Μενού
mitsotakis-tsipras
Κυριάκος Μητσοτάκης-Αλέξης Τσίπρας | Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Η χρήση των κοινωνικών δικτύων όπως το Twitter, το TikTok και το Instagram, αλλά και η παρουσία καλλιτεχνών, αθλητών και δημοσιογράφων στα ψηφοδέλτια των κομμάτων, εν όψει των εκλογών, ήταν δύο από τα ερωτήματα δημοσκόπησης της Alco που παρουσίασε η εκπομπή Αυτοψία στον Alpha. Παράλληλα, τα ευρήματα κλήθηκαν να σχολιάσουν ο κυβερνητικό εκπρόσωπος της κυβέρνησης Γιάννης Οικονόμου, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Εφη Αχτσιόγλου και ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Δημήτρης Μάντζος.

Στο ερώτημα για το κατά πόσο επηρεάζονται οι ψηφοφόροι από την παρουσία πολιτικών αρχηγών σε ψυχαγωγικές εκπομπές αλλά και στα social media όπως το Instagram ή το TikTok το 41% απάντησε πως δεν επηρεάζεται, ενώ το 33% πως επηρεάζεται αρνητικά. Ωστόσο, παρότι στο σύνολο το 23% είπε πως επηρεάζεται θετικά, αυτό το ποσοστό εκτινάσσεται στο 53% στην ηλικιακή ομάδα 17-23 ετών. 

dimoskopisi-alco2
Δημοσκόπηση Alco | Alpha

«Δεν είναι θέμα βιτρίνας για τους νέους. Είναι ένας άλλος τρόπος επικοινωνίας, που βοηθά να μεταδοθεί πιο γρήγορα το μήνυμα» σχολίασε μεταξύ άλλων η Εφη Αχτσιόγλου ενώ από την πλευρά του ο Γιάννης Οικονόμου υποστήριξε πως: Την τεχνολογία πρέπει να την παρακολουθούμε. Δεν πρέπει όμως να την κανιβαλίζουμε και να κάνουμε πράγματα ξένα ως προς την προσωπικότητα του καθενός. Στην πολιτική πρέπει να δίνεις την αντίστοιχη βαρύτητα στα μηνύματα που θέλεις να μεταδώσεις».


Σε ό,τi έχει να κάνει με τα αναγνωρίσιμα πρόσωπα που επιλέγονται για τα ψηφοδέλτια των κομμάτων, σχεδόν ένας στους δύο, το 49% των ερωτηθέντων απάντησε πως δεν επηρεάζεται ενώ μόλις το 20% είπε πως επηρεάζεται θετικά. Και πάλι όμως τα ποσοστά είναι πολύ μεγαλύτερα στις νεότερες ηλικίες όπου ξεπερνά το 50%. Οπως παρατήρησε ο Κώστας Παναγόπουλος, όσο μεγαλώνουν οι ηλικιακές ομάδες τόσο πέφτει το ποσοστό εκείνων που αναφέρουν πως επηρεάζονται.

dimoskopisi-alco3
Δημοσκόπηση Alco | Alpha

Ακρίβεια και υποκλοπές

Από εκεί και πέρα, στο ερώτημα που τέθηκε αναφορικά με το «μεγαλύτερο λάθος της Νέας Δημοκρατίας στα χρόνια που κυβερνά» η συντριπτική πλειοψηφία των αυθόρμητων απαντήσεων (και όχι συγκεκριμένες τις οποίες θα έπρεπε να επιλέξουν οι ερωτηθέντες) είχαν να κάνουν με την οικονομία.

Το 33% απάντησε πως δεν αντιμετώπισε την ακρίβεια, ενώ το 17% πως δεν στήριξε επαρκώς την κοινωνία. Ακολουθεί με 16% η απάντηση σχετικά με ζητήματα διαφθοράς, που ανέχθηκε, ωστόσο το συγκεκριμένο ποσοστό ανεβαίνει στο 22% ανάμεσα σε εκείνους που δεν έχουν αποφασίσει ποιο κόμμα θα ψηφίσουν στις επερχόμενες εκλογές. Τέλος, το 12% στάθηκε στο θέμα των υποκλοπών.