Μενού
mitsotakis-tsipras
Κυριάκος Μητσοτάκης-Αλέξης Τσίπρας | eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Για «εγκληματικό δίκτυο εντός του Μεγάρου Μαξίμου» έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, μετά τη συνάντησή του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, με αφορμή τη νέα επιστολή του Χρήστου Ράμμου προς τον πρόεδρο της Βουλής, τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων και τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Κώστα Τσιάρα, για το ζήτημα των παρακολουθήσεων. Ο κ. Τσίπρας ζήτησε να «παραιτηθεί ο πρωθυπουργός των υποκλοπών και της εκτροπής». Μάλιστα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης άφησε ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο να καταθέσει πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης, αναφέροντας χαρακτηριστικά στην κατακλείδα των δηλώσεών του πως: «Τα υπόλοιπα θα τα πούμε με λεπτομέρειες αύριο στη Βουλή»

Αξίζει εδώ να σημειωθεί πως κυβερνητικές πηγές, σχολιάζοντας το σενάριο που διακινείται ο Αλέξης Τσίπρας να καταθέσει αύριο στη Βουλή πρόταση δυσπιστίας για την υπόθεση των παρακολουθήσεων, ανέφεραν πως είναι «καλοδεχούμενη» καθώς θα αποτελέσει μια πρώτης τάξεως ευκαιρία αναλυτικής σύγκρισης των τετραετιών διακυβέρνησης ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. Αφετέρου θα αποδειχτεί εκ νέου «πόσο συμπαγής είναι η Κ.Ο της ΝΔ» και τρίτον θα αναγκαστεί να εμφανιστεί επιτέλους ο «εξαφανισμένος» Αλέξης Τσίπρας και να δώσει απαντήσεις αναφορικά με τις ένορκες καταθέσεις για τη ροή μαύρου χρήματος προς τον ΣΥΡΙΖΑ και τη διανομή ποσοστών για το ΣΥΡΙΖΑ Channel.

Ολόκληρη η δήλωση του Αλέξη Τσίπρα στις τηλεοπτικές κάμερες:

«Επισκέφτηκα την ΠτΔ για να εκφράσω τον αποτροπιασμό μου για την κατάφωρη παραβίαση του κράτους δικαίου, την πρωτοφανή αυτή δημοκρατική εκτροπή από ένα πράγματι ρυπαρό δίκτυο, από ένα εγκληματικό δίκτυο θα έλεγα εγώ που λειτουργούσε όμως  εντός του Μεγάρου Μαξίμου και καθοδηγούνταν από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό. 

Και πλέον δεν μιλάμε με εικασίες και στη βάση δημοσιευμάτων αλλά πλέον με αποδείξεις που περισυνέλλεξε η κατά το Σύνταγμα αρμόδια αρχή ΑΔΑΕ κατά τους ελέγχους που διενήργησε στους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους. Και επιβεβαιώνουν τους χειρότερους φόβους μας. Η ΕΥΠ την ευθύνη της οποίας έχει ο κ. Μητσοτάκης με πρόσχημα την εθνική ασφάλεια και αλλεπάλληλες διατάξεις υπογεγραμμένες από την αρμόδια εισαγγελέα κ. Βλάχου. Παραβίαζε το απόρρητο των επικοινωνιών και υπέκλεπτε τις επικοινωνίες τις τηλεφωνικές πολιτικών προσώπων, βουλευτών, ευρωβουλευτών, υπουργών, στρατιωτικών, δημοσιογράφων ακόμα και της ίδιας της ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων 

Αυτή η δημοκρατική εκτροπή σε ένα κράτος δικαίου σε μια ευνομούμενη πολιτεία δεν μπορεί να μείνει δίχως από ευθυνών. Ο Πρωθυπουργός των υποκλοπών, της εκτροπής και της της συγκάλυψης οφείλει να αναλάβει τις έτσι κι αλλιώς αμετάθετες ευθύνες τους. Και οφείλει να πράξει  αυτό που θα έπραττε οποιοσδήποτε άλλος Πρωθυπουργός σε ευρωπαϊκή χώρα, σε ευρωπαϊκό κράτος δικαίου, να παραιτηθεί. Τα υπόλοιπα θα τα πούμε με λεπτομέρειες αύριο στη Βουλή».

Ο διάλογος Τσίπρα - Σακελλαροπούλου

Κατά τον σύντομο διάλογο που είχαν παρουσία των δημοσιογράφων ο κ. Τσίπρας είπε: «Ζήτησα να σας συναντήσω προκειμένου να εκφράσω την αγωνία και τον βαθύτατο προβληματισμό μου για φαινόμενα που διαταράσσουν την εύρυθμη λειτουργία του πολιτεύματος. Η ελληνική δημοκρατία παραμένει κράτος δικαίου. Αυτό είναι αδιαμφισβήτητο, ως εκ τούτου φρονώ ότι έχει έρθει η ώρα το πολιτικό σύστημα να αναλάβει ευθύνες του και να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων».

Από την πλευρά της η Πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε: «Ευχαριστώ για την πρωτοβουλία της συνάντησης και της ενημέρωσης, εγώ επιδιώκω επικοινωνία με τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου. Για το θέμα των παρακολουθήσεων έχω τοποθετηθεί στο πλαίσιο αρμοδιοτήτων μου. Είναι σοβαρό ζήτημα, το οποίο συνδέεται, άπτεται της λειτουργία θεσμών και της ποιότητας της δημοκρατίας. Όταν τοποθετήθηκα εξέφρασα πάντα με νόμιμες διαδικασίες την ανάγκη να υπάρξει διαλεύκανση. Είμαστε κράτος δικαίου και με το θέμα κατά περίπτωση ασχολείται η ΑΔΑΕ και η Βουλή, καθώς και οι δικαστικές αρχές όπου κατά ένα μέρος έχει πάει. Το Σύνταγμα και οι νόμοι προβλέπουν την διαδικασία άρσης του απορρήτου και της ενημέρωσης ενδιαφερομένων. Στη συγκυρία αυτή έχουμε καθήκον οι αρχές να προστατεύουν το αγαθό της εθνικής ασφαλείας, αλλά και τα δικαιώματα των πολιτών. Είναι δύσκολη στάθμιση με κόστος, αλλά αναγκαία. Η δημοκρατία μας έχει βάθος και συνέχεια και η Ελλάδα έχει εδραιωμένη θέση και αναγνώριση στην ευρωπαϊκή οικογένεια και χρέος όλων μας είναι να προστατέψουμε το πολύτιμο κεκτημένο γιατί είναι θέμα σεβασμού και στους πολίτες που σε κρίσιμες περιόδους δοκιμάστηκαν και επέδειξαν ωριμότητα και αντοχή. Από συναντήσεις μου στο εξωτερικό αντλώ την πεποίθηση ότι έχουν προσδοκίες για τα επόμενα χρόνια για την χώρα μας που έχει να επιδείξει πολλά σε ενέργεια περιβάλλον ψηφιακές υπηρεσίες».