Μενού
tsipras
Αλέξης Τσίπρας | Γραφείο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ
  • Α-
  • Α+

Δριμεία κριτική κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας για «έλλειψη σχεδίου στήριξης της ελληνικής κτηνοτροφίας», επισκεπτόμενος την Φιλύρα Τρικάλων και τις εγκαταστάσεις κτηνοτροφικής μονάδας όπου και συναντήθηκε με κτηνοτρόφους της περιοχής. Ειδικότερα, όπως αναφέρει η ΕΡΤ, ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για «ζήτημα επιβίωσης του παραγωγικού ιστού της χώρας και των ανθρώπων του μόχθου στον αγροτικό και κτηνοτροφικό τομέα», μιλώντας για «εφιάλτη και απόγνωση που ζει ολόκληρη η ελληνική κοινωνία, από το ενεργειακό, την αισχροκέρδεια στα είδη διατροφής, μέχρι τις τράπεζες».

«Ειδικά για τον αγροτικτηνοτροφικό κόσμο, η ενασχόληση πλέον είναι ασύμφορη λόγω του κόστους παραγωγής, που σε συνδυασμό με τις χαμηλές τιμές πώλησης των προϊόντων τους, έχει οδηγήσει πολλούς στη μείωση του αριθμού των ζώων τους και κατά συνέπεια στη μείωση της παραγωγης γάλακτος και την αύξηση των εισαγωγών», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας. Τόνισε, δε, την ανάγκη άμεσης ενίσχυσης των αγροτών και κτηνοτρόφων, μιλώντας για "καταστροφικες επιλογές της διακυβέρνησης της ΝΔ τα τελευταία τρεισήμισι χρόνια, μιας παράταξης που μας έβαλε στα μνημόνια”, δηλώνοντας πως "μία προοδευτική διακυβέρνηση δεν θα εγκατέλειπε και δεν θα εγκαταλείψει ποτέ τον παραγωγικό ιστό της χώρας…”.

Τρικαλινοί κτηνοτρόφοι, πάντως, απευθυνόμενοι στον πρώην πρωθυπουργό, μίλησαν ξεκάθαρα για «εξαφάνιση του κτηνοτροφικού κόσμου και εγκατάλειψη κτηνοτροφικών μονάδων τα τελευταία χρόνια», διαδικασία που επιταχύνθηκε ραγδαία την τελευταία διετία, λόγω της τεράστιας αύξησης στις ζωοτροφές αλλά και του ενεργειακού που έχει επιβαρύνει το λειτουργικό κόστος των παραγωγικών τους μονάδων. Επιπλέον, οι κτηνοτρόφοι μίλησαν για «διαρκή απουσία της πολιτείας στα προβλήματα που απασχολούν την κτηνοτροφία της Περιφέρειας, αλλά και για έλλειψη κινήτρων προς τους νέους που θέλουν να ασχοληθούν με τον κλάδο».

tsipras2
Αλέξης Τσίπρας | Γραφείο Τύπου ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ

Μίλησε για δύο μορφές αισχροκέρδειας «η αισχροκέρδεια η ιδιωτική που βιώνετε στο πετσί σας σε συνδυασμό με την κρατική αισχροκέρδεια, διότι κρατώντας η κυβέρνηση σταθερά τον ΦΠΑ και τον ΕΦΚ που είναι έμμεσοι φόροι – πληρώνει το ίδιο ο πλούσιος και ο φτωχός -  τη στιγμή που τα προϊόντα έχουν διπλασιαστεί και τριπλασιαστεί, δημιουργούνται υπερέσοδα στο δημόσιο ταμείο προκειμένου να μπορεί ο κ. Μητσοτάκης να κάνει κάποιες προεκλογικές παροχές και κάποιες επιδοτήσεις τις οποίες και αυτές στοχευμένα τις δίνει για να κρατάνε σταθερά υψηλά τις τιμές οι πάροχοι της ενέργειας, η ΔΕΗ και οι άλλες επιχειρήσεις, τα σούπερ μάρκετ και τα διυλιστήρια». «Αυτό που συντελείται τον τελευταίο ενάμιση χρόνο είναι μια μεγάλη ληστεία» ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι «η κυβέρνηση Μητσοτάκη ακολουθεί μια πολιτική που έχει στόχο να κερδίζουν οι λίγοι και οι ισχυροί και να χάνει η μεγάλη πλειοψηφία»

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στο ζήτημα του ιδιωτικού χρέους και των πλειστηριασμών λέγοντας ότι το πρόβλημα δεν αφορά μονάχα τον αστικό κόσμο, τους ιδιοκτήτες  πρώτης κατοικίας, αφορά και τον αγροτικό κόσμο, θυμίζοντας ότι «είναι μεγάλη και μακρά ιστορία από την περίοδο της χρεοκοπίας της Αγροτικής Τράπεζας με τις υποθηκευμένες αγροτικές γαίες». Ο κ. Τσίπρας ανέφερε συγκεκριμένα ότι «700.000 πλειστηριασμοί είναι μπροστά και αφορούν και πρώτη κατοικία και επαγγελματική στέγη και αγροτική γη. Κι έρχονται λοιπόν αυτά τα κοράκια, οι ‘Πάτσηδες’, οι διαχειριστές, οι servicers και παίρνουν ένα τιτλοποιημένο δάνειο στο 15% της αξίας από τις τράπεζες και πάνε να βγάλουν το 100%», κάτι που αποτελεί «μια τρομακτική αναδιανομή πλούτου και περιουσίας και μια τρομακτική κερδοφορία για κάποιων αετονύχηδων  που έχουν τις πλάτες στην σημερινή εξουσία».

Ανέβηκε πάνω σε τρακτέρ 

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναγκάστηκε να σκαρφαλώσει σε τρακτέρ για να μιλήσει και να απαντησει στις αγωνίες των αγροτών. Μάλιστα όταν του είπαν ότι το τρακτέρ είναι της δεκαετίας του 1980, ο Αλέξης Τσίπρας ρώτησε «για αυτό είναι πράσινο;». Ένας άλλος κύριος του ευχήθηκε με νόημα να είναι ο επόμενος πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας ότι την προηγούμενη φορά που έκανε την ίδια ευχή, «έπιασε».

https://www.tiktok.com/@atsipras/video/7201096223921671430?embed_source=121331973%2C71011723%2C120811592%2C120810756%3Bnull%3Bembed_share&refer=embed&referer_url=www.avgi.gr%2Fparapolitika%2F439913_i-aytoshedia-omilia-pano-se-trakter-kai-thermo-heirokrotima&referer_video_id=7201096223921671430


 

https://www.tiktok.com/@atsipras/video/7201100772270951685?embed_source=121331973%2C71011723%2C120811592%2C120810756%3Bnull%3Bembed_share&refer=embed&referer_url=www.avgi.gr%2Fparapolitika%2F439913_i-aytoshedia-omilia-pano-se-trakter-kai-thermo-heirokrotima&referer_video_id=7201100772270951685