Μενού
kyriakos-mitsotakis
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης | Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Την οικονομία σε πρώτο πλάνο βάζει στην προεκλογική της εκστρατεία η ΝΔ με κεντρικό πρόσωπο τον Πρωθυπουργό, ο οποίος υπερτερεί σε όλους τους δείκτες των δημοσκοπήσεων. Με ένα μείγμα απολογισμού πεπραγμένων στο οικονομικό πεδίο που επιβεβαιώνει τη συνέπεια λόγων και πράξεων, έμφαση στη βούληση και την ικανότητα επιστράτευσης σύγχρονων εργαλείων για τη στήριξη των πολιτών στα δύσκολα και την αύξηση των επενδύσεων που σημαίνουν νέες θέσεις εργασίας, μικρές δόσεις εξαγγελιών και αύξηση του pressing στον ΣΥΡΙΖΑ τον οποίο «καρφώνει» για έλλειψη σχεδίου και αδυναμία διαχείρισης κρίσεων, το γαλάζιο επιτελείο ανοίγει το δρόμο της προεκλογικής μάχης εστιάζοντας στο πεδίο που θέτουν στην κορυφή των ανησυχιών τους οι πολίτες.

Αυτή η στρατηγική αποτυπώθηκε και στη χθεσινή πρώτη θεματική συνέντευξη τύπου του Πρωθυπουργού με αντικείμενο την οικονομία, όπου διαβεβαίωσε ότι θα συνεχίσει να στηρίζει την κοινωνία απέναντι στην ακρίβεια αλλά  δε θα υποκύψει στον προεκλογικό πειρασμό του «δώστα όλα» ρισκάροντας το δημοσιονομικό εκτροχιασμό της χώρας και το εθνικό στοίχημα ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας, για την επίτευξη του οποίου δήλωσε βέβαιος αν οι πολίτες εμπιστευτούν ξανά τη ΝΔ.  Άδραξε, δε, την ευκαιρία να προειδοποιήσει για τους κινδύνους της παρατεταμένης αστάθειας ή της επιλογής μιας λάθος κυβέρνησης που θα εφαρμόσει εντελώς διαφορετικό πρόγραμμα (υπονοώντας τον ΣΥΡΙΖΑ), σχολιάζοντας πως τότε «δε θα δούμε επενδυτική βαθμίδα» -  που σημαίνει στην πράξη θα σημαίνει χαμηλότερο κόστος δανεισμού για τις επιχειρήσεις και για τα νοικοκυριά - «ούτε με κιάλι».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι στις προθέσεις της κυβέρνησης βρίσκεται η περαιτέρω μείωση των εργοδοτικών εισφορών, ότι θα υπάρξει αύξηση των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων μέσω του νέου ενιαίου μισθολογίου στο δημόσιο από 1/1/2024, ότι η νέα αύξηση του κατώτατου μισθού από 1ης Απριλίου θα είναι «σημαντική» χωρίς να υπονομεύει την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο μείωσης έμμεσων φόρων την επόμενη 4ετία. Άνοιξε βεβαίως και παράθυρο νέων μέτρων στήριξης από το Φεβρουάριο και μετά, οπότε θα είναι πιο καθαρή η εικόνα εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού, επισημαίνοντας μάλιστα πως αυτά μπορεί αντί για προσωρινά να είναι και μόνιμα εφόσον και η βελτίωση στην απόδοση του προϋπολογισμού έχει μόνιμα χαρακτηριστικά.  

Σενάρια για νέα μέτρα στήριξης μετά το Φεβρουάριο

Τα σενάρια έχουν ήδη φουντώσει μετά και τις αναφορές του Υπουργού Οικονομικών για δημοσιονομικό χώρο που δημιουργείται για «πρόσθετες παρεμβάσεις» τις οποίες θα προτεραιοποιήσει ο Πρωθυπουργός. Στα επικρατέστερα μέχρι στιγμής μέτρα περιλαμβάνεται ένα «δώρο Πάσχα» ύψους 250 -300 ευρώ υπό τη μορφή επιδόματος όπως αυτό που δόθηκε τα Χριστούγεννα, η μείωση ή κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, η καταβολή αναδρομικών για δώρα και επικουρικές σε όλους τους συνταξιούχους, η παράταση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ και του market pass. Τα εν λόγω μέτρα βρίσκονται διαρκώς στο τραπέζι του οικονομικού επιτελείου, αλλά για κανένα δε θα δοθεί το πράσινο φως από τον Πρωθυπουργό αν δε διασφαλιστεί ότι τα δημόσια οικονομικά το αντέχουν και δεν εγγυάται την απαράβατη αρχή του «δεν ανακοινώνω κανένα μέτρο αν δεν έχει μελετηθεί, δεν έχουν εξασφαλιστεί τα χρήματα και δεν είμαι βέβαιος ότι μπορεί να εφαρμοστεί». Και φυσικά είναι αδύνατο να ληφθούν ταυτόχρονα.

Ο παράγοντας «τιμές ενέργειας» και οι εφεδρείες

Στην εξίσωση των αποφάσεων μπαίνει και η διάρκεια της αποκλιμάκωσης των τιμών ενέργειας, που δημιουργούν τον επιπλέον δημοσιονομικό χώρο λόγω του περιορισμού των αναγκών στήριξης στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος. Καθώς όπως υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός τα τελευταία 3,5 χρόνια τον δίδαξαν ότι οι κρίσεις καραδοκούν και ουδείς μπορεί να είναι βέβαιος τι μας ξημερώνει. «Άρα προτιμούμε να κρατάμε δημοσιονομικές εφεδρείες και αυτές να τις δαπανούμε - με την καλή έννοια του όρου - μόνο όταν είμαστε απολύτως σίγουροι ότι δε θα χρειαστούμε περισσότερα χρήματα στο μέλλον», τόνισε.

Στην ΕΑΒ σήμερα ο Μητσοτάκης για το 5ο F-16 Viper

Ένα δεύτερο πεδίο πολιτικής το οποίο βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα της κυβέρνησης είναι η εξωτερική πολιτική και άμυνα, που αναμένεται να είναι το αντικείμενο της δεύτερης θεματικής συνέντευξης τύπου του Πρωθυπουργού. Πρόκειται για έναν τομέα στον οποίο η ΝΔ και ο ίδιος έχουν καταγράψει σημαντικές επιτυχίες τα τελευταία 3,5 χρόνια με την υπογραφή εμβληματικών αμυντικών συμφωνιών και τη δραστική ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων, εκπέμποντας σαφές μήνυμα αποτροπής στην Άγκυρα, ενώ εν μέσω της έξαρσης της τουρκικής επιθετικότητας μπορεί να αποτελέσει πρόσθετο ισχυρό  επιχείρημα στη σταθερότητα που απαιτεί η χώρα και για τη ΝΔ περνάει μέσα από την αυτοδυναμία της.

Στις 10.30 σήμερα το πρωί ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα βρεθεί στις εγκαταστάσεις της ΕΑΒ στην Τανάγρα, για την τελετή παράδοσης του 5ου αεροσκάφους F-16 Viper, της νέας «Οχιάς» που θα προστεθεί στο οπλοστάσιο της Πολεμικής Αεροπορίας. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα η ΕΑΒ θα παραδίδει ένα μαχητικό κάθε μήνα, ώστε με 12 ανά έτος, να συμπληρωθεί μέχρι τα τέλη της δεκαετίας ο συνολικός αριθμός των 83 Viper. Έτσι διατηρείται και η αλλαγή ισορροπιών υπέρ της Ελλάδας στο Αιγαίο, αφού ακόμα και αν η Τουρκία καταφέρει να υπερβεί τον σκόπελο «Κογκρέσο» όταν θα παραλαμβάνει τα πρώτα αεροσκάφη η Ελλάδα θα διαθέτει τουλάχιστον 4 πλήρεις Μοίρες Viper, με τους πιλότους μας ήδη εξοικειωμένους στο δύσκολο περιβάλλον τους.

Η σημερινή τελετή περιλαμβάνει και την παράδοση των έργων Ασφαλείας Προμηθειών και Πληροφοριών (SSI - Security of Supply and Information). Πρόκειται για έργα υποδομής που κατασκευάστηκαν από τον αμερικανικό κολοσσό και περιλαμβάνουν υπόστεγα φιλοξενίας και συντήρησης αεροσκαφών, προσομοιωτές, σύγχρονο βαφείο για μεγάλα αεροσκάφη και εγκαταστάσεις αποχρωματισμού.

Τα μηνύματα Μητσοτάκη στους νέους

Παράλληλα το βλέμμα του Πρωθυπουργού είναι στραμμένο και σε συγκεκριμένες δεξαμενές ψηφοφόρων όπως οι νέοι, τους οποίους επιδιώκει να προσεγγίσει εξηγώντας σε κάθε ευκαιρία πώς οι πολιτικές της ΝΔ έχουν τη γενιά τους στο επίκεντρό τους. Αυτό έπραξε και χθες στην εκδήλωση «European Youth Day» της ΟΝΝΕΔ αναφερόμενος μεταξύ άλλων στον ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους που συνδράμει στην εξ αποστάσεως εργασία, στις αυξήσεις του κατώτατου μισθού, τα φορολογικά κίνητρα για τις νεοφυείς επιχειρήσεις, τα προγράμματα «Πρώτο ένσημο» και «Σπίτι μου» για φθηνή στέγη σε νέους, επαναλαμβάνοντας το στοίχημα της δεύτερης τετραετίας για «καλύτερους μισθούς». Επιδιδόμενος, δε, σε ένα άτυπο μπρα ντε φερ με τον Αλέξη Τσίπρα για τα προεκλογικά spot «How to» του ΣΥΡΙΖΑ, αποδόμησε την καμπάνια χρησιμοποιώντας τη γλώσσα των νέων, λέγοντας: «η απάντηση η δική σας σε κάποιους που αντί για λύσεις προτιμούν σποτάκια με “how to”, χωρίς όμως να έχουν το “know-how”. Και μάλιστα με πρωταγωνιστή έναν αρχηγό που θέλει να φανεί “trendy” αλλά κινδυνεύει να καταλήξει, όπως θα έλεγαν τα παιδιά μου, “cringy”».