Μενού
mitsotakis-albania
Κυριάκος Μητσοτάκης - Πύρρος Δήμας | Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού
  • Α-
  • Α+

Υπό τον ήχο των συνθημάτων «Ελλάς Ελλάς μη μας ξεχνάς» ο Κυριάκος Μητσοτάκης έγινε δεκτός το πρωί της Πέμπτης (22/12) από εκατοντάδες μέλη της ελληνικής εθνικής μειονότητας στη Χειμάρρα, με τον πρωθυπουργό να εμφανίζεται ιδιαίτερα συγκινημένος με τη θερμή υποδοχή που του επιφύλαξαν. Ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στους συγκεντρωμένους που φώναζαν «Ελλάς, Ελλάς», μίλησε για μια ξεχωριστή στιγμή για τον ίδιο και τον ελληνισμό απανταχού της γης.

meionotika-xoria-albania
«Ελλάς Ελλάς» φώναξαν μέλη της ελληνικής εθνικής μειονότητας στη Χειμάρρα στον πρωθυπουργό | Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού

«Θυμάμαι ακόμα πολύ ζωντανά την επίσκεψη εδώ σε αυτά τα χώματα του πατέρα μου το 1991. Είναι μεγάλη μου τιμή που είμαι ο πρώτος Έλληνας πρωθυπουργός που επισκέπτεται την Χειμάρρα», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Ευχαριστώ που κρατήσατε σε πολύ δύσκολα χρόνια άσβεστη τη φλόγα του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας».

«Η Εθνική μειονότητα της Αλβανίας θα έχει στο πρόσωπο μου ένα σταθερό συμπαραστάτη στα δίκαια αιτήματά σας. Είστε γέφυρα φιλίας μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας. Είμαι και θα παραμεινω υποστηρικτής της ευρωπαϊκής πορείας της Αλβανίας και αποτελεί υποχρέωση της Αλβανίας ο πλήρης σεβασμός των δικών σας δικαιωμάτων είτε στο θέμα αυτοπροσδιορισμού, είτε στο θέμα γλώσσας είστε στα περιουσιακά σας δικαιώματα. Και πιστεύω ότι με πνεύμα συνεργασίας όλα αυτά θα επιλυθούν, σας το εγγυώμαι προσωπικά. Όπως λύνουμε και τα συνταξιοδοτικά σας ζητήματα», είπε ακόμα.

«Οσο καλύτερα πηγαίνει η Ελλάδα τόσο καλύτερα θα είναι τα πράγματα και για εσάς»

«Η Ελλάδα μας, άφησε πίσω τις μεγάλες περιπέτειες της περασμένης δεκαετίας. Είναι μια χώρα πιο ισχυρή, πιο οικονομικά αναπτυσσόμενη. Και όσο καλύτερα πηγαίνει η Ελλάδα μας τόσο καλύτερα θα είναι τα πράγματα και για εσάς. Και αυτός ο δρόμος τον οποίον έχουμε χαράξει, για μία Ελλάδα ισχυρή με αυτοπεποίθηση στην Ευρώπη, θα τον βαδίσουμε και θα τον βαδίσουμε όλοι μαζί. Θέλω να σας πω πόσο συγκινήθηκα όταν είχα την ευκαιρία σήμερα να επισκεφθώ το σχολείο σας, όταν είδα τα μικρά παιδιά από το νηπιαγωγείο μέχρι την Γ’ Γυμνασίου να μαθαίνουν την ελληνική, την αλβανική, την αγγλική. Είναι η επόμενη γενιά των παιδιών που πρέπει να παραμείνουν στον τόπο τους, για να έχουν ευκαιρίες, να έχουν καλές δουλειές και όσο προκόβει η Αλβανία τόσο θα προκόβουν κι αυτά τα παιδιά μαζί της. Και είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε σε αυτή την προκοπή του Ελληνισμού. Η Ελλάδα μεγαλώνει, μεγαλώνει και ισχυροποιείται» υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

mitsotakis-albania
Ιστορική επίσκεψη Μητσοτάκη στην ελληνική μειονότητα της Αλβανίας | Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού

Πύρρος Δήμας: «Δεν θα το έχανα με τίποτα»

Αναφερόμενος στον Πύρρο Δήμα ο πρωθυπουργός είπε: «Συνοδεύομαι από έναν δικό σας άνθρωπο που σήκωσε στους ώμους του ολόκληρη την Ελλάδα. Πύρρο σε ευχαριστώ για ο,τι έχεις κάνει για Ελλάδα». Ο χρυσός Ολυμπιονίκης Πύρρος Δήμας εμφανώς συγκινημένος έκανε λόγο για ιστορική μέρα και είπε χαρακτηριστικά: «Θα ερχόμουν από την άλλη άκρη του κόσμου, δεν θα το έχανα με τίποτα». Να σημειωθεί ότι επόμενοι σταθμοί της επίσκεψης του Ελληνα πρωθυπουργού είναι η Λειβαδιά και η Δερβιτσάνη. Εκ μέρους της αλβανικής κυβέρνησης τον πρωθυπουργό θα υποδεχθούν στη Δερβίτσανη ο Αλβανός ομόλογός του Εντι Ράμα, ενώ στη Λειβαδιά η υπουργός Περιβάλλοντος και Τουρισμού, Μιρέλα Κουμπάρο.