Μενού
Rafale
Rafale | Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Αναφορές για τα εξοπλιστικά προγράμματα έκανε νωρίτερα, σήμερα, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο οποίος και σημείωσε ότι την Παρασκευή (17/3) προσγειώθηκε στην αεροπορική βάση της Τανάγρας άλλο ένα πολεμικό αεροσκάφος, τύπου «Rafale», κάνοντάς το έτσι το 12ο αεροσκάφος που προσγειώνεται στη χώρα, στο πλαίσιο της αμυντικής συμφωνίας που υπογράφηκε μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας. Ο κ. Παναγιωτόπουλος, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΣΚΑΪ, μίλησε και για τις κορβέτες.

Συγκεκριμένα, είπε ότι η παράδοση των πλοίων θα αργήσει λίγο ακόμα, καθώς, όπως είπε, έρχονται συνεχώς βελτιωμένες προτάσεις από τις υποψήφιες χώρες, την Ιταλία και τη Γαλλία δηλαδή. Συμπλήρωσε, σχετικά, ότι προχωρά η αναβάθμιση των αεροσκαφών F-16, ενώ οι Ένοπλες Δυνάμεις βρίσκονται εν αναμονή παράδοσης μερικών εκατοντάδων τεθωρακισμένων οχημάτων από τις ΗΠΑ, τα οποία και θα πάνε στα νησιά. Παράλληλα, στις αρχές του επόμενου έτους, σύμφωνα με τον κ. Παναγιωτόπουλο, αναμένονται τα πρώτα ανθυποβρυχιακά ελικόπτερα τύπου «Romeo», ενώ για τα F-35 είπε ότι αναμένεται η ανταπόκριση της αμερικανικής κυβέρνησης (LOA).

Πιθανή η συνάντηση Παναγιωτόπουλου - Ακάρ

Παράλληλα, ο κ. Παναγιωτόπουλος στάθηκε και στο ενδεχόμενο συνάντησής του με τον Τούρκο ομόλογό του, Χουλουσί Ακάρ, στις σεισμόπληκτες περιοχές της Τουρκίας, για το οποίο είπε ότι είναι «ανοικτό». Το αίτημα για τη συνάντηση των δύο υπουργών έχει  ήδη κοινοποιηθεί από την τουρκική πλευρά ωστόσο δεν έχει ακόμα οριστεί η ημερομηνία για την πραγματοποίησή της. «Όσο πηγαίνουμε πιο βαθιά στις προεκλογικές περιόδους της κάθε χώρας, τα περιθώρια θα είναι πιο στενά, αλλά δεν θα απέκλεια μία συνάντηση με τον Ακάρ» είπε χαρακτηριστικά ο Νίκος Παναγιωτόπουλος ο οποίος δεν παρέλειψε να στείλει ακόμα ένα μήνυμα στην Τουρκία ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να προσέλθει στο τραπέζι του διαλόγου σε ότι αφορά μόνο την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας.

«Εμείς έχουμε τις δικές μας θέσεις. Λέμε ότι μία διαφορά μπορεί να πάρει το δρόμο της δικαστικής επίλυσης, στα αρμόδια όργανα» ανέφερε συγκεκριμένα ο υπουργός Εθνικής Άμυνας στον ΣΚΑΪ και σημείωσε: «Θέλουμε να διατηρούμε το διάλογο, αλλά παράλληλα δεν συζητάμε οποιαδήποτε υπονόμευση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Στρατηγικά θα πρέπει να επιδιώκουμε και την συνεννόηση με τους γείτονες, αλλά συγχρόνως και ταυτοχρόνως, τη διασφάλιση των εθνικών μας δικαίων και την υπεράσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, άρα για να επιτευχθεί αυτό το τελευταίο την συνέχιση της προσπάθειας ενίσχυσης των Ενόπλων Δυνάμεων».