Μενού
benizelos-diamantopoulou
Αννα Διαμαντοπούλου, Ευάγγελος Βενιζέλος | Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

«Πόλεμος» ξέσπασε μεταξύ του Ευάγγελου Βενιζέλου και της Αννας Διαμαντοπούλου με αφορμή την εκδήλωση με θέμα «Μένουμε Ευρώπη; Υποκλοπές, Δικαιώματα και Κράτος Δικαίου». Ολα ξεκίνησαν με αφορμή τον τίτλο της εκδήλωσης με την... κόντρα στο ΠΑΣΟΚ να σχολιάζεται και από χρήστες του Twitter.  Ο πρώην υπουργός επεσήμανε σε ανάρτησή του ότι δεν ρωτήθηκε για τον τίτλο της εκδήλωσης ωστόσο, όπως ανέφερε, «δεν ενοχλήθηκε» αφού «παραπέμπει στο κίνημα αντίδρασης στην προκήρυξη του δημοψηφίσματος του Ιουλίου 2015 το πανηγυρικό αποτέλεσμα του οποίου ανατράπηκε εξίσου πανηγυρικά σε λίγες ημέρες». 

Μένουμε Ευρώπη Την Πέμπτη 26/1 στο αμφιθέατρο του Ινστιτούτου Γκαίτε διοργανώνεται από τη Σχολή Πολιτικών Επιστημών...

Posted by Evaggelos Venizelos on Monday, January 23, 2023

Στην ανάρτηση του Ευάγγελου Βενιζέλου η Αννα Διαμαντοπούλου εξέφρασε τις ενστάσεις της δηλώνοντας έκπληκτη για την επιλογή του τίτλου: «Βαγγέλη εκπλήσσομαι και διαφωνώ για την επιλογή "υποστήριξης" ενός τίτλου που επαναφέρει ένα ζήτημα που δεν τίθεται από κανέναν πλέον. Ξέρεις καλά ότι μένει το σύνθημα, όσο κι αν προσπαθήσεις να το αναλύσεις μετά. Η απάντηση είναι: Μένουμε Ευρώπη! Με παύλα και τελεία.

diamantopoulou

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος αντέδρασε γράφοντας πως δεν καταλαβαίνει τι εννοεί η Αννα Διαμαντοπούλου, τονίζοντας ότι «δεν ανεχόμαστε προσβολές των θεμελιωδών δικαιωμάτων και των εγγυήσεων του κράτους δικαίου»: «Αννα μου, δεν καταλαβαίνω τι εννοείς. Εγώ επιγράφω το σχόλιο μου Μένουμε Ευρώπη. Χωρίς προφανώς ερωτηματικό. Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι παύει να ασκείται και για την Ελλάδα, όπως για κάθε κράτος μέλος της ΕΕ, συνεχής και αυστηρός έλεγχος συμμόρφωσης στις αξίες της ΕΕ και πρωτίστως στις εγγυήσεις του κράτους δικαίου. Ο έλεγχος αυτός ασκείται από τις κοινωνίες των πολιτών, από τις εθνικές ανεξάρτητες αρχές, από τα εθνικά δικαστήρια, από την εθνική νομική κοινότητα. Ο έλεγχος αυτός ασκείται ακόμη πιο αυστηρά από το ΕΔΔΑ και το ΔΕΕ. Μένουμε Ευρώπη αλλά δεν ανεχόμαστε προσβολές των θεμελιωδών δικαιωμάτων και των εγγυήσεων του κράτους δικαίου για να μη επωφεληθούν πολιτικά οι αντίπαλοι του “Μένουμε Ευρώπη” την περίοδο 2015-2019.

»Προσωπικά δικαιούμαι νομίζω να "ελέγχω τα διαπιστευτήρια" άλλων για τη στάση τους την περίοδο 2015-2019. Σίγουρα δεν έχω καμία πολιτική υποχρέωση να δίνω διαπιστευτήρια συνέπειας σε σχέση με τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας και σε σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ. Όποιος έχει πιο πλούσιο “πολεμικό μητρώο” ας σηκώσει το χέρι του. Ως καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου δεν συζητώ όμως μόνο με όσους συμφωνούν πολιτικά μαζί μου, ούτε μετέχω μόνο σε εκδηλώσεις οι οργανωτές των οποίων συμφωνούν πολιτικά μαζί μου. Έχω άλλη αντίληψη για τους όρους διεξαγωγής του επιστημονικού διαλόγου». 

diamantopoulou1

Η κόντρα της Αννας Διαμαντοπούλου και του Ευάγγελου Βενιζέλου σχολιάστηκε ποικιλοτρόπως από χρήστες του Twitter