αποτέλεσμα ζητώντας καθαρές λύσεις εν μέσω της παγκόσμιας αβεβαιότητας και ενισχύοντας την εμπιστοσύνη τους σε μια κυβέρνηση αυτοδυναμίας και στον Κυριάκο Μητσοτάκη προσωπικά για τη διαχείριση όλων των κρίσιμων θεμάτων.  

Αυτή η προσέγγιση των κεντρώων ψηφοφόρων αποτιμάται θετικά και από το Μέγαρο Μαξίμου, που γνωρίζει καλά ότι η αυτοδυναμία περνάει και μέσα από το κέντρο, που αν η χώρα οδηγηθεί σε δεύτερες κάλπες για το σχηματισμό κυβέρνησης θα ιεραρχήσει διαφορετικά τα εκλογικά διλήμματα.  Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Pulse ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπερτερεί μακράν και μάλιστα ενισχυμένος κατά δύο μονάδες στη διαχείριση της οικονομίας -ανάπτυξης και εξωτερικής πολιτικής - άμυνας, ενώ διατηρεί το σημαντικό προβάδισμα 12 μονάδων στην καταλληλότητα αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης.

Στην ανάλυση, δε, των αποτελεσμάτων είναι ξεκάθαρο πως ο Πρωθυπουργός «σαρώνει» στους πολιτικά αυτοχαρακτηριζόμενους ως κεντροδεξιούς και δεξιούς ψηφοφόρους και ο Αλέξης Τσίπρας κυριαρχεί στο χώρο της Αριστεράς και της Κεντροαριστέρας. Οι κεντρώοι ψηφοφόροι, όμως, δίνουν την πρώτη θέση με άνεση σε όλους τους τομείς στον Κυριάκο Μητσοτάκη, παρότι και ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δίνει τη μάχη του σε αυτό το χώρο καταγράφοντας σημαντικά ποσοστά και πολιορκώντας τον αρκετά δυναμικά. Αυτή η εικόνα σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές μεταφράζεται ως επιτυχημένη μετάδοση του μηνύματος της ΝΔ και του Πρωθυπουργού προσωπικά στο χώρο του κέντρου ως προς το διακύβευμα των επικείμενων εκλογών, αποτυπώνοντας το μήνυμα απαίτησης για καθαρές κουβέντες, ενώ προσδοκάται ότι μπορεί να βρει ευήκοα ώτα και στη δεξαμενή των αναποφάσιστων που ανέρχεται στο 13%.

Οι ψηφοφόροι που κινούνται στο συγκεκριμένο πολιτικό φάσμα, φαίνεται να επηρεάζονται έντονα από τον κίνδυνο μιας περιπέτειας για τη χώρα από το εκλογικό αποτέλεσμα ζητώντας καθαρές λύσεις εν μέσω της παγκόσμιας αβεβαιότητας και ενισχύοντας την εμπιστοσύνη τους σε μια κυβέρνηση αυτοδυναμίας και στον Κυριάκο Μητσοτάκη

Αισιόδοξα είναι για την κυβέρνηση και τα στοιχεία για τον διακηρυγμένο στόχο της αυτοδυναμίας της ΝΔ, καθώς το 48% των ερωτηθέντων θα προτιμούσε η επόμενη κυβέρνηση να είναι αυτοδύναμη ανεξαρτήτως του κόμματος που θα ηγείται. Στο πιο εξειδικευμένο ερώτημα, η πλειοψηφία των ερωτηθέντων προτιμά σε ποσοστό 41% συνολικά μια κυβέρνηση με ηγετική δύναμη τη ΝΔ (33% αυτοδύναμη ΝΔ - 8% συνεργασίας με κορμό τη ΝΔ), ενώ και η πλειοψηφία των κεντρώων ψηφοφόρων τάσσεται υπέρ αυτής της έκβασης στην κάλπη. Σημαντικό, ωστόσο, αθροιστικά και συγκεκριμένα στο 32% είναι το ποσοστό που προτιμά αυτοδύναμη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ (15%) ή συνεργασίας με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ (17%).

Στα θετικά για τη ΝΔ προσμετράται και η εκτίμηση ότι η μισή από τη μία μονάδα που πρόσθεσε στην πρόθεση ψήφου μέσα σε ένα μήνα προέρχεται από τις απώλειες του ΠΑΣΟΚ, ενώ η άλλη μισή που έχασε η Χαριλάου Τρικούπη δεν μετακινήθηκε προς τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά προς τη γκρίζα ζώνη των αναποφάσιστων.

