Μενού
niki-kerameos
Νίκη Κεραμέως | eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Οι εκλογές 2023 δεν θα επηρεάσουν τις πανελλαδικές εξετάσεις των μαθητών, σημείωσε η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως. «Έχει γίνει ένας σχεδιασμός σχετικά με τις πανελλαδικές εξετάσεις, το πρόγραμμα έχει ανακοινωθεί από πέρσι. Οι πανελλαδικές εξετάσεις ξεκινούν την 1η Ιουνίου για τα Επαγγελματικά Λύκεια και στις 2 Ιουνίου για τα Γενικά Λύκεια και τα ειδικά μαθήματα τελειώνουν περί τα τέλη Ιουνίου. Δηλαδή, όλος ο Ιούνιος θα είναι αφιερωμένος στις πανελλαδικές εξετάσεις. Αυτό προφανώς είναι σε συνεννόηση με τον πρωθυπουργό. Και δεν είναι τυχαίο ότι για πρώτη φορά φέτος, από σεβασμό στους υποψηφίους, όλο το πρόγραμμα των Πανελλαδικών δημοσιοποιήθηκε την περσινή χρονιά για την φετινή», ανέφερε συγκεκριμένα η υπουργός Παιδείας, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Το GPS της Επικαιρότητας».

Αναφορικά με το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη, η κ. Κεραμέως είπε χαρακτηριστικά «δεν πιστεύω ότι υπάρχει άνθρωπος ο οποίος να μη πονά, να μην σκέφτεται τους γονείς που έχασαν τα παιδιά τους, όλους όσους έχασαν αγαπημένα πρόσωπα». «Η κυβέρνηση», προσέθεσε, «από την πρώτη στιγμή βγήκε μπροστά και ανέλαβε την πολιτική ευθύνη σε όλα τα επίπεδα, στο επίπεδο του πρωθυπουργού, του αρμόδιου υπουργού, των διοικήσεων, από εκεί και πέρα όμως, είναι πολύ σημαντικό να χυθεί και άπλετο φως στο τι ακριβώς συνέβη».

Σχετικά με την χθεσινή τοποθέτηση του αρμόδιου υπουργού κ. Γεραπετρίτη, η κ. Κεραμέως επανέλαβε αυτό που τόνισε χθες ο εκτελών χρέη υπουργού Μεταφορών, ότι το σύστημα τηλεδιοίκησης στη Λάρισα παραδόθηκε και κατετέθη το πρωτόκολλο παραλαβής την 1η Νοεμβρίου του 2022, το οποίο δείχνει, σημείωσε η υπουργός, ότι «το τοπικό σύστημα τηλεδιοίκησης στη Λάρισα λειτουργούσε κανονικότατα και έμπρακτη απόδειξη αυτού είναι και το γεγονός ότι την ίδια ημέρα οι άλλοι σταθμάρχες, είχαν όλοι χαράξει μέσω τηλεδιοίκησης την πορεία των τρένων».

«Εμείς παραλάβαμε ένα καμένο σύστημα το 2019, το σύστημα αυτό αποκαταστάθηκε, παραδόθηκε Νοέμβριο του 2022 και την μοιραία νύχτα ήταν σε πλήρη λειτουργία το σύστημα. Εκείνη την ημέρα όλα τα τρένα που πέρασαν από εκεί, η πορεία είχε χαραχθεί μέσω του συστήματος τηλεδιοίκησης» ανέφερε χαρακτηριστικά. Η κ. Κεραμέως ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση δεν μπαίνει σε πεδίο κομματικής αντιπαράθεσης και πως αντίπαλός της είναι «το βαθύ κράτος του αναχρονισμού» και αυτό προσπαθεί να αντιμετωπίσει. «Αλλάξαμε πολλά, δεν προλάβαμε να τα αλλάξουμε όλα» τόνισε.

Σχετικά με την δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, κ. Οικονόμου ότι «η εικόνα διάλυσης, σε επίπεδο κυβέρνησης δεν είχε φτάσει ποτέ», η κ. Κεραμέως σχολίασε πως αναφέρεται για παράδειγμα στους «τραγικούς διαλόγους που είδαν το φως της δημοσιότητας, οι οποίοι δεν έχουμε ενδείξεις ότι είναι ο κανόνας, είναι η εξαίρεση». «Ο πρωθυπουργός προφανώς δεν μπορεί να ξέρει κάθε διάλογο που εκτυλίσσεται και σε τι βαθμό ο κάθε υπάλληλος είναι κατάλληλος ή δεν είναι κατάλληλος» ανέφερε.

Σχετικά με τον παραιτηθέντα υπουργό Μεταφορών και την κριτική που του έχει ασκηθεί ότι δεν έχει εμφανιστεί να μιλήσει, η κ. Κεραμέως διευκρίνισε ότι «ο κ. Καραμανλής, αφού πέρασε ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και από σεβασμό στις οικογένειες που πενθούσαν, ζήτησε ο ίδιος να έρθει στη Βουλή να μιλήσει». «Επικοινώνησε ο ίδιος με τον Πρόεδρο της Βουλής κ. Τασούλα και ζήτησε ο ίδιος να έρθει να μιλήσει από ιδία πρωτοβουλία και μίλησε ξεκάθαρα και είπε πως αυτές τις ημέρες δεν έχει μιλήσει από σεβασμό στα θύματα και στις οικογένειες των θυμάτων που πενθούν. Από εκεί και πέρα θεωρεί χρέος του να έρθει ο ίδιος στη Βουλή και να μιλήσει. Όπως ο ίδιος, θυμίζω, ότι σε λίγες ώρες παραιτήθηκε από τη θέση του. Για σκεφτείτε πίσω 10 -15 χρόνια, πόσους υπουργούς μπορείτε να σκεφτείτε που μετά από μεγάλες καταστροφές βγήκαν και είπαν μετά από λίγες ώρες, παραιτούμαι» συμπλήρωσε.

Απαντώντας σε ερώτηση για την υποψηφιότητα του Κώστα Αχ. Καραμανλή, η υπουργός σημείωσε πως η αντικειμενική πολιτική ευθύνη ανελήφθη αμέσως, προσέθεσε πως το κόμμα έχει τοποθετηθεί επί του θέματος και πως από εκεί και πέρα, είναι δική του απόφαση, εν συνεχεία τι θα κάνει. «Κατηγορείται για κάτι ο κ. Καραμανλής;», διερωτήθηκε η κ. Κεραμέως, και συνέχισε λέγοντας «ο κ. Καραμανλής ήταν στο τιμόνι του υπουργείου. Είχε την πολιτική ευθιξία, κάτι που είναι σπάνιο στις μέρες μας, να βγει και να παραιτηθεί λίγες ώρες μετά. Σας θυμίζω αντίστοιχες περιπτώσεις, πρόσφατες δυστυχώς, που δεν έγινε κάτι αντίστοιχο. Σας θυμίζω αντίστοιχες περιπτώσεις που παρότι δεν έγινε και κάτι αντίστοιχο, προφανώς ήταν υποψήφιοι».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA