Μενού
volt
Λογότυπο του κόμματος Βολτ
  • Α-
  • Α+

Ένα νέο κόμμα ιδρύθηκε στην Ελλάδα, με την ονομασία «Βολτ», και πραγματοποίησε το πρώτο ιδρυτικό του συνέδριο στις 11 και 12 Μαρτίου, στο Alhambra Art Theatre, στο κέντρο της Αθήνας. Το Βολτ Ελλάδας είναι το ελληνικό κόμμα-μέλος του κινήματος Volt Europa, που στοχεύει σε μια ευρωπαϊκή ομοσπονδία δημοκρατική, ισότιμη και δίκαιη για όλους τους πολίτες της και αναμένεται να πρωτοεμφανιστεί στις εκλογές, πιθανότατα στις 21 Μαϊου.

Όπως αναφέρεται στην ιδρυτική του διακήρυξη, «το Βολτ έχει χαρακτήρα προοδευτικό, πραγματιστικό και πολυσυλλεκτικό, χωρίς ιδεολογικές αγκυλώσεις και πιστεύει ότι «μόνο ενωμένοι μπορούν οι λαοί της Ευρώπης να ανταποκριθούν στις παγκόσμιες προκλήσεις. Για αυτό πρέπει να κάνουμε το επόμενο βήμα: τη δημιουργία μιας Ομοσπονδίας με έναν κοινό ευρωπαϊκό αμυντικό στρατό, με έναν Πρόεδρο εκλεγμένο από τους Ευρωπαίους πολίτες, ένα Ομοσπονδιακό Υπουργείο Οικονομικών και Οικονομίας».

Το ευρωπαϊκό Volt έχει έναν ευρωβουλευτή και κοινοβουλευτική παρουσία στην Ολλανδία και στη Γερμανία. Στην Ελλάδα το Βολτ θα μπορούσε να θεωρηθεί ως ένα κόμμα που ανήκει στο μέτωπο της «κοινής λογικής» και ο πρωταρχικός πυρήνας των μελών του προέρχεται από το «Ποτάμι», όπως ο ένας από τους δύο προέδρους, ο Νικόλας Φουρναράκης. Συμπρόεδρος εξελέγη η Θεοδώρα Φαμπρικέζη. Το Βολτ Ελλάδας θα κατέβει στις εκλογές σε συμμαχία με τους Πράσινους και Οικολόγους και τα νέα πανευρωπαϊκά ρεύματα των Πειρατών, της πολιτικής Φιλοζωίας και του Οικοφεμινισμού.

Ως προτάσεις άμεσης εφαρμογής, ανέφερε επιγραμματικά:

  • Συμβολική μετονομασία του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων σε Υπουργείο Εκπαίδευσης. Τα θρησκεύματα να υπαχθούν σε μια γενική γραμματεία του.
  • Αύξηση της αυτοτέλειας των σχολικών μονάδων ως προς τη διοικητική, οικονομική, παιδαγωγική και επιστημονική πλευρά.
  • Αποκομματικοποίηση της διοικητικής δομής του Υπουργείου και αξιολόγηση της κεντρικής και των περιφερειακών του υπηρεσιών με στόχο την αξιοκρατία.
  • Οι προτάσεις αυτές εντάσσονται σε ένα ευρύτερο πλέγμα προτάσεων μεσοπρόθεσμης και μακροπρόθεσμης εφαρμογής για κάθε κομμάτι της εκπαίδευσης.