Μενού
dendias-tsaboysogloy
Συνάντηση Νίκου Δένδια και Μεβλούτ Τσαβούσογλου | Υπουργείο Εξωτερικών
  • Α-
  • Α+

Σε αρκετά θετικό κλίμα πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, συνάντηση που έγινε στο περιθώριο της Διάσκεψης Διεθνών Δωρητών για τις σεισμόπληκτες Τουρκία και Συρία στις Βρυξέλλες, όπως και γνωστοποίησε στις δηλώσεις του ο κ. Τσαβούσογλου ο οποίος και ευχαρίστησε εκ νέου τον ομόλογό του τόσο για τη στήριξη που παρείχε η Ελλάδα μετά και τους φονικούς σεισμούς στη γειτονική χώρα, όσο και για την προσωπική του επίσκεψη στην πληγείσα περιοχή του Χατάι.

Ο κ. Τσαβούσογλου στάθηκε, παράλληλα, και στις ελληνοτουρκικές σχέσεις το τελευταίο διάστημα και ειδικά μετά και τις εθνικές τραγωδίες που καταγράφηκαν στις δύο χώρες με τους σεισμούς και το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, αναφέροντας ότι είναι «πολύ χαρούμενος που έχουμε πολύ καλύτερη ατμόσφαιρα στις σχέσεις μας. Η θετική ατμόσφαιρα αντικατοπτρίζεται στη συνεργασία μας στις διεθνείς πλατφόρμες». Συγκεκριμένα, η συνεργασία των δύο χωρών αφορά, φυσικά, στη συμφωνία των δύο πλευρών, όπου η Άγκυρα ανέφερε ότι θα ψηφίσει την Ελλάδα για την υποψηφιότητά της στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ως μη μόνιμο μέλος και, η Αθήνα, από την πλευρά της, θα στηρίξει την τουρκική υποψηφιότητα για τη θέση του γενικού γραμματέα του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού.

Ειδικότερα ο κ. Τσαβούσογλου δήλωσε:

«Ευχαριστώ πολύ αγαπητέ μου φίλε Νίκο. Συνόψισες πολύ καλά την συζήτηση που είχαμε, αλλά πρώτα από όλα την πολύ καλή απόφαση και επίτρεψέ μου να ευχαριστήσω εσένα, την ελληνική κυβέρνηση και τον λαό της Ελλάδας για το γεγονός ότι εξέφρασαν την στήριξή τους και την αλληλεγγύη τους σε εμάς μετά τους σεισμούς. Ήσουν πολύ ευγενικός που μας επισκέφθηκες προσωπικά και επισκεφθήκαμε την περιοχή του Χατάι. Είμαι και πάλι πολύ ευγνώμων. Ήμασταν αλληλέγγυοι με την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό μετά το τρομερό σιδηροδρομικό δυστύχημα στην Ελλάδα. Δεν διστάσαμε, ο Πρόεδρος Ερντογάν και εμείς δεν διστάσαμε για την μεταφορά του φυλακισμένου όταν πέθανε ο γιος του, ο οδηγός του τρένου. Αυτό είναι σημάδι εμπιστοσύνης.

Είμαι πολύ χαρούμενος που έχουμε πολύ καλύτερη ατμόσφαιρα στις σχέσεις μας. Η θετική ατμόσφαιρα αντικατοπτρίζεται στη συνεργασία μας στις διεθνείς πλατφόρμες και όπως είπε ο Νίκος και μοιράστηκε τις λεπτομέρειες αυτής της κοινής στήριξης, συμφωνήσαμε να στηρίξουμε τις υποψηφιότητές μας σήμερα και ελπίζω ότι μπορούμε να συνεχίσουμε μια τέτοια συνεργασία στις διεθνείς πλατφόρμες επίσης και αυτό θα έχει αντίκτυπο στις διμερείς μας σχέσεις και συμφωνήσαμε να συναντηθούμε σύντομα ξανά και θα χαιρόμουν να σε φιλοξενήσω στην Τουρκία, νομίζω είναι η σειρά σου ή οπουδήποτε όταν έχουμε την ευκαιρία».