Μενού
mitsotakis-tsipras
Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Υπό άλλες συνθήκες θα μιλούσαμε σήμερα για τη μητέρα των μαχών, τη σύγκρουση Μητσοτάκη - Τσίπρα στη Βουλή, όμως το θέμα των παρακολουθήσεων έχω την αίσθηση πως δεν παράγει την ίντριγκα που θα περιμέναμε. Ίσως γιατί σε επίπεδο κοινωνίας το θέμα έχει εμπεδωθεί εδώ και αρκετούς μήνες, ενώ ούτε από την ενημέρωση Ράμμου έγινε κανείς σοφότερος. Σήμερα το μεσημέρι λοιπόν ο πρωθυπουργός αναμένεται να επαναλάβει πως οι έρευνες της ΕΥΠ δεν ήταν εν γνώσει του Μεγάρου Μαξίμου, ενώ πηγή μου στο κυβερνητικό στρατόπεδο μου επεσήμανε πως στο Μαξίμου θεωρούν πως υπάρχει ένα παραμάγαζο στην υπηρεσία πληροφοριών που ίσως διοχετεύει πληροφορίες στον ΣΥΡΙΖΑ. Από εκεί και πέρα αναμένεται ο πρωθυπουργός να μεταφέρει τη συζήτηση στο πεδίο της οικονομίας και στη σύγκριση των δυο κυβερνήσεων, ενώ βλέπω και επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ για τα όσα γίνονταν στις μέρες του στην ΕΥΠ, κυρίως με τις παρακολουθήσεις στον Περισσό. Από πλευράς Τσίπρα βλέπω φουλ επίθεση κατά του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης, αν και υπάρχει συνειδητοποίηση πως οι κυβερνητικοί βουλευτές δεν πρόκειται να γυρίσουν την πλάτη τους στην κυβέρνηση. 

Το αυτογκόλ Τσίπρα 

Έμπειρος κοινοβουλευτικός μου επεσήμανε πως η όλη συζήτηση δυσπιστίας ήταν ένα αυτογκόλ Τσίπρα αφού η συζήτηση στη Βουλή και η αναπαραγωγή στα σόσιαλ αφορούσε κυρίως τις κόντρες Πολάκη-Άδωνι, Παππά-Θεοδωρικάκου κτλ. Εγώ απάντησα πως δεν είχε και πολλές επιλογές εδώ που έφτασαν τα πράγματα κι εκείνος αποκρίθηκε πως το όπλο της δυσπιστίας το χρησιμοποιείς για να φέρεις την κυβέρνηση σε δύσκολη θέση κι όχι να την συσπειρώσεις δυο μήνες πριν τις εκλογές. 

Κυβέρνηση-κανάλια = νευρική κρίση

Θα σας τα πω λίγο περιληπτικά και χωρίς πολλές λεπτομέρειες και όποιος κατάλαβε, κατάλαβε. Λοιπόν, ξεκινώ. Πριν τις εκλογές, καμία κυβέρνηση δεν θέλει μέτωπο με τα ΜΜΕ, ιδίως με τα κανάλια. Κάπως έτσι σκέφτηκε και αυτή η κυβέρνηση και έκλεισε νομοθετικά μια εκκρεμότητα που αφορά μεγάλο μιντιακό όμιλο της χώρας, δίνοντάς του περιθώριο κίνησης που περιλαμβάνει την είσοδο νέου παίκτη στο σχήμα. Έλα, όμως, που το μπλόκο που ίσχυε το ήθελε άλλος καναλάρχης, ο οποίος είχε κάνει αντιστοίχως μια μεγάλη επένδυση. Ο άλλος εκδότης, παραδοσιακός φίλος του Μαξίμου, τώρα έχει ξενερώσει και «πυροβολεί» κυρίως με αιχμή τα θέματα ακρίβειας και καθημερινότητας. Κάπως έτσι και εκεί είναι απαραίτητος ένας χειρισμός, τον οποίο έχει αναλάβει άνθρωπος στο Μαξίμου. Να δούμε πού θα «κάτσει η μπίλια». 

Ο Φιλίστωρ από τα κρατητήρια...

Ο προστατευόμενος μάρτυρας της Novartis (που μόνο προστατευόμενος δεν ήταν αφού όλοι έμαθαν τα πραγματικά του στοιχεία άμεσα) έχει πλέον περιπέτειες με τη δικαιοσύνη, λόγω της απάτης που φέρεται να έστησε απέναντι σε επιχειρηματίες μέσα στη χώρα. Πάντως ο ίδιος, παρά το ότι κρατείται στη ΓΑΔΑ εξακολουθεί να απειλεί τον Άδωνι Γεωργιάδη τον οποίο είχε στοχοποιήσει ως παραλήπτη δωροδοκίας από την φαρμακευτική εταιρεία. Βέβαια η αξιοπιστία του μάρτυρα τίθεται συνολικά εν αμφιβόλω, πόσω μάλλον τώρα που ο ίδιος πρέπει να αποδείξει την δική του αθωότητα, με τα στοιχεία πάντως της αστυνομίας να είναι ιδιαίτερα επιβαρυντικά για τη δράση του..

Ο πύραυλος του Δένδια σε έκθεση

Έλαβα χθες στο mail μου μια πρόσκληση από το υπουργείο Εξωτερικών για τα εγκαίνια έκθεσης με θέμα "Δώρα Διπλωματίας, Η Ελληνική Εξωτερική Πολιτική στον 21ο αιώνα, μέσα από αντικείμενα πολιτικού συμβολισμού", η οποία θα πραγματοποιηθεί στο Ζάππειο Μέγαρο την Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου και ώρα 19.00. Ρώτησα και έμαθα. Η έκθεση αφορά δώρα που έχουν λάβει οι υπουργοί Εξωτερικών στα επίσημα ταξίδια τους την τελευταία εικοσαετία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, το θραύσμα ενός πυραύλου που ζήτησε και έλαβε ο Νίκος Δένδιας από τους Ουκρανούς, όταν είχε πάει στο Κίεβο και αναγκάστηκε να συνεχίσει τη συζήτησή του με τον ομόλογό του Ντμίτρο Κουλέμπα μέσα σε καταφύγιο, λόγω πυραυλικών επιθέσεων. Διάφορα δώρα που έχουν λάβει έχουν παραχωρήσει στο ΥΠΕΞ και άλλοι πρώην υπουργοί, όπως ο Γιώργος Παπανδρέου, ο Πέτρος Μολυβιάτης, η Ντόρα Μπακογιάννη και ο Γιώργος Κατρούγκαλος. 

Η ασθένεια Σαμαρά και η πίτα Βλάσση

Την Τετάρτη, ο Αντώνης Σαμαράς ήταν να προλογίσει τον στενό του πολιτικό φίλο και βουλευτή Αρκαδίας Κώστα Βλάσση, ο οποίος έκοβε την πίτα του σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας. Βεβαίως, μια ίωση ταλαιπώρησε τον πρώην πρωθυπουργό, με αποτέλεσμα να μην μπορέσει να παραστεί, στέλνοντας αντ' αυτού τον διευθυντή του γραφείου Τύπου του Νίκο Τσιούτσια να διαβάσει τον χαιρετισμό του. Πάντως, η πίτα του κ. Βλάσση είχε περίπου 2.000 άτομα, άρα ένα καλό ζέσταμα για τις εκλογές. Ίσως και για τις περιφερειακές, καθώς ακούγεται ότι... αναμένει, μήπως διεκδικήσει την περιφέρεια Πελοποννήσου