Μενού
kyriakos-mitsotakis
Κυριάκος Μητσοτάκης | Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Ένα καλά μελετημένο σχέδιο πλήρους αποδόμησης του εν δυνάμει κυβερνητικού προφίλ του ΣΥΡΙΖΑ ενείχε η χθεσινή τοποθέτηση του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στη Βουλή, κατά την οποία άδραξε την ευκαιρία να χαράξει ακόμα πιο έντονα τις διαχωριστικές γραμμές, να αντιτάξει απέναντι στην τυφλή σύγκρουση την εξειδικευμένη  σύγκριση σε δύο κρίσιμους τομείς και να θέσει εμφατικά το δίλημμα: «Προχωράμε μαζί μπροστά; Ή γυρίζουμε διχασμένοι πίσω;».

Σύμφωνα με συνεργάτες του, εστιάζοντας στην επιλογή του Αλέξη Τσίπρα για αποχή του ΣΥΡΙΖΑ από τις ψηφοφορίες της Βουλής, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ανέδειξε την «εμμονή» του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο κακό παρελθόν του, ταυτίζοντάς τον με τις πλατείες του διχασμού και την αντιπαράθεση κραυγών αντί για την αντιπαράθεση επιχειρημάτων. «Επιβεβαιώθηκε και χθες ότι δεν διαθέτει επιχειρήματα ούτε σχέδιο για το μέλλον της χώρας. Γι’ αυτό επιχειρεί να σύρει τη χώρα στο βούρκο», σχολίαζαν κυβερνητικές πηγές.

«Ο λαός ψήφισε αντιπροσώπους και όχι απεργούς», καυτηρίασε ο Πρωθυπουργός τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ, καρφώνοντας τον κ. Τσίπρα ότι έναντι της κυβέρνησης της ΝΔ που προωθεί μέχρι και την τελευταία μέρα της κυβερνητικής της θητείας ρυθμίσεις με θετικό οικονομικό και κοινωνικό αποτύπωμα για τους πολίτες, εκείνος επιλέγει να είναι ο «μεγάλος απών» ή θεατής στον εξώστη, προσβάλλοντας πρωτίστως τους δικούς του ψηφοφόρους και το κόμμα του διαρκώς η «εθνική εξαίρεση» από πρωτοβουλίες με εθνικό και διαχρονικό χαρακτήρα.

Παράλληλα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απέρριψε ως «σαχλαμάρες» τις κατηγορίες περί «δημοκρατικής εκτροπής» εκ μέρους του ίδιου και της κυβέρνησης. Αντέστρεψε μάλιστα τα πυρά, σχολιάζοντας πως ελπίζει η αποχή του ΣΥΡΙΖΑ να συνιστά μια απεγνωσμένη κίνηση φυγής μπροστά στην πρόωρη παραδοχή της επικείμενης ήττας του στις εκλογές και όχι ένα «προοίμιο κοινοβουλευτικής εκτροπής». Κάλεσε, δε, τον κ. Τσίπρα να επανέλθει στη δημοκρατική ομαλότητα και υπογράμμισε με νόημα πως «είμαστε αντίπαλοι, δεν είμαστε εχθροί».

Διερμηνεύοντας άλλωστε την τακτική της ακραίας πόλωσης που - όπως του χρεώνει - υιοθετεί ο Αλέξης Τσίπρας, ο Πρωθυπουργός την απέδωσε στην προσπάθεια διαχείρισης της ήττας του μέσω της περιχαράκωσης του στενού ιδεολογικού του χώρου καθώς όπως είπε «έχετε πάρει διαζύγιο από αυτό το οποίο ονομάζεται μετριοπαθής κεντρώος χώρος, ο οποίος απεχθάνεται τέτοιου είδους ακρότητες». Το συγκεκριμένο «καρφί» μόνο τυχαίο δεν ήταν, καθώς η δεξαμενή των ψηφοφόρων του κέντρου είναι αυτή που απευθύνεται ο κ. Μητσοτάκης ταυτόχρονα με τους παραδοσιακούς ψηφοφόρους της ΝΔ, ώστε να καταστεί εφικτός ο στόχος της αυτοδυναμίας στις δεύτερες κάλπες της ενισχυμένης αναλογικής. Και γνωρίζει καλά ότι οι συγκεκριμένοι ψηφοφόροι αποστρέφονται την τοξικότητα και εστιάζουν σε πολιτικές που βελτιώνουν την ποιότητα της ζωής τους και τη θέση της χώρας διεθνώς, ενώ δίνουν βαρύτητα στην αμυντική θωράκιση της χώρας και την εξωτερική πολιτική.

Διόλου τυχαία λοιπόν δεν ήταν και η σύγκριση πεπραγμένων Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ στην αναβάθμιση της αμυντικής και γεωπολιτικής ισχύος της χώρας, με αναφορές μεταξύ άλλων στις αμυντικές συμφωνίες με τις ΗΠΑ και τη Γαλλία, τα «ΟΧΙ» του ΣΥΡΙΖΑ σε αυτές όσο και στην προμήθεια των Belharra και των Rafale, την ΕΑΒ την οποία η ΝΔ ενίσχυσε δραστικά ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ όπως είπε την παρέδωσε διαλυμένη. «Άρα, ξέρετε, ότι ο πατριωτισμός δεν είναι μια θεωρητική έννοια την οποία όλοι μπορούμε να  επικαλούμαστε. Αποδεικνύεται τελικά στην πράξη από τις κινήσεις μας και από τις προτεραιότητες τις οποίες αποδίδουμε σε διάφορους τομείς της πολιτικής», κατέληξε ο ίδιος.

Κατά το κοινοβουλευτικό ντιμπέιτ των δύο πολιτικών αρχηγών χθες στη Βουλή, ο Πρωθυπουργός άδραξε επίσης την ευκαιρία να αποδομήσει το οικονομικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ ως νέα προσπάθεια εξαπάτησης των πολιτών. Το κοστολόγησε στα 45 δισεκατομμύρια ευρώ για την επόμενη 4ετία και σχολίασε αιχμηρά πως αν εφαρμόζονταν έστω και τα μισά απ’ όσα λέει ο κ. Τσίπρας η χώρα θα χρεοκοπούσε την επόμενη μέρα. Στον αντίποδα, ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε εκ νέου τη συνέπεια  της ΝΔ στις προεκλογικές της δεσμεύσεις ως τεκμήριο αξιοπιστίας για το σχέδιό της για τη δεύτερη τετραετία που διεκδικεί, επαναλαμβάνοντας ότι μπορεί να κοιτάξει τους Έλληνες στα μάτια και να πει «το είπαμε - το κάναμε» και διαβεβαιώνοντας ότι κάθε ευρώ επιπλέον δημοσιονομικού χώρου θα συνεχίσει να επιστρέφεται στην κοινωνία ως μέρισμα ανάπτυξης.

Κατ’ ουσίαν ο Πρωθυπουργός χθες σκιαγράφησε τη στρατηγική με την οποία θα προχωρήσει μέχρι τις κάλπες. «Συνεχίζουμε με σιγουριά και συνέπεια; Ή ρισκάρουμε μία καινούργια περιπέτεια;», ήταν το δίλημμα το οποίο συνοδεύτηκε από το πάγιο «Μητσοτάκης ή Τσίπρας», το ο οποίο το γαλάζιο στρατόπεδο κατηγορεί τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν τολμά να αρθρώσει. Η γαλάζια προεκλογική στρατηγική είναι φανερό ότι θα περιλαμβάνει την προσωπική παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή με αιχμή εμβληματικές νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης.

Σε αυτές ανήκει και η τροπολογία για το εκλογικό μπλόκο στο κόμμα του Ηλία Κασιδιάρη και οποιουδήποτε άλλου καταδικασμένου για εγκληματική οργάνωση επιχειρήσει να ενδυθεί την προβιά κόμματος ή να αξιοποιήσει έναν αχυράνθρωπο για να εισέλθει στη Βουλή και να επαναφέρει μαύρες μέρες της μεταπολιτευτικής ιστορίας. Ο Πρωθυπουργός χαρακτήρισε την ψήφιση της επίμαχης ρύθμισης «δημοκρατικό καθήκον» κάθε πτέρυγας της Βουλής, απευθύνοντας προσκλητήριο διακομματικής στήριξής της, ως ένα μήνυμα ότι οι δημοκρατικές δυνάμεις θα εμποδίσουν συμμορίες να μεταμφιέζονται σε πολιτικούς φορείς, ενώ τα «επιχειρήματά» τους είναι τα μαχαίρια και τα ρόπαλα. Αυτή ήταν και η σύγκριση στο πεδίο της Δημοκρατίας, που διαρκώς επικαλείται ο Αλέξης Τσίπρας. Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ πάντως απέφυγε να απαντήσει και να υποστηρίξει το διαφαινόμενο «όχι» ή «παρών» του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ η σημερινή ψηφοφορία της τροπολογίας στην Ολομέλεια πιθανόν να αποτελέσει πεδίο τριβής με την πλειοψηφία. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA