Μενού
mitsotakis-theodorakis
Κυριάκος Μητσοτάκης, Σταύρος Θεοδωράκης | Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού
  • Α-
  • Α+

Τον οδικό χάρτη του ίδιου και της κυβέρνησης μέχρι τις εκλογές τις οποίες προσδιόρισε για πρώτη φορά δημόσια και επίσημα το Μάιο, καθώς και τις θεσμικές και πολιτικές πρωτοβουλίες που έχει θέσει σε προτεραιότητα για την επόμενη μέρα στη χώρα τόσο ως προς τον εκσυγχρονισμό των σιδηροδρόμων όσο και σε κρίσιμα πεδία πολιτικής, περιέγραψε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη χθεσινή του συνέντευξη στην εκπομπή «πρωταγωνιστές» και το Σταύρο Θεοδωράκη. Μια συνέντευξη με μεγάλες δόσεις αυτοκριτικής, με εμφανή τη συνειδητή επιλογή του να μη ρίξει νερό στο μύλο της αντιπαράθεσης για την τραγωδία στα Τέμπη και σε αποφασιστικό τόνο για τη σύγκρουση με όλα τα κακώς κείμενα που πονάνε την Ελλάδα.

Εκλογές το Μάιο

Αν και όπως ήταν αναμενόμενο ο Κυριάκος Μητσοτάκης απέφυγε να αποκαλύψει την ημερομηνία που έχει κυκλώσει στο ημερολόγιό του για τις κάλπες της απλής αναλογικής, δήλωσε ότι αυτές θα στηθούν «μετά βεβαιότητος» το Μάιο, απορρίπτοντας τα σενάρια για πρώτες εκλογές τον Ιούλιο, λόγω των πανελλαδικών και του απαγορευτικού Αυγούστου με τα «μπάνια» του λαού. Πλέον συνεπώς μοναδικό ζητούμενο είναι η ακριβής ημερομηνία. Εάν θα είναι 21 Μαΐου που αποτελεί το επικρατέστερο σενάριο ή στις 28 Μαΐου, ενώ οι  δεύτερες εκλογές να γίνουν στις 2 Ιουλίου.

Ο Πρωθυπουργός υπεραμύνθηκε εκ νέου των αυτοδύναμων κυβερνήσεων με συμπαγή κοινοβουλευτική πλειοψηφία, ταυτίζοντάς τις με τη σταθερότητα για τη χώρα, αλλά και την αποφασιστικότητα, την ταχύτητα και την αποτελεσματικότητα που απαιτείται σε περιόδους κρίσεις. «Αυτή είναι η σωστή λύση για τη χώρα», σημείωσε χαρακτηριστικά. Τόνισε, δε, ότι η πρώτη κάλπη είναι αυτή που θα δείξει «ποιος» θέλει ο λαός να κυβερνήσει τη χώρα και η δεύτερη «πώς».

Η αυτοδυναμία - οι συνεργασίες και η «προοδευτική» διακυβέρνηση

Παρά τη φθορά που καταγράφει η κυβέρνηση στις δημοσκοπήσεις μετά το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη, ο ίδιος εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι ο στόχος της αυτοδυναμίας της ΝΔ στη δεύτερη εκλογική αναμέτρηση της ενισχυμένης αναλογικής παραμένει εφικτός, μετά τη νηφάλια σύγκριση που θα κάνουν οι πολίτες για το συνολικό «ισοζύγιο» του κυβερνητικού έργου, το σημείο που βρισκόταν η χώρα το 2019 και που βρίσκεται σήμερα και τη σύγκριση με την 4ετία του ΣΥΡΖΑ. Ξόρκισε, ωστόσο, οποιαδήποτε σιγουριά και αλαζονεία, δηλώνοντας ρητά ότι θα σεβαστεί απολύτως τη λαϊκή ετυμηγορία και σημειώνοντας πως η καρέκλα του Πρωθυπουργού «δεν είναι μια μόνιμη θέση και αυτό είναι κάτι το οποίο φροντίζω να το θυμίζω στον εαυτό μου σε κάθε ευκαιρία».

Προς ενίσχυση της θέσης του για την αυτοδυναμία της ΝΔ μάλιστα ο κ. Μητσοτάκης επέλεξε δύο παραδείγματα, για να καταδείξει αφενός την έλλειψη κουλτούρας μετεκλογικών συνεργασιών που υπάρχει στη χώρα, αφετέρου τα προβλήματα που προκαλούν οι κυβερνήσεις συνεργασίας στη διακυβέρνηση. «Κάρφωσε» τον Νίκο Ανδρουλάκη για την άρνηση του δύο φορές να συναντηθεί μαζί του μετά την εκλογή του ως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ τονίζοντας τις δυσκολίες που μπορεί να έχει η συνεννόηση υπό αυτούς τους όρους, ενώ επισήμανε τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει στη λήψη αποφάσεων απέναντι σε ακανθώδη ζητήματα η τρικομματική κυβέρνηση της Γερμανίας. «Άρα για ‘μένα το ζήτημα δεν είναι αν θέλω ή αν δεν θέλω τις συνεργασίες αυτές καθαυτές, είναι το ποιο σχήμα είναι εκείνο, το οποίο είναι το πιο αποτελεσματικό για το καλό της χώρας», υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός.

Προκάλεσε, δε, τον ΣΥΡΙΖΑ που υπερασπίζεται την απλή αναλογική να αποκαλύψει ξεκάθαρα από τώρα με ποιους προτίθεται να συνεργαστεί και όσους μιλούν για προοδευτική διακυβέρνηση «να καθίσουν και να τα βρουν πριν τις εκλογές. Όχι μετά τις εκλογές», ώστε να παραθέσουν και στους ψηφοφόρους το πρόγραμμα πάνω στο οποίο συμφωνούν και αυτό να είναι σαφές στην κάλπη. «Και μένα μ’ αρέσει η αλλαγή. Αλλαγή ώστε να κάνουμε ένα μεγάλο άλμα μπροστά αλλά και ως χώρα», σχολίασε, επιδιώκοντας να αναδείξει την πραγματική έννοια της προόδου.

Η υποψηφιότητα του Κώστα Αχ. Καραμανλή

Ο κ. Μητσοτάκης πάντως απέφυγε να αποκαλύψει αν στα ψηφοδέλτια της ΝΔ θα είναι υποψήφιος ο πρώην Υπουργός Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής. Εξήρε βεβαίως την κίνησή του να παραιτηθεί αμέσως μετά το δυστύχημα σημειώνοντας πως αυτό δεν είναι κάτι που έχουμε δει πολλές φορές στην ελληνική πολιτική σκηνή, αλλά ως προς την υποψηφιότητα αρκέστηκε να πει πως «θα το συζητήσω μαζί του όταν έρθει η ώρα».

Σύγκρουση με την Ελλάδα του μπλάνκο

Με αιχμή την τραγωδία των Τεμπών, ο Πρωθυπουργός έδωσε για πρώτη φορά στη συνέντευξή του και συγκεκριμένο περιεχόμενο τόσο στη δέσμευσή του για απολύτως ασφαλείς και σύγχρονους σιδηρόδρομους (πέραν των όσων έχουν ανακοινωθεί), όσο και στη δέσμευσή του να ξεριζώσει το βαθύ κράτος του αναχρονισμού που μας πληγώνει, με το οποίο δήλωσε αποφασισμένος να συγκρουστεί ακόμα πιο τολμηρά χωρίς να κάνει βήμα πίσω. «Δεν είναι η Ελλάδα, η Ελλάδα του “μπλάνκο”», υπογράμμισε, δηλώνοντας εξοργισμένος με την κουλτούρα του «ωχαδερφισμού» και τονίζοντας ότι θα παλέψει για να πείσει τους πολίτες ότι είναι ο κατάλληλος για να αλλάξει τα κακώς κείμενα και διαχρονικές παθογένειες με εχέγγυο το bypass που έκανε η κυβέρνηση της ΝΔ σε άλλους κρίσιμους τομείς του κράτους.

Η επαναδιαπραγμάτευση με τη Ηellenic Train και οι άλλες 6 θεσμικές κινήσεις

Επί του πρακτέου ο Κυριάκος Μητσοτάκης προανήγγειλε επαναδιαπραγμάτευση με τη Hellenic Train και την ιταλική κυβέρνηση για μια συμφωνία με στόχο την επένδυση της εταιρίας σε καλύτερα τρένα στην Ελλάδα και αναβάθμιση της εκπαίδευσης του προσωπικού της. Ανακοίνωσε επίσης αναθεώρηση του Ταμείου Ανάκαμψης για την εξασφάλιση περισσότερων πόρων για το σιδηροδρομικό δίκτυο και τη συντήρηση των κρίσιμων υποδομών, εξορθολογισμό της διαδικασίας προσλήψεων από το ΑΣΕΠ ώστε αυτές να ολοκληρώνονται πιο γρήγορα, θεσμοθέτηση εξωτερικού πιστοποιητή για τις εξετάσεις των σταθμαρχών αντί για τον ΟΣΕ,  εισαγωγή της ψηφιακής κάρτας εργασίας παντού στο δημόσιο και πιο αποτελεσματική αξιολόγηση. Επιπλέον, αποκάλυψε ότι εξετάζει σοβαρά την πιθανότητα διαχωρισμού του Υπουργείου Μεταφορών και Υποδομών με στόχο τη δημιουργία ενός αυτόνομου Υπουργείου Μεταφορών. Όπως είπε, δε, μέχρι το Σεπτέμβριο θα παραδοθεί πλήρως η περιβόητη σύμβαση 717 για τη σηματοδότηση και την τηλεδιοίκηση στους σιδηρόδρομους.

Οι ευθύνες για την τραγωδία των Τεμπών και το ενδεχόμενο παραίτησής του

Ως προς τις ευθύνες για την ανείπωτη τραγωδία στα Τέμπη, ο Πρωθυπουργός δήλωσε κατηγορηματικά ότι δεν φταίνε μόνο τα ανθρώπινα λάθη του σταθμάρχη καθώς αν είχαν γίνει μία σειρά από κινήσεις θωράκισης του σιδηροδρόμου όπως η σύμβαση 717 το δυστύχημα ίσως να μην είχε συμβεί. «Ήταν η στιγμή που η χώρα ήρθε αντιμέτωπη με διαχρονικές αμαρτίες», είπε. Εξ ού και επέμεινε στο «φταίμε όλοι», αποκρούοντας την κριτική του ΣΥΡΙΖΑ τον οποίο μέμφθηκε ότι αρνείται να αναλάβει το δικό του μερίδιο ευθύνης όπως έπραξε ο ίδιος. «Αυτό το οποίο με βαραίνει και θα με βαραίνει πάντα, είναι ότι δεν πρόφτασα επί ημερών μου να ολοκληρώσω ένα έργο (σ.σ. σύμβαση 717), το οποίο σίγουρα αν είχε ολοκληρωθεί, οι πιθανότητες θα ήταν με το μέρος μας ότι δε θα συνέβαινε το ατύχημα», σημείωσε από την πλευρά του.

Αν και στο σύνολο της συνέντευξής του στον ALPHA απέφυγε να ανεβάσει τους τόνους ή να κουνήσει το δάχτυλο στην αντιπολίτευση, ο κ. Μητσοτάκης στηλίτευσε την επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στη Λάρισα ως «επικοινωνιακό σόου» με στόχο την πολιτικοποίηση του τραγικού συμβάντος, επιμένοντας ότι στη Λάρισα υπήρχε πλήρως λειτουργικό τοπικό σύστημα τηλεδιοίκησης από το Νοέμβριο του 2022.  «Αυτό δεν επιδέχεται καμίας αμφιβολίας και θέλω να το τονίσω και θέλω να διαψεύσω κατηγορηματικά όποιον ισχυρίζεται κάτι διαφορετικό», είπε.

Ο ίδιος χαρακτήρισε ως το δυσκολότερο πράγμα που έχει κάνει τη στιγμή που επισκέφτηκε τον τόπο της τραγωδίας την επόμενη μέρα. Δήλωσε, ωστόσο, ότι δεν σκέφτηκε να παραιτηθεί γιατί «δεν έχω μάθει να τα παρατάω στις δυσκολίες και γιατί οι πολιτικοί τελικά κρίνονται από τον λαό και σίγουρα όταν έρχεται η ώρα της κρίσης υπάρχει ένα συνολικό ