Μενού
kyriakos-mitsotakis
Κυριάκος Μητσοτάκης | Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Την Τετάρτη (15/2) θα εξειδικευτούν τα νέα μέτρα στήριξης που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σύμφωνα με κοινή ανακοίνωση των Υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε εφάπαξ έκτακτο βοήθημα ύψους 200-300 ευρώ στους συνταξιούχους που δεν έλαβαν αύξηση εξαιτίας προσωπικής διαφοράς. Πρόκειται για 1,1 εκατομμύρια συνταξιούχους που θα λάβουν το επίδομα πριν το Πάσχα. Ταυτόχρονα ανακοινώθηκαν νέες ρυθμίσεις για τις οφειλές μέσω 120 δόσεων και χρηματοδότηση στον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης για το αγροτικό πετρέλαιο για όλο το 2023. 

Ειδικότερα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε τη χορήγηση εφάπαξ έκτακτου βοηθήματος ύψους 200 έως 300 ευρώ, ανάλογα των συντάξιμων αποδοχών, σε όσους συνταξιούχους δεν πήραν αύξηση λόγω της προσωπικής διαφοράς που προέβλεπε ο νόμος Κατρούγκαλου. «Η παροχή θα δοθεί εφάπαξ και εκτιμούμε θα προσεγγίσει συνολικά τα 300 εκ. ευρώ» ωστόσο, όπως τόνισε, η οικονομία μας αναπτύσσεται καλύτερα από το προσδοκώμενο και είναι υπολογισμένο το δημοσιονομικό κόστος για την παροχή αυτή.

Το βοήθημα θα κυμανθεί από τα 200 έως τα 300 ευρώ, θα είναι οριζόντιο για 140.000 - 150.000 συνταξιούχους με συντάξεις 800 - 1.000 ευρώ, οι οποίοι:

  • Δεν έλαβαν καμία αύξηση λόγω της μεγάλης προσωπικής διαφοράς.
  • Δεν έλαβαν την επιταγή ακρίβειας των 250 ευρώ τα Χριστούγεννα, καθώς δεν ανήκουν στην κατηγορία των χαμηλοσυνταξιούχων, αφού οι συντάξεις τους κυμαίνονται από 800 - 1.000 ευρώ.
  • Δεν είχαν κάποιο όφελος από την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, διότι έχουν μικρότερες συντάξεις από 1.000 ευρώ μηνιαίως, οπότε δεν επιβαρύνονται από το συγκεκριμένο φόρο.

Επιστροφή των 120 δόσεων 

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι αναβιώνει η ρύθμιση των 120 δόσεων για χρέη. «Καταβάλλοντας 2 μηνιαίες δόσεις θα μπορούν να αναβιώσουν παλιές ρυθμίσεις» πρόσθεσε. Σε ότι αφορά του συνεπείς δανειολήπτες ο Κυριάκος Μητσοτάκης προανήγγειλε νέο σχήμα 36-72 δόσεων για όσους δημιούργησαν νέες οφειλές τα τελευταία χρόνια. Ο πρωθυπουργός έκανε ειδική αναφορά στον εξωδικαστικό μηχανισμό τονίζοντας ότι οι ρυθμίσεις έχουν φτάσει το 1 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, με την καταβολή δύο μηνιαίων δόσεων ως «πέναλτι», όσοι έχασαν τη ρύθμιση των 72 ή των 120 δόσεων θα μπορούν να επανενταχθούν σε αυτές. Παράλληλα όμως προωθείται μια καινοτόμα ρύθμιση επιβράβευσης των συνεπών οφειλετών με ρυθμίσεις πριν την ενεργειακή κρίση, τις οποίες κατάφεραν να κρατήσουν ενεργές.

Για αυτούς θα ανακοινωθεί ένα νέο σχήμα διευθέτησης οφειλών των νέων τους χρεών σε 36-72 μηνιαίες δόσεις. «Παρά το ότι έχουν γίνει σημαντικά βήματα στην διευθέτηση του ιδιωτικού χρέους μπορούν να γίνουν και άλλα» είπε χαρακτηριστικά. «Π.χ. αν έχουν χάσει δόσεις με ρύθμιση. Η απάντηση είναι ναι θα γίνεται και θα γίνουν ανακοινώσεις από τους υπουργούς. Καταβάλλοντας 2 μηνιαίες δόσεις θα μπορούν να αναβιώσουν παλιές ρυθμίσεις» πρόσθεσε. Επίσης, τόνισε ότι: «Υπάρχουν και συνεπείς συμπολίτες μας που δυσκολεύονται μετά την πανδημία. Πρέπει να κάνουμε κάτι και γι’ αυτούς και τις νέες οφειλές που δημιούργησαν. Θα υπάρξουν νέα σχήματα από 36 έως 72 δόσεις». 

Επιδότηση για το αγροτικό πετρέλαιο

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε την επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο για όλο το 2023. «Έχω πάρει την απόφαση ότι θα χρηματοδοτήσουμε την επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο για όλο το 2023, αυτό μπορώ να το ανακοινώσω σήμερα». Συμπλήρωσε δε, πως πρόκειται για κάτι που έχει συμφωνήσει με το υπουργείο Οικονομικών. «Είναι μία σημαντική παρέμβαση ύψους 76 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ ταυτόχρονα έχω ζητήσει και από την Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης όλες οι εκκρεμότητες που υπάρχουν σχετικά με αποζημιώσεις να τρέξουν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα ώστε να μην έχουμε εκκρεμότητες από το παρελθόν» ανέφερε χαρακτηριστικά.