Μενού
ypex
ΥΠΕΞ | Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Απάντηση στις επιθέσεις που εξαπέλυσε νωρίτερα, σήμερα, ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στη χώρα μας, την οποία και κατηγόρησε ότι παραβιάζει τις διεθνείς συνθήκες, τον εναέριο χώρο και χωρικά ύδατα της Τουρκίας, έδωσε, με ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών. Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωσή του το ΥΠΕΞ σημειώνει ότι η χώρα μας δεν προκαλεί και δεν απειλεί κανέναν, αλλά το μόνο που κάνει είναι να υπερασπίζεται την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα που απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο, το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και τις Διεθνείς Συνθήκες.

Παράλληλα, το ΥΠΕΞ επισημαίνει ότι η Άγκυρα «χτίζει» σε παγκόσμιο και περιφερειακό επίπεδο ένα προφίλ, που δεν έχει θετικό πρόσημο, καθώς είναι το προφίλ μίας χώρας που ακολουθεί και εφαρμόζει αναθεωρητική πολιτική, απειλεί με πόλεμο, αμφισβητεί κάθε κανόνα Διεθνούς Δικαίου και εκβιάζει και δημιουργεί ρήγματα στις συμμαχίες, στις οποίες και ανήκει.

Η ανακοίνωση - απάντηση του ΥΠΕΞ στον Ερντογάν

«Η Ελλάδα δεν προκαλεί και δεν απειλεί κανέναν. Υπερασπίζεται την κυριαρχία της και τα κυριαρχικά της δικαιώματα που απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο, το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και τις Διεθνείς Συνθήκες. Στον παραλογισμό έχουμε απαντήσει επανειλημμένως με ψυχραιμία και με νομικά τεκμηριωμένα  επιχειρήματα.

«Η Άγκυρα οφείλει να συνειδητοποιήσει πως το "ανερχόμενο προφίλ" της σε παγκόσμιο και περιφερειακό επίπεδο δεν έχει θετικό πρόσημο. Είναι το "ανερχόμενο προφίλ" μιας χώρας που ακολουθεί και  εφαρμόζει αναθεωρητική πολιτική, απειλεί με πόλεμο, αμφισβητεί κάθε κανόνα διεθνούς δικαίου, εκβιάζει και δημιουργεί ρήγματα σε συμμαχίες που ανήκει, σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη στιγμή για την παγκόσμια ειρήνη. Απορρίπτουμε  στο σύνολο τους τα ανυπόστατα και έωλα  τουρκικά επιχειρήματα όπως το έχουμε κάνει και μέσω των επιστολών μας στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ».