Μενού
ekloges
Εκλογές | Eurokinissi
 • Α-
 • Α+

Τα σενάρια της κατανομής των ποσοστών και των εδρών που θα λάβουν τα κόμματα την πρώτη Κυριακή των βουλευτικών εκλογών 2023 που θα διεξαχθούν με το σύστημα της απλής αναλογικής παρουσιάζει το δεύτερο μέρος της δημοσκόπησης της Pulse για λογαριασμό του ΣΚΑΪ. Υπενθυμίζεται ότι χθες, Τρίτη (24/1), δημοσιεύθηκε το πρώτο μέρος, στο οποίο καταγράφεται προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας έναντι του ΣΥΡΙΖΑ με 7,5 ποσοστιαίες μονάδες, ενώ προκύπτει πεντακομματική Βουλή.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της δημοσκόπησης εάν δεν προκύψει κυβέρνηση την πρώτη Κυριακή, θα οριστεί νέα ημερομηνία για δεύτερες εκλογές, οι οποίες όμως θα διεξαχθούν με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής. Τόσο στην πρώτη, όσο και στη δεύτερη περίπτωση, καθοριστικό-ρυθμιστικό ρόλο θα διαδραματίσει ο αριθμός των κομμάτων που θα εξασφαλίσουν την είσοδό τους στη Βουλή. Όσο περισσότερα είναι τα κόμματα που θα μπουν στη Βουλή, τόσο αυξάνεται το ποσοστό που απαιτείται να συγκεντρώσει το πρώτο κόμμα, ώστε να εξασφαλίσει αυτοδυναμία και να σχηματίσει κυβέρνηση.

Τα σενάρια για την πρώτη Κυριακή με απλή αναλογική

Στις εκλογές της πρώτης Κυριακής με το σύστημα της απλής αναλογικής το πρώτο κόμμα δεν θα λάβει το «μπόνους» των εδρών, που προβλέπεται στην ενισχυμένη. Αυτό σημαίνει ότι όλα τα κόμματα, θα εξασφαλίσουν αναλογικά τις έδρες τους, με βάση το ποσοστό τους. Στην περίπτωση αυτή, λοιπόν, όσο περισσότερα κόμματα μπουν στη Βουλή, τόσο «μικραίνει η πίτα» για όλους.

Απλή αναλογική με 5 κόμματα στη Βουλή

Το πρώτο σενάριο προβλέπει την είσοδο πέντε κομμάτων στη Βουλή. Σύμφωνα με αυτό, η Νέα Δημοκρατία εξασφαλίζει 125 έδρες, ο ΣΥΡΙΖΑ 97, το ΠΑΣΟΚ 41, το ΚΚΕ 22 και η Ελληνική Λύση 15. Πώς μπορεί να προκύψει κυβέρνηση με πέντε κόμματα στη Βουλή και απλή αναλογική; Τα βασικά σενάρια είναι τα εξής: 

 1. Συνεργασία ΝΔ με ΠΑΣΟΚ. Μαζί συγκεντρώνουν 166 έδρες.
 2. Συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ. Τα τρία κόμματα συγκεντρώνουν 160 έδρες.
 3. Συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Ελληνικής Λύσης. Μαζί συγκεντρώνουν 153 έδρες.
 4. Συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ και Ελληνικής Λύσης. Μαζί συγκεντρώνουν 175 έδρες.
 5. Υπάρχει και το σενάριο συνεργασίας ΝΔ με ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο είναι μεν υπαρκτό, αλλά έχει ελάχιστες πιθανότητες. Σε κάθε περίπτωση, τα δύο κόμματα, αν συνεργαστούν, συγκεντρώνουν 222 έδρες.
dimoskopisi pulse 1
Δημοσκόπηση Pulse | ΣΚΑΪ