Απώλειες και πίεση για τον Νίκο Ανδρουλάκη

Η χθεσινή δημοσκόπηση της Pulse για τον ΣΚΑΪ πάντως καταδεικνύει ότι όσο οι εκλογές πλησιάζουν τόσο περισσότερο πιέζεται ο Νίκος Ανδρουλάκης και το ΠΑΣΟΚ, που καταγράφει σημαντικές απώλειες σε όλους τους δείκτες. Στην πρόθεση ψήφου υποχώρησε κατά μία μονάδα σε σχέση με το Νοέμβριο συγκεντρώνοντας ποσοστό 10,5%, ενώ αναδεικνύεται ο μεγάλος χαμένος και σε όλους τους ποιοτικούς δείκτες, γεγονός που κατά τους αναλυτές αποτελεί μήνυμα των ψηφοφόρων του για πιο καθαρές θέσεις ως προς το πώς θα κινηθεί την επόμενη μέρα των εκλογών. Αποδίδεται, δε, και στην υπόθεση της Εύας Καϊλή και τη δική του αντίδραση σε αυτή,  που εκτιμάται ότι είχε αρνητική επίδραση στο κόμμα σε συνδυασμό με τη μετωπική σύγκρουση με τη ΝΔ η οποία τον κατηγορεί ανοιχτά για στρατηγική επιλογή σύμπλευσης με τον ΣΥΡΙΖΑ.  Δεν θεωρείται τυχαίο εξάλλου ότι στο πεδίο της διαχείρισης θεμάτων διαφάνειας έχασε 2 μονάδες. Σε κάθε περίπτωση το ΠΑΣΟΚ συμπιέζεται στις συμπληγάδες πέτρες ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ και συν τω χρόνω ο κ. Ανδρουλάκης θα κληθεί να αποσαφηνίσει τη θέση του για να μην καταλήξει το φρενάρισμα των έως τώρα αυξημένων ποσοστών του κόμματός του να μετατραπεί σε κατακρήμνιση.

Τα 4 ευρήματα που προβληματίζουν το Μέγαρο Μαξίμου

Τέσσερα στοιχεία της συγκεκριμένης δημοσκόπησης πάντως προβληματίζουν το Μέγαρο Μαξίμου.

  1. Η δημοσκοπική εικόνα στη διαχείριση ζητημάτων διαφάνειας. Μπορεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης να αύξησε το ποσοστό του κατά μία μονάδα και ο Αλέξης Τσίπρας να υποχώρησε κατά 1% πιθανόν εξαιτίας του δημοσιεύματος του Βήματος ότι επί ΣΥΡΙΖΑ παρακολουθούνταν οι Υπουργοί Άμυνας και Εξωτερικών, αλλά αυτό δεν είναι ικανοποιητικό εν μέσω της «καταιγίδας» που μαίνεται για τις παρακολουθήσεις.
  2. Η πίεση από τα δεξιά και ιδίως η σταδιακή ενίσχυση του Κυριάκου Βελόπουλου και του κόμματος του καταδικασθέντα της Χρυσής Αυγής Ηλία Κασιδιάρη. Τα κόμματα δεξιότερα της ΝΔ ή και στην άκρα δεξιά αθροίζουν ένα σημαντικό ποσοστό, το οποίο προς ώρας μοιράζεται σε πολλές επιλογές. Ουδείς όμως μπορεί να αποκλείσει την ενίσχυση κάποιου εξ αυτών μέχρι τις εκλογές και την εξασφάλιση εισόδου του στη Βουλή, που θα ανεβάσει τον πήχη της αυτοδυναμίας.  
  3. Το υψηλό ακόμα ποσοστό της γκρίζας ζώνης των αναποφάσιστων που ουδείς μπορεί να πει με βεβαιότητα πού και σε τι βαθμό θα κατευθυνθεί.
  4. Η χαλαρή ψήφος στην πρώτη κάλπη της απλής αναλογικής, την οποία ξορκίζει σε κάθε ευκαιρία ο πρωθυπουργός καθώς θα κρίνει και την αυτοδυναμία στη δεύτερη κάλπη. Αυτή βεβαίως θεωρείται πιθανό να μειωθεί όσο το πολιτικό κλίμα θα πολώνεται περισσότερο πλησιάζοντας στις εκλογές.
Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA