Μενού
mitsotakis-ypoyrgiko-symboylio
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης | Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Μπορεί στο στόχαστρο της γαλάζιας στρατηγικής στην τελική ευθεία προς τις εκλογές να βρίσκονται οι παραδοσιακοί ψηφοφόροι της ΝΔ, αλλά η αυτοδυναμία περνά και μέσα από τη δεξαμενή των αναποφάσιστων και των ιδεολογικά ουδέτερων, στους οποίους απευθύνεται διαρκώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναδεικνύοντας αφενός τον «υπεύθυνο πατριωτισμό» και τον «εκσυγχρονισμό της χώρας» μέσω του κυβερνητικού έργου, αφετέρου χαράσσοντας τις σύγχρονες διαχωριστικές γραμμές «πρόοδος ή οπισθοδρόμηση» έναντι των παλαιών «Δεξιά ή Αριστερά».

Σύμφωνα με τους δημοσκόπους άλλωστε οι μισοί του ποσοστού 10% (περίπου) στο οποίο κινούνται οι αναποφάσιστοι , προέρχονται κυρίως από τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ στις προηγούμενες εκλογές του 2019 το 5% - 6% εξ αυτών είχαν στηρίξει εν τέλει τους δύο βασικούς μονομάχους. Η ψήφος τους, ωστόσο, πρέπει να πληροί συγκεκριμένα κριτήρια. Εν πολλοίς, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις η ΝΔ τα ικανοποιεί, αλλά μέχρι την κάλπη τίποτα δεν είναι βέβαιο.

Ετσι θα πείσει τους αναποφάσιστους

Ένα από τα βασικά «φίλτρα» της συγκεκριμένης δεξαμενής ψηφοφόρων είναι το κόστος ζωής και δη στις μέρες μας η αντιμετώπιση της ακρίβειας. Εξ ού και ο Πρωθυπουργός δίνει σε κάθε τοποθέτησή του έμφαση στα πολλαπλά μέτρα στήριξης που εφάρμοσε η κυβέρνηση ως ανάχωμα, καθώς και στα νέα εργαλεία που αναζήτησε και έριξε στη μάχη. Παράλληλα, διατηρεί ως «όπλα» στη φαρέτρα του, τη νέα δέσμη μέτρων που θα τεθεί σε ισχύ κοντά στο Πάσχα χάρη στο νέο δημοσιονομικό χώρο που δημιουργείται από τη συνετή οικονομική πολιτική και θα αποκρυσταλλωθεί εντός του τρέχοντος μήνα, αλλά και το κοστολογημένο σχέδιο της ΝΔ για την επόμενη τετραετία με αιχμή τους «καλύτερους μισθούς για όλους». Στον αντίποδα, το κυβερνητικό επιτελείο, αποδομεί διαρκώς ως «παχιά λόγια του αέρα» τις υποσχέσεις του Αλέξη Τσίπρα στο ίδιο πεδίο, καλώντας τον να διευκρινίσει από πού θα αντλήσει πόρους για όσα υπόσχεται και ποιους φόρους θα αυξήσει.

Η επιλογή της συγκεκριμένης κατηγορίας ψηφοφόρων φαίνεται να εξαρτάται επίσης από το κατά πόσο πείθονται ότι ο αρχηγός ενός κόμματος μπορεί να κατανοήσει στο πετσί του τα προβλήματα που οι ίδιοι βιώνουν. Γι’ αυτό ακριβώς ο Πρωθυπουργός επισημαίνει διαρκώς ότι κάποιοι συμπολίτες μας εξακολουθούν να περνούν πολύ δύσκολα, συστήνοντας στα γαλάζια στελέχη να αποφεύγουν την αλαζονεία και την έπαρση για όσα πέτυχε η ΝΔ. «Δεν πανηγυρίζουμε. Αντιλαμβανόμαστε απόλυτα ότι παρά τις επίμονες προσπάθειές μας μια μερίδα συμπολιτών μας δυσκολεύεται να βγάλει το μήνα. Και γι’ αυτούς πασχίζουμε. Αλλά δεν πρέπει να μηδενίζουμε κι όσα κατακτήσαμε με σκληρή δουλειά», σημειώνουν κυβερνητικές πηγές.

