Μενού
mitarakis-ebros-mikri-maria
Νότης Μηταράκης | Eurokinissi/Glomex
  • Α-
  • Α+

Στην υπόθεση του «θανάτου» της πεντάχρονης «Μαρίας» στον Εβρο, αναφέρθηκε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης. Πρόκειται για μία υπόθεση που σύμφωνα με Σύρο πρόσφυγα που βρισκόταν στη νησίδα, ήταν σκηνοθετημένη από διακινητή ο οποίος τους είπε να μακιγιάρουν το παιδί για να φανεί νεκρό.  Ο κ. Μηταράκης ανέφερε για την «μικρή Μαρία» πως «όλα τα στοιχεία έδειχναν ότι η οικογένεια που έφτασε στη χώρα μας είχε δηλώσει τέσσερα παιδιά. Όλες οι φωτογραφίες που εμφανίστηκαν στα διεθνή μέσα έδειχναν τέσσερα παιδιά και ισχυρίζονταν πως υπήρχε και πέμπτο.

Με κατακρίνανε γιατί σχολιάζω την υπόθεση που είναι στη δικαιοσύνη ενώ τα μέσα που αναπαρήγαν τα fake news είχαν το δικαίωμα να το κάνουν. Κάποιοι ανταποκριτές έκριναν πως η κυβέρνηση δεν είχε το δικαίωμα να το κάνει». «Από την υπόθεση αυτή προκύπτουν διάφορα. Πρώτον προκύπτει πως δεν υπήρχε πέμπτο παιδί και όπως είχε πει και ο πρωθυπουργός στη Βουλή, κάποιοι το βάφτισαν Μαρία ανήμερα της Παναγίας, γιατί ήταν Δεκαπενταύγουστος» σημείωσε και επεσήμανε πως ενδεχομένως πίσω από την υπόθεση βρίσκεται ένας Έλληνας.

Εβρος: Ελληνας πίσω από την υπόθεση της «μικρής Μαρίας»;

«Το ερώτημα που προκύπτει είναι ποιοι ήταν οι άνθρωποι που ενορχήστρωσαν αυτό το περιστατικό. Ο διακινητής που αναφέρεται στα δημοσιεύματα είναι πιθανό να είναι Έλληνας. Δεν έχουμε την πληροφορία πως ήταν Τούρκος. Στην συγκεκριμένη υπόθεση κατασκευής του θανάτου παιδιού είναι πιθανό να εμπλέκονται Έλληνες. Έχω καταθέσει αναφορά στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, υπάρχει ανοιχτή δικογραφία, διερευνώνται πολλά πράγματα αυτή τη στιγμή. Το άλλο που προκύπτει είναι ότι ένας εκ των 38 μεταναστών ο οποίος εμφανίζεται ως εκπρόσωπος Τύπου της ομάδας δεν υπάρχει στα έγγραφα του ευρωπαϊκού δικαστηρίου δικαιωμάτων του ανθρώπου. Δηλαδή φαίνεται ότι πρόσωπο που έπαιξε τον ρόλο εκπροσώπου Τύπου της ομάδας δεν εμφανίζεται στην κατάθεση των δύο ΜΚΟ. Άρα φαίνεται πως πήγε στον Έβρο την τελευταία στιγμή για να παίξει τον ρόλο του ενορχηστρωτή της προπαγάνδας κατά της Ελλάδας και νομίζω πως έχει έρθει η ώρα η δικαιοσύνη να τους καλέσει αυτούς τους  ανθρώπους ανωμοτί να καταθέσουν γιατί δεν μιλάμε απλώς για μια προσπάθεια εξαπάτησης των ελληνικών Αρχών αλλά μιλάμε και για μια προσπάθεια να δημιουργηθεί ένταση στον Έβρο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Νότης Μηταράκης. «Αν είχαμε κάνει λάθος τον Δεκαπενταύγουστο και είχαμε μπει σε τουρκικό έδαφος για να ψάξουμε για αυτούς τους 38 υπό την πίεση των ξένων μέσων, υπό την πίεση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, υπό την πίεση την ΜΚΟ, αντιλαμβάνεστε τι θερμό επεισόδιο θα μπορούσε να είχε δυνητικά γίνει στον Έβρο», τόνισε.

«Της έβαλε μέικ απ και τη φωτογράφισε»

Μικρή Μαρία
Η φωτογραφία που «έστησαν» οι μετανάστες

Στο μεταξύ, η Καθημερινή της Κυριακής φιλοξενεί μία μαρτυρία που ρίχνει φως στην υπόθεση του «θανάτου» του πεντάχρονου κοριτσιού.  Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα και τον δημοσιογράφο Γιάννη Σουλιώτη, η ιστορία ξεκίνησε από έναν από τους πρόσφυγες που άνηκε στην ομάδα των 38 εγκλωβισμένων, συγκεκριμένα από μία γυναίκα, η οποία βρισκόταν σε ανοιχτή γραμμή με τον διακινητή. Αυτή ήταν και η μόνη που μπορούσε να επικοινωνήσει, καθώς είχε μπαταρία στο κινητό της μέσω του power bank.

Οι πρόσφυγες, σε συνεργασία με τον διακινητή που καθοδηγούσε, αποφάσισαν να σκηνοθετήσουν τον θάνατο της μικρής Μαρίας προκειμένου να τραβήξουν την προσοχή των Αρχών. Τοποθέτησαν το κοριτσάκι στο έδαφος, του έβαλαν μέικ απ στα χέρια, τα πόδια, ενώ τοποθέτησαν και υπολείμματα τροφής στο στόμα για να φαίνεται αληθοφανές το σενάριο με το τσίμπημα σκορπιού! Εν συνεχεία, η γυναίκα φωτογράφισε το παιδί κι έστειλε τις φωτογραφίες μέσω του κινητού της πιθανότατα στον διακινητή, ενώ τις ανέβασε και στα social media.