Μενού
kuriakos-mitsotakis
Κυριάκος Μητσοτάκης | Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Η ακριβής ημερομηνία των εκλογών κυριαρχεί στις πολιτικές συζητήσεις τόσο στο προσκήνιο όσο και στο παρασκήνιο, καθώς το ημερολόγιο γράφει πλέον 2023 και η τελική ευθεία προς τις κάλπες αποτελεί αδιαμφισβήτητη πραγματικότητα. Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, εξακολουθεί να μην αποκαλύπτει τις προθέσεις του σε κανέναν. Ωστόσο, οι δύο πρώτες Κυριακές του Απριλίου και δη η 9η Απριλίου (Κυριακή των Βαΐων) παραμένουν οι επικρατέστερες.

«Μετά τον Απρίλιο όλα είναι ανοικτά», είπε κατά πληροφορίες ο Κυριάκος Μητσοτάκης, απαντώντας στο επίμονο ερώτημα του Γενικού Γραμματέα του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα στο περιθώριο των καθιερωμένων ευχών στο Προεδρικό Μέγαρο, επιμένοντας κατά τ’ άλλα στην τακτική της σιγής ασυρμάτου. Ο ίδιος πάντως επιχείρησε να αποσυνδέσει την εξαγγελία του για τη νέα αύξηση του κατώτατου μισθού κατά ένα μήνα νωρίτερα από το χρόνο διεξαγωγής των εκλογών, αποδίδοντάς την απόφαση στην έναρξη της τουριστικής περιόδου και την προσπάθεια διευκόλυνσης του κλάδου να καλύψει τις απαιτούμενες θέσεις εργασίας με ένα ακόμα κίνητρο. Παρ’ όλα αυτά, με δεδομένο ότι το εν λόγω μέτρο αποτελεί το τελευταίο – γνωστό τουλάχιστον – από τη δέσμη των οικονομικών μέτρων της κυβέρνησης για το τρέχον έτος, λειτούργησε ενισχυτικά στα σενάρια για κάλπες τον Απρίλιο. 

Συσκέψεις για τα γαλάζια ψηφοδέλτια 

Τις επόμενες ημέρες πάντως ο Πρωθυπουργός θα έχει κλειστές οργανωτικές συσκέψεις με την ισχυρή τριάδα της ΝΔ – Γ. Μπρατάκο, Π. Μαρινάκη, Θ. Νέζη - για τα γαλάζια ψηφοδέλτια, με στόχο την ανακοίνωση των πρώτων ονομάτων πριν το τέλος Ιανουαρίου. Σε κάθε περίπτωση η αποκάλυψη θα γίνει σε δόσεις, πιθανόν ανά ομάδες των 20. Ενώ το ενδιαφέρον στρέφεται στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας και τις εκπλήξεις που ετοιμάζει στο παρασκήνιο ο Κυριάκος Μητσοτάκης δια χειρός του οποίου θα είναι οι επιλογές των προσώπων. Στόχος – κατά πληροφορίες – είναι η σύνθεση να συμβολίζει και τη διαβεβαίωσή του ότι αυτοδύναμη ΝΔ δεν σημαίνει αναγκαστικά και μονοκομματική και την πρόθεσή του να συνεργαστεί με τους καλύτερους. 

Για την κατάρτιση των ψηφοδελτίων πάντως, που βρίσκονται ήδη στην τελική φάση, οι κατευθύνσεις του Πρωθυπουργού προς την τριμελή Επιτροπή της παράταξης ήταν τρεις. Υποψήφιοι ξανά (πλην ελαχίστων εξαιρέσεων) οι εν ενεργεία βουλευτές της ΝΔ – ανανέωση με έμφαση στη γενιά των 40ηδων – επιστράτευση δοκιμασμένων και επιτυχημένων στελεχών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με εξαίρεση τους εν ενεργεία Περιφερειάρχες. 