Απλή αναλογική με 6 κόμματα στη Βουλή

Το δεύτερο σενάριο για την πρώτη Κυριακή των εκλογών, προβλέπει την είσοδο έξι κομμάτων στη Βουλή. Εδώ τα δεδομένα αλλάζουν σε ικανό βαθμό. Πώς μπορεί να προκύψει κυβέρνηση με έξι κόμματα στη Βουλή και με απλή αναλογική. Τα σενάρια είναι τα εξής: 

 1. Συνεργασία ΝΔ με ΠΑΣΟΚ. Τα δύο κόμματα συγκεντρώνουν 160 έδρες.
 2. Συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ. Τα τρία κόμματα συγκεντρώνουν 154 έδρες.
 3. Συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Ελληνικής Λύσης, ΜέΡΑ25. Συγκεντρώνουν 158 έδρες.
 4. Συνεργασία ΝΔ, ΚΚΕ, Ελληνικής Λύσης. Συγκεντρώνουν 157 έδρες.
 5. Συνεργασία ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, με ελάχιστες επίσης πιθανότητες. Συγκεντρώνουν 215 έδρες.
dimoskopisi pulse 2
Δημοσκόπηση Pulse | ΣΚΑΪ

Απλή αναλογική με 7 κόμματα στη Βουλή

Το τρίτο σενάριο για την απλή αναλογική προβλέπει την είσοδο επτά κομμάτων στη Βουλή. Εδώ έχουμε σημαντικές ανατροπές, καθώς ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και Ελληνική Λύση δεν εξασφαλίζουν πλειοψηφία και απαιτείται η προσθήκη ενός ακόμα μικρού κόμματος, ήτοι συνεργασία τεσσάρων κομμάτων για να σχηματιστεί κυβέρνηση. Τα σενάρια σε αυτήν την περίπτωση είναι τα εξής: 

 1. Συνεργασία ΝΔ, ΠΑΣΟΚ με 156 έδρες συνολικά.
 2. Συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ, ΜέΡΑ25 με 159 έδρες συνολικά.
 3. Συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ, Ελληνικής Λύσης με 164 έδρες συνολικά.
 4. Συνεργασία ΝΔ, ΚΚΕ, Ελληνικής Λύσης με 153 έδρες.
 5. Συνεργασία ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ με 209 έδρες (το πιο απίθανο σενάριο).

Τα σενάρια για τη δεύτερη Κυριακή με ενισχυμένη αναλογική

Εφόσον δεν σχηματιστεί με κανέναν τρόπο κυβέρνηση μετά τις πρώτες εκλογές, η χώρα θα οδηγηθεί σε δεύτερες εκλογές, αυτή τη φορά με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής. Σύμφωνα με τα ποσοστά που συγκεντρώνουν τα κόμματα με βάση τη δημοσκόπηση της Pulse, ο αριθμός των κομμάτων που θα εξασφαλίσουν την είσοδό τους στη Βουλή διαβαθμίζεται από τον ρυθμιστικό ρόλο που είχε στην απλή αναλογική και γίνεται καθοριστικός για την επίτευξη του στόχου της αυτοδυναμίας. Με τα ποσοστά που δίνει η έρευνα, η Νέα Δημοκρατία εξασφαλίζει αυτοδυναμία με 151 έδρες.

dimoskopisi pulse 3
Δημοσκόπηση Pulse | ΣΚΑΪ

Αν όμως, εξασφαλίσει και έκτο κόμμα την είσοδό του στη Βουλή, στο προκείμενο παράδειγμα το ΜέΡΑ25, τότε έχουμε ολική ανατροπή, καθώς η Νέα Δημοκρατία δεν εξασφαλίζει αυτοδυναμία, συγκεντρώνοντας 148 έδρες. Στην περίπτωση αυτή, οι συνεργασίες που μπορούν να αποφέρουν σχηματισμό κυβέρνησης είναι οι εξής: 

 1. ΝΔ, ΠΑΣΟΚ με 182 έδρες
 2. ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ25 με 152 έδρες
 3. ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ (το απίθανο σενάριο) με 228 έδρες.
dimoskopisi pulse 4
Δημοσκόπηση Pulse | ΣΚΑΪ