Μενού
tsipras-akropoli
Αλέξης Τσίπρας | Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Στο «φως» βγήκε σήμερα Δευτέρα (16/1) η πρώτη δημοσκόπηση για το 2023, που πραγματοποιήθηκε από την εταιρεία Alco για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού Alpha, και στην οποία αποτυπώνεται το πώς αξιολογούν οι πολίτες το έργο της κυβέρνησης, αλλά και το πώς θα ήταν τα πράγματα αν κυβερνούσε ο ΣΥΡΙΖΑ. Συγκεκριμένα, το 41% των ερωτηθέντων απάντησε πως τα πράγματα θα ήταν «χειρότερα» αν κυβερνούσε ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας, ενώ στο ερώτημα «τι είδους κυβέρνηση θα φέρει μεγαλύτερη σταθερότητα στη χώρα», το 46% απαντά «κυβέρνηση συνεργασίας» και το 41% «αυτοδύναμη κυβέρνηση».

Αναλυτικά:

Οι πολίτες στο ερώτημα αν θεωρούν ότι το 2023 θα είναι καλύτερο για τις οικογένειες από το 2022,το 47% απάντησε πως θα είναι καλύτερα τα πράγματα ή το ίδιο καλά.

alco1

 

Για την ακρίβεια ευθύνεται η διεθνής κρίση λέει το 38% έναντι του 25% που απαντά η κυβέρνηση και 32% που εκτιμά ότι ευθύνονται και τα δύο.

alco2

 

Στην ερώτηση πώς ήταν η κυβέρνηση σε σχέση με αυτό που περίμεναν οι πολίτες: Καλύτερη απ' ότι περιμέναμε απάντησε το 21%, όσο την περίμεναν στο 12%, ενώ χειρότερη το 31%

alco3

 

Στην ερώτηση αν τα πράγματα θα ήταν καλύτερα με ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση, το 41% απάντησε πως θα ήταν χειρότερα, ενώ το 27% αναφέρει τα ίδια. Καλύτερα ψήφισε το 22%. Το ποσοστό στο ότι θα ήταν χειρότερα τα πράγματα, είναι ανεβασμένο μάλιστα κατά 6 μονάδες σε σχέση με τον Νοέμβριο.

alco4

 

Για το αν πρέπει να δοθεί δεύτερη ευκαιρία διακυβέρνησης στον Κυριάκο Μητσοτάκη ή τον Αλέξη Τσίπρα, το 33% ήταν υπέρ του νυν πρωθυπουργού, το 24% υπέρ Τσίπρα, ενώ το 29% λέει κανένας από τους δύο. Ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι ένα μικρό έστω κομμάτι όσων στην έρευνα δηλώνουν ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ σε αυτό το ερώτημα τάσσονται υπέρ της δεύτερης ευκαιρίας στον Κυριάκο Μητσοτάκη - με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τις δεύτερες κάλπες με ενισχυμένη αναλογική.

alco5

 

Στο δίλημμα κυβερνήσεις αυτοδυναμίας ή συνεργασίας, το 46% απάντησε υπέρ της συνεργασίας, ενώ το 41% (από 37%) τάχθηκε υπέρ της αυτοδύναμης κυβέρνησης. Αξιοσημείωτο ωστόσο είναι ότι όσο πλησιάζουμε προς τις εκλογές αυξάνονται τα ποσοστά όσων επιθυμούν αυτοδυναμία.

 

alco6