Το χαρτί της σταθερότητας

Ένα επιπλέον βασικό στοιχείο που βαρύνει στην ψήφο των αναποφάσιστων – σύμφωνα με τα δεδομένα που αξιολογούνται στο Μέγαρο Μαξίμου – είναι η λεγόμενη «σταθερότητα». Ένας όρος που καλύπτει ευρύτατο φάσμα θεμάτων που εκτείνονται από την οικονομία μέχρι την εθνική ασφάλεια. Πεδία στα οποία η κυβέρνηση της ΝΔ υπερέχει καθαρά από τον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρεται σταθερά στις αμυντικές συμφωνίες που έχει κάνει η κυβέρνηση για τη δραστική θωράκιση της χώρας έναντι κάθε επιβουλής, αλλά και στις συνεχείς αναβαθμίσεις της ελληνικής οικονομίας, που οδηγούν τη χώρα ένα σκαλί πριν από την επενδυτική βαθμίδα που θα σημάνει πρακτική τον φθηνότερο δανεισμό για νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Ενώ πάντοτε επισημαίνει τη μείωση των φορών που υποσχέθηκε και υλοποίησε η ΝΔ, σε ορισμένες περιπτώσεις και πέραν των ποσοστών που δεσμεύτηκε προεκλογικά. «Συνέπεια, συνέχεια, σταθερότητα» είναι εξάλλου το κεντρικό του σύνθημα.

Όλα αυτά καταλήγουν στην αξιοπιστία λόγων και πράξεων, που επίσης έχει σημαίνοντα ρόλο στην ψήφο της «γκρίζας» ζώνης του 10%. «Το είπαμε το κάναμε» είναι το σύνθημα που επαναλαμβάνει ο Πρωθυπουργός, εντάσσοντας σε αυτό και τη βελτίωση της εικόνας στο εξωτερικό και τη μετατροπή της από «παρία» σε «πρωταγωνιστή» της Ευρώπης και των αποφάσεών της.

Συγκριτικό πλεονέκτημα κατά το γαλάζιο στρατόπεδο έχει η ΝΔ και στο πεδίο της τοξικότητας, απέναντι στο οποίο οι αναποφάσιστοι ψηφοφόροι έχουν βαθιά απέχθεια. Σύμφωνα με τους αναλυτές όσοι ανήκουν στη συγκεκριμένη εκλογική δεξαμενή αποστρέφεται την ακραία πόλωση και την εμμονή στη σκανδαλολογία. «Θα απαντάμε στις προκλήσεις αλλά δεν θα συρθούμε στο βούρκο που θέλει σύρει ο να ΣΥΡΙΖΑ τη χώρα», έχει διαμηνύσει επανειλημμένα ο Πρωθυπουργός, δίνοντας το στίγμα συμπεριφοράς και στα στελέχη της ΝΔ. Τόσο ο ίδιος όσο και οι συνεργάτες του εξάλλου θεωρούν ότι η σύγκριση πεπραγμένων των 4ετιών ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ είναι τόσο δυνατή, που είναι περιττό να μπαίνει κανείς στη διαδικασία της σύγκρουσης χωρίς τέλος. «Όταν τα έργα σου μιλούν δεν έχεις ανάγκη να βγάζεις κραυγές. Η σύγκριση έχει πιο ισχυρή φωνή», σχολίαζε χαρακτηριστικά κυβερνητικός αξιωματούχος στο Reader.

Στη δεξαμενή των αναποφάσιστων εντάσσονται και περίπου 2 εκατομμύρια ψηφοφόροι, οι οποίοι αυτοπροσδιορίζονται «ιδεολογικά ουδέτεροι». Εκείνοι δηλαδή που αποφασίζουν τι θα γράφει το ψηφοδέλτιο που ρίχνουν στην κάλπη χωρίς κομματικά στεγανά και είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμοι να μετακινηθούν από τη μία δεξαμενή στην άλλη. Αρκεί ο αρχηγός ενός κόμματος να τους πείσει ότι οι πολιτικές που εφαρμόζει είναι προς όφελός τους σε μείζονα πεδία της ζωής τους. Ούτε δεξιά, ούτε αριστερά, ούτε κεντρώα. Απλά βελτιώνουν τη ζωή τους με έναν τρόπο που κανείς δεν είχε καταφέρει μέχρι τώρα. Προφανώς εκεί στοχεύει και η έμφαση που δίνει πάντα ο κ. Μητσοτάκης στον ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους, που γλίτωσε άπαντες από δεκάδες ουρές ταλαιπωρίας.