Μενού
kideia-teos-basilia-konstantinou
Κηδεία τέως βασιλιά Κωνσταντίνου | Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Μπορεί τα βλέμματα όλων να είναι στραμμένα στους εστεμμένους και τους εκπροσώπους των βασιλικών οίκων που βρίσκονται στην Αθήνα για να παραστούν στην εξόδιο ακολουθία για τον τέως βασιλιά Κωνσταντίνο, αλλά στο εγχώριο πολιτικό σύστημα το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στους υπουργούς και τους βουλευτές της ΝΔ που θα επιλέξουν να αποτίσουν φόρο τιμής σήμερα το πρωί προσερχόμενοι ιδιωτικά στο παρεκκλήσι της Μητρόπολης.

Αν και το τοπίο ξεκαθάρισε αρκετά μέσα στο Σαββατοκύριακο και τα γαλάζια στελέχη που θα δώσουν το παρών πλήθυναν, τα ερωτηματικά για ορισμένους παραμένουν. Η αναβάθμιση της εκπροσώπησης της κυβέρνησης με την παρουσία του Αντιπροέδρου Παναγιώτη Πικραμμένου πάντως και η επιλογή του Μεγάρου Μαξίμου να μην εκδώσει απαγορευτικό για όποιον επιθυμεί να πει το ύστατο χαίρε στον τέως Βασιλιά, φαίνεται πως απελευθέρωσε αρκετούς που αμφιταλαντεύονταν.

Στις 10:15 το πρωί στο παρεκκλήσι του Αγίου Ελευθερίου θα βρεθεί ο πρώην πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς με τη σύζυγό του Γεωργία, στον απόηχο της δήλωσής του με την οποία λάμβανε αποστάσεις από την απόφαση της κυβέρνησης για ταφή χωρίς την απόδοση τιμών αρχηγού κράτους και με το αιχμηρό σχόλιο ότι: «Ο θάνατος ενός πρώην Ανώτατου Άρχοντα όμως - πέρα από την ανθρώπινη πλευρά - έχει συμβολική σημασία. Δείχνει το πώς οι Έλληνες στέκονται απέναντι στην Ιστορία τους. Οι Δημοκρατίες δεν αποσιωπούν το παρελθόν τους. Μόνο τα αυταρχικά καθεστώτα συνηθίζουν να "σβήνουν φωτογραφίες" και σελίδες ολόκληρες...». 

Τα γαλάζια στελέχη

Το παρών έχει αποφασίσει να δώσει και ο Υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, που στην είδηση του θανάτου του τέως Βασιλιά είχε σημειώσει πως αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ελληνικής ιστορίας και «ο θάνατός του κλείνει έναν σημαντικό κύκλο που καθόρισε τη μεταπολιτευτική πορεία της χώρας». 

Στις σίγουρες γαλάζιες παρουσίες προστέθηκε χθες και ο βουλευτής της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος. Ο ίδιος είχε υπερασπιστεί εξ αρχής ως ορθή την απόφαση της κυβέρνησης για το τελετουργικό που θ’ ακολουθηθεί, ενώ το ίδιο έπραξε και χθες εξαπολύοντας επίθεση στην Αριστερά που δεν εκτίμησε τη μετριοπαθή κυβερνητική στάση. Ξεκαθάρισε, ωστόσο, ότι θα μεταβεί στη Μητρόπολη προτάσσοντας την ανθρώπινη διάσταση. «Δεν είμαι θιασώτης της μοναρχίας που είναι άλλωστε ένα ερμητικά κλειστό κεφάλαιο της ιστορίας μας. Σε ανθρώπινο όμως επίπεδο, η τιμή προς τους νεκρούς είναι για εμάς τους Έλληνες αναπόσπαστο μέρος του πολιτισμού, των αξιών και παραδόσεών μας. Από αυτή την αμιγώς ανθρώπινη πλευρά προτίθεμαι να παραστώ αύριο στη Μητρόπολη», ανέφερε μεταξύ άλλων. 

Παρούσα στη Μητρόπολη θα είναι επίσης η ευρωβουλευτής της ΝΔ, Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, την όποια είχε βαφτίσει ο τέως Βασιλιάς Κωνσταντίνος. Το ύστατο χαίρε πρόκειται να πουν επίσης οι βουλευτές Μεσσηνίας της ΝΔ, Μίλτος Χρυσομάλλης και Περικλής Μαντάς, καθώς και ο βουλευτής  Β’ Θεσσαλονίκης της ΝΔ Δημήτρης Βαρτζόπουλος, οι οποίοι ανήκουν στο περιβάλλον του κ. Σαμαρά. Κατά πληροφορίες, φόρο τιμής στον εκλιπόντα αναμένεται να αποτίσει εντέλει και ο βουλευτής Λακωνίας της ΝΔ, Θανάσης Δαβάκης μετά την ακύρωση της εκδήλωσης που επρόκειτο να γίνει στην περιφέρεια παρουσία του ΑΓΕΕΘΑ. 

Ερωτηματικό παραμένει η παρουσία του Υπουργού Υγείας, Θάνου Πλεύρη, που άφησε να εννοηθεί τις προηγούμενες μέρες ότι το σκέφτεται, ενώ πιθανή θεωρείται η παρουσία του Υφυπουργού Ναυτιλίας, Κώστα Κατσαφάδου.

Το μήνυμα του πρωθυπουργού

Ο πρωθυπουργός πάντως υπεραμύνθηκε δημοσίως το Σάββατο της απόφασης της κυβέρνησης ο τέως Βασιλιάς Κωνσταντίνος να κηδευτεί ως ιδιώτης και όχι ως τέως αρχηγός κράτους, χαρακτηρίζοντάς τη «απολύτως σωστή» καθώς όπως είπε «πολύ απλά υπήρξε αρχηγός κράτους του Βασιλείου της Ελλάδος, το οποίο δεν υφίσταται πια». Ο ίδιος πάντως υπογράμμισε ότι η κηδεία του θα τελεστεί με την αξιοπρέπεια και το τελετουργικό που επιβάλλεται για την ιστορική του διαδρομή, ενώ έστειλε μήνυμα κατά των νέων διχασμών. Στο Μέγαρο Μαξίμου άλλωστε επικρατεί η άποψη ότι το θέμα δεν πρέπει να πολιτικοποιείται, ενώ έχει δοθεί το ελεύθερο στα γαλάζια στελέχη να πράξουν όπως επιθυμούν.