Ποιος θα είναι εκπρόσωπος της ΝΔ προεκλογικά; 

Άγνωστος «Χ» πάντως παραμένει το πρόσωπο που θα κληθεί να σηκώσει κατά την προεκλογική περίοδο το βάρος της επικοινωνίας της στρατηγικής της ΝΔ και να βγει μπροστά στον αγώνα της αντιπαράθεσης στα ΜΜΕ από το «καυτό» πόστο του εκπροσώπου του κόμματος. Ο Γιάννης Οικονόμου που θεωρείται ότι επιτελεί με επιτυχία το ρόλο του θα παραμείνει μέχρι την προκήρυξη των εκλογών και κατόπιν θα δώσει τη μάχη του σταυρού στη Φθιώτιδα, ενώ ο Κυριάκος Πιερρακάκης που θεωρούταν επικρατέστερος και εξίσου αποτελεσματικός για την κρίσιμη θέση  θα είναι υποψήφιος στην Α’ Αθηνών. Ο, δε, Νίκος Χαρδαλιάς, το όνομα του οποίου είχε ακουστεί πολλάκις, φαίνεται ότι αντί αυτής της θέσης θα αναλάβει προσεχώς έναν άλλο πιο διευρυμένο ρόλο στην καμπάνια του κόμματος. Για το θέμα έχει ήδη χυθεί πολύ μελάνι, τόσο για συγκεκριμένα πρόσωπα όσο και για το ενδεχόμενο ενός μοντέλου πολλών «μίνι» εκπροσώπων. Οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ όμως λένε ότι ο πρωθυπουργός δεν έχει καταλήξει ακόμα στην επιλογή του. 

Νομοθετικός μαραθώνιος πριν τις κάλπες 

Με την επαναφορά των πάντων στο πόστο τους από σήμερα πάντως οι διεργασίες θα ενταθούν. Παρότι όμως το βλέμμα όλων είναι στραμμένο στην κάλπη, η εντολή του Πρωθυπουργού είναι σαφής και ρητή εδώ και μήνες: «Κανένας δεν θα κατεβάσει μολύβια μέχρι την τελευταία ημέρα της κυβερνητικής θητείας».  Εξ ού και μέχρι να κλείσει η Βουλή για την προεκλογική περίοδο, έχει προγραμματιστεί η ψήφιση 30 νομοσχεδίων. Σε αυτά συγκαταλέγονται προγράμματα στήριξης ανέργων, οι αλλαγές στο πλαίσιο της υποβολής των Πόθεν  Έσχες, το ξεκαθάρισμα των αρμοδιοτήτων με την πολυεπίπεδη διακυβέρνηση και η σύσταση Εθνικής Ρυθμιστικής Αρχής για τα απόβλητα και τα ύδατα. Στόχος είναι να μη μείνει καμία σημαντική εκκρεμότητα, αλλά και να υλοποιηθούν στο σύνολό τους οι προεκλογικές δεσμεύσεις της ΝΔ, ώστε με ατού την αξιοπιστία λόγων και πράξεων να ζητήσει την ανανέωση της εμπιστοσύνης και την αυτοδυναμία.  

Παραμένει προτεραιότητα η αντιμετώπιση της ακρίβειας 

Ταυτόχρονα ύψιστη προτεραιότητα παραμένει η στήριξη των πολιτών απέναντι στην ακρίβεια που συνεχίζει να «ροκανίζει» τα εισοδήματά τους. «Κανείς πίσω και όλοι μαζί μπροστά», ήταν το μήνυμά του πρωθυπουργού για το νέο έτος, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση θα εξακολουθήσει να αξιοποιεί το δημοσιονομικό χώρο που δημιουργείται προς όφελος της κοινωνίας, αλλά χωρίς να μπει στον πειρασμό της πλειοδοσίας υποσχέσεων. Πέραν της αύξησης κατά 7,75% των συντάξεων για 1,7 εκατομμύρια συνταξιούχους και της κατάργησης της εισφοράς αλληλεγγύης που υλοποιούνται από χθες, το food pass που θα γίνει αισθητό στην τσέπη των δικαιούχων από τα τέλη Φεβρουαρίου και τη συνέχιση του μέτρου «Καλάθι του Νοικοκυριού», ο προϋπολογισμός διαθέτει την «κάβα» του 1 δις για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της ενεργειακής κρίσης, το οποίο μπορεί να ενεργοποιηθεί ανά πάσα στιγμή. Σύμφωνα με πληροφορίες μάλιστα μέχρι το Πάσχα – και ανάλογα με την εκτέλεση του προϋπολογισμού – αναμένεται ένα ακόμα πακέτο στήριξης.