Μενού
  • Α-
  • Α+

Η είδηση πως η κυβέρνηση Μπαιντεν ζητά από το Κογκρέσο την πώληση κι αναβάθμιση των τουρκικών F-16 πακετάροντάς την με την πώληση F-35 στην Ελλάδα δεν προκάλεσε έκπληξη σε όσους παρακολουθούν την αμερικανική πολιτική εδώ και χρόνια. Ο Αμερικανός Πρόεδρος, ακολουθώντας την προβλεπόμενη διαδικασία ενημέρωσε το Κογκρέσο για την πρόθεση να προχωρήσει σε πώληση 40 νέων F-16 στην Τουρκία και αναβάθμιση άλλων 80.

Και το κάνει μάλιστα λίγες ημέρες πριν από την επίσκεψη Τσαβούσογλου στην Ουάσιγκτον. Από την στιγμή που οι αρμόδιες επιτροπές εξωτερικών της Βουλής των Αντιπροσώπων και της Γερουσίας λάβουν το σχετικό αίτημα, έχουν στη διάθεσή τους 30 ημέρες για να το επεξεργαστούν και να αποφασίσουν αν θα το εγκρίνουν. Δικαίωμα βέτο έχει ο Πρόεδρος της επιτροπής στην Γερουσία, εν προκειμένω ο κ Μενέντεζ, ο Ρεπουμπλικανός αντιπρόεδρος κ Ρις και ο Πρόεδρος της Επιτροπής στην Βουλή ο κ Μακολ. Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με πληροφορίες θα φτάσει στο κογκρέσο και το αίτημα του Λευκού Οίκου για πώληση F-35 στην Ελλάδα, κάτι που σύμφωνα με μια πλευρά αναλυτών δεν είναι καθόλου τυχαίο.

Σύμφωνα με μια σχολή σκέψης, η αμερικανική διπλωματία επιχειρεί μια συνολική διευθέτηση στην περιοχή μας, δίνοντας στην ουσία το «τυράκι» στην Άγκυρα ώστε να ξεκλειδώσει την είσοδο Σουηδίας και Φινλανδίας στον ΝΑΤΟ, εγκαταλείποντας ταυτόχρονα το ρόλο του επιτήδειου «ουδέτερου» στο πεδίο του πολέμου της Ουκρανίας. Πρόκειται για μια διευθέτηση που θα βόλευε τον Πρόεδρο Ερντογάν λίγο πριν τις τουρκικές εκλογές, που όμως είναι σχεδόν βέβαιο πως θα συναντήσει την ισχυρή αντίσταση του φιλελληνικού λόμπι στην Ουάσιγκτον.

Σχετικές δηλώσεις έχουν κάνει άλλωστε τόσο ο Μπόμπ Μενέντεζ όσο και Ελληνοαμερικανοί βουλευτές, που αποδεικνύει πως ένας τέτοιος συμβιβασμός δεν πρόκειται να περάσει εύκολα, όσο η Τουρκία εξακολουθεί να παραβιάζει τον ελληνικό εναέριο χώρο και να απειλεί στην Ελλάδα. «Μέχρι ο Ερντογάν να σταματήσει τις απειλές του και να βελτιώσει το ιστορικό του για τα ανθρώπινα δικαιώματα στο εσωτερικό και να αρχίσει να ενεργεί όπως θα έπρεπε ένας έμπιστος σύμμαχος, δεν θα εγκρίνω αυτήν την πώληση», δήλωσε σχετικά ο Μπομπ Μενέντεζ, ενώ αντίστοιχες δηλώσεις στήριξης έκαναν οι Ελληνοαμερικανοί βουλευτές Γκας Μπιλιράκης, Κρίς Πάππας και Νικόλ Μαλλιοτάκις.

Σταθερή η απάντηση της Αθήνας στις απειλές Ερντογάν

Χθες από τη Θράκη ο Πρωθυπουργός ανέδειξε το δίπτυχο της εξωτερικής πολιτικής έναντι του τουρκικού αναθεωρητισμού, αφενός δείχνοντας στην Άγκυρα το τραπέζι του διαλόγου, αφετέρου ξεκαθαρίζοντας ότι η Ελλάδα δεν υποχωρεί σε ζητήματα κυριαρχίας, στηριζόμενη στις ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις της. «Η Ελλάδα δεν δέχεται υποδείξεις για το πώς θα ασκήσει την κυριαρχία της και τα κυριαρχικά της δικαιώματα κι ούτε χρειάζεται την άδεια κανενός για να προχωρήσει στην ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά και έργων όπως φράχτης», είπε σχετικά ο Πρωθυπουργός συμπληρώνοντας πως ζητά από την Τουρκία να αντιληφθεί πως η εργαλειοποίηση της εξωτερικής πολιτικής για λόγους εσωτερικής κομματικής κατανάλωσης δεν είναι σωστή στρατηγική.

Επίσκεψη Μπλίνκεν στην Αθήνα

Στο μεταξύ εξαιρετικά σημαντική αναμένεται η επίσκεψη που προγραμματίζει ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν στην Αθήνα στις 21 Φεβρουαρίου. Ο επικεφαλής της Αμερικανικής διπλωματίας αναμένεται να επισκεφτεί Ελλάδα, Τουρκία και Ισραήλ, ενώ δεν αποκλείεται και μια τετραμερής συνάντηση των υπουργών εξωτερικών Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ με τη συμμετοχή του Άντονι Μπλίνκεν στο πλαίσιο της πολυεπίπεδης συνεργασίας των τεσσάρων πλευρών στο πεδίο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA