Μενού
AAV-7
AAV-7 | Shutterstock
  • Α-
  • Α+

Την ενόχληση της Τουρκίας προκάλεσε η αγορά των επιθετικών αμφίβιων οχημάτων προσωπικού από την Ελλάδα.  Όπως μεταδίδει από την Κωνσταντινούπολη ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ, Μανώλης Κωστίδης, τα τουρκικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι «οι Έλληνες θα τα πάνε στα νησιά που πρέπει να είναι αποστρατιωτικοποιημένα» και προσθέτουν: «Η Ελλάδα παραβιάζει τις συνθήκες. Το Κογκρέσο ενέκρινε την πώλησή τους».

Όπως αναφέρει στο ρεπορτάζ του το τηλεοπτικό δίκτυο Haber Global, «το Κογκρέσο ενέκρινε την πώληση αμφίβιων επιθετικών  οχημάτων  στην Ελλάδα. Η κυβέρνηση της Αθήνας, δείχνει αποφασισμένη να τα χρησιμοποιήσει στο Αιγαίο παρά τους αντίθετους όρους των συνθηκών.  Αν και το τελευταίο διάστημα έγιναν βήματα ομαλοποίησης, η Ελλάδα και πάλι αγνόησε το διεθνές δίκαιο. Επιτάχυνε τα εξοπλιστικά προγράμματα στο Αιγαίο. Το Κογκρέσο ενέκρινε το περσινό αίτημα της Αθήνας για την αγορά επιθετικών αμφίβιων οχημάτων. 

Η Αθήνα σχεδιάζει να μεταφέρει αυτά τα επιθετικά οχήματα  στα νησιά του Αιγαίου. Αυτό το γεγονός αυξάνει την ένταση με την Τουρκία και παραβιάζει το αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς των νησιών του ανατολικού Αιγαίου. Η Ελλάδα αγοράζει 63 επιθετικά αμφίβια οχήματα προσωπικού, 13αμφίβια οχήματα επίθεσης διοίκησης και αμφίβια οχήματα ανάκτησης, όπως και πολυβόλα, εκτοξευτές χειροβομβίδων. Το συνολικό κόστος φτάνει στα 268 εκατομμύρια δολάρια» αναφέρει το Haber Global στην ανάλυσή του.