Μενού
dendias
Νίκος Δένδιας | Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Eντεκα ολόκληρα χρόνια είχε να επισκεφτεί υπουργός Εξωτερικών το Αγιο Ορος και η απουσία αυτή σπάει σήμερα με την επίσκεψη του Νίκου Δένδια στην Αθωνική Πολιτεία. Ο κ. Δένδιας θα πραγματοποιήσει διήμερη επίσκεψη στο Αγιο Ορος κατά το διάστημα 28-29 Δεκεμβρίου και θα επισκεφτεί κατά σειρά το κτήριο της Διοίκησης του Αγίου Ορους, καθώς και τις Ιερές Μονές Παντοκράτορος και Ξενοφώντος, Διονυσίου και Δοχειαρίου.

Αν και επισήμως η επίσκεψη έχει εθιμοτυπικό χαρακτήρα, οι γνωρίζοντες το παρασκήνιο αναφέρουν πως η ελληνική πλευρά είναι θορυβημένη από την προσπάθεια που κάνουν οι Ρώσοι να παρακάμψουν το Οικουμενικό Πατριαρχείο και να διεισδύσουν στην Ελλάδα μέσω των Αθωνικών μονών. Μάλιστα η ρωσική επιρροή εκδηλώνεται με διάφορους τρόπους, εις εξ αυτών οι στενές σχέσεις που διατηρούν άνθρωποι με επιρροή στη Μόσχα με ηγούμενους μονών. Πίσω λοιπόν από τις κλειστές πόρτες αναμένω να γίνουν συζητήσεις με τον επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας ακόμη κι αν αυτός τελικά ακούσει περισσότερο και μιλήσει λιγότερο. 

Eρχονται ανακοινώσεις υποψηφιοτήτων 

Επειδή η ιστορία με την ανακοίνωση της ημερομηνίας των εκλογών τελειωμό δεν έχει ακόμη και βλέπω το σίριαλ να διατηρείται και μέσα στον Ιανουάριο, να πω εδώ πως μέσα στο μήνα αναμένω μπαράζ ανακοινώσεων υποψηφιοτήτων σε όλα τα κόμματα. Το λέω διότι οι υποψήφιοι πρέπει να τρέξουν άμεσα, ενώ σημειώνω και κάτι που σας έχω πει σε προηγούμενο σημείωμα κι έχει να κάνει με τον κομματικό μηχανισμό των μεγάλων κομμάτων που είναι ήδη σε ετοιμότητα εδώ και κανένα εξάμηνο και πλέον υπάρχει και μια σχετική κούραση. Δηλαδή, κανείς εξ’ αυτών δεν θέλει να περιμένει το καλοκαίρι για εκλογές. Μαθαίνω πάντως πως γίνεται σχετικό σαφάρι αναζήτησης 30άρηδων κυρίως σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ όχι μόνο για τη στελέχωση στα ψηφοδέλτια αλλά και για τα τηλεοπτικά πάνελ αφού χρειάζεται ενίσχυση και η παρουσία στην τιβι. 

Στην Κωνσταντινούπολη ο Μπακογιάννης 

Την στενή σχέση που έχει αναπτύξει ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης με τον δήμαρχο της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου την έχετε νομίζω καταλάβει. H συνεργασία έχει ενταθεί το τελευταίο διάστημα με αφορμή την καταδικαστική απόφαση τουρκικού δικαστηρίου εναντίον του που προβλέπει την φυλάκιση καθώς και την στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων στο δήμαρχο της Πόλης που κατά κάποιους θα μπορούσε να αποτελέσει την επιλογή της αντιπολίτευσης για αντίπαλο του Ερντογάν. Σήμερα πάντως ο δήμαρχος Αθηναίων θα βρεθεί στο δημαρχείο της Κωνστατινούπολης και θα μιλήσει στην εκδήλωση με τίτλο  «Πόλεις: Δημοκρατία και Ανάπτυξη», που θα διεξαχθεί το απόγευμα. Οι δήμαρχοι έχουν βρει πεδίο συνεννόησης κι αυτό είναι ίσως μια παρακαταθήκη που αργότερα μπορεί να φανεί χρήσιμη.