Μενού
  • Α-
  • Α+

Σήμερα είναι η μέρα ανακοίνωσης του νέου κατώτατου μισθού. Σας έγραψα ήδη από τη Δευτέρα πως τον υπολογίζω ανάμεσα στα 760 και 770 ευρώ. Το πρωί ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης θα δει τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, και στις 11πμ θα τον ανακοινώσει. Οπως σας έχω ήδη πει, άλλος ήταν ο προγραμματισμός, διαφορετικά πλέον ανακοινώνεται. 

Οι ευθύνες στον σταθμάρχη 

Aκουσα χθες τον Γιώργο Γεραπετρίτη στη Bουλή και συμπέρανα πως η κυβέρνηση επέστρεψε στη ρητορική της ευθύνης του σταθμάρχη για το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη, ιδίως αφότου αποκαλύφθηκε πως στο σταθμό της Λάρισας λειτουργούσε η τηλεδιοίκηση. «Όλη εκείνη την ημέρα όλες οι δρομολογήσεις αμαξοστοιχιών έγιναν με αυτόματη χάραξη, μέσω του κέντρου τηλεδιοίκησης. Λειτουργούσε στο ακέραιο. Αυτό το οποίο δυστυχώς συνέβη ήταν ότι ο συγκεκριμένος σταθμάρχης επέλεξε, αντί να κάνει την αυτόματη χάραξη, που προφανώς θα είχε προλάβει το κακό, να κάνει χειροκίνητη δρομολόγηση», είπε ο κ. Γεραπετρίτης στην ενημέρωση που έκανε στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου.  Στην κυβέρνηση θεωρούν πως η συγγνώμη δεν αναιρείται, όμως υποστηρίζουν πως τα δεδομένα πρέπει να βγουν στη δημόσια σφαίρα ώστε να γίνει πραγματική αποτίμηση των αιτιών που οδήγησαν στην καταστροφή. 

Τα συμπεράσματα των polls

Δυο ακόμη μετρήσεις που δημοσιοποιήθηκαν χθες σε ΣΚΑΙ και MEGA επιβεβαιώνουν αυτό που σας έγραψα προχθές: η ΝΔ χάνει 2-3 μονάδες και ανεβαίνει το ποσοστό της αδιευκρίνηστης ψήφου. Το εάν αυτό το ποσοστό θα ακολουθήσει παλίνδρομη κίνηση και θα επιστρέψει στη ΝΔ ή θα κατευθυνθεί σε άλλα κόμματα θα φανεί στη διάρκεια λίγο πριν ή μετά την προεκλογική περίοδο. Το σενάριο της 21ης Μαΐου παραμένει όπως έχουμε πει ισχυρό, αν και διάφοροι μιλούν για εκλογές με καύσωνα. Δεν το πολυπιστεύω το σενάριο, γιατί δεύτερες εκλογές δεν μπορώ να δω μέσα Ιουλίου. 

Ο Βαρουφάκης «τσίμπησε»

Βλέπω ένα comeback του Γιάνη Βαρουφάκη μετά τις τελευταίες μετρήσεις και έχω να κάνω δυο παρατηρήσεις: πρώτον, εάν τελικά επιβεβαιωθεί μια τάση αντισυστημικής ψήφου, πιθανότατα θα είναι μέσα στην επόμενη βουλή. Το λέω διότι πριν τα Τέμπη οι περισσότεροι θεωρούσαν μικρή την πιθανότητα εισόδου του στη Βουλή. Δεύτερον, στον ΣΥΡΙΖΑ δεν πολυ-χαίρονται με αυτή την εξέλιξη, διότι οι ψηφοφόροι Βαρουφάκη προκύπτουν κυρίως από τις δικές τους δεξαμενές. Για τον Βελόπουλο δεν γράφω κάτι αφού κανείς δεν αμφισβητεί την προοπτική εισόδου του στη βουλή, ενώ στην περίπτωση που δεν επιτραπεί η κάθοδος στο κόμμα Κασιδιάρη, μπορεί και να δούμε ακόμη μεγαλύτερη άνοδο.