Μενού
konstantinos-nekrosimi-akoloythia-freideriki
Στη νεκρώσιμη ακολουθία της μητέρας του, Φρειδερίκης το 1981 | Getty Images
  • Α-
  • Α+

Ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος, πέθανε σε ηλικία 82 ετών το βράδυ της Τρίτης και, πλέον, αυτό που «καίει» είναι ο τρόπος που θα γίνει η κηδεία του και τα διαδικαστικά αυτής. Όπως έγινε γνωστό, αυτό είναι ένα θέμα το οποίο και θα συζητηθεί σε διυπουργική σύσκεψη που θα γίνει αύριο Τετάρτη μετά το πρωινό καφέ στο Μέγαρο Μαξίμου.

Υπενθυμίζεται, πάντως, πως κύκλοι του περιβάλλοντός του Κωνσταντίνου Γλύξμπουργκ, τόνιζαν χθες πως ο έκπτωτος μονάρχης θα πρέπει να κηδευτεί με τιμές αρχηγού κράτους και δημοσία δαπάνη! Λέγεται, μάλιστα, πως τις τελευταίες ημέρες και με δεδομένη τη σοβαρή επιδείνωση που είχε παρουσιάσει η υγεία του, είχαν γίνει κάποιες συζητήσεις των παιδιών του, με εκπροσώπους της πολιτείας, αλλά χωρίς να έχει γίνει γνωστό κάτι περισσότερο.

Τι έγραφε ο Μαξιμιλιανός

Μάλιστα η στήλη του Reader.gr, Μαξιμιλιανός, έγραφε χαρακτηριστικά την Τρίτη το πρωί: «Πολύ δύσκολα είναι τα πράγματα για τον πρώην Βασιλιά Κωνσταντίνο, ο οποίος, νοσηλεύεται στο νοσοκομείο Υγεία και οι ώρες θεωρούνται ιδιαίτερα κρίσιμες. Τα παιδιά του έχουν αφιχθεί στην Αθήνα, το ίδιο και οι στενοί του συγγενείς. Μαθαίνω, πάντως, ότι ήδη η οικογένειά του έχει έρθει σε επαφή με πολύ σοβαρό δικηγορικό γραφείο στην οδό Πανεπιστημίου (από τα «βαριά» γραφεία, όχι από αυτά για τις κάμερες), καθώς υπάρχουν μια σειρά νομικών εκκρεμοτήτων που θα αφορούν την τελετή για τον άλλοτε μονάρχη.

Για να πάω το ρεπορτάζ ένα βήμα παρακάτω, οι δυο γιοι του Κωνσταντίνου, ο Παύλος και ο Νικόλας έχουν αναλάβει τις διατυπώσεις με την Πολιτεία, καθώς υπάρχουν δύο ερωτήματα: τι τελετή θα γίνει και πού θα ταφεί, αν έρθει εκείνη η ώρα, ο Κωνσταντίνος. Το δεύτερο είναι μάλλον ευκολότερο, καθώς ακόμα και η Φρειδερίκη ετάφη στο Τατόι και μάλιστα σε εποχές δυσκολότερες από σήμερα. Η τελετή, όμως, είναι το αγκάθι. Πληροφορούμαι ότι έχει γίνει και μια πρώτη επαφή με την κυβέρνηση για το θέμα, αλλά σε αναγνωριστικό επίπεδο, καθώς ο Κωνσταντίνος ήταν αρχηγός του κράτους και υπό κανονικές συνθήκες θα εδικαιούτο κηδεία δημοσία δαπάνη και με τιμές αρχηγού κράτους. Το Πολίτευμα, όμως, έχει αλλάξει μετά το δημοψήφισμα του 1974, ενώ ο ίδιος ο Κωνσταντίνος δεν διαθέτει ελληνική υπηκόοτητα, πέρα από δανέζικο διαβατήριο χρονολογίας του 1983. Με άλλα λόγια, κόμπλα, με την οποία, όμως, η κυβέρνηση θα βρεθεί αντιμέτωπη».

Η αλήθεια, πάντως, είναι πως το πολίτευμα άλλαξε το 1974, με τον Κωνσταντίνο Γλύξμπουργκ να μην διαθέτει ελληνική υπηκοότητα.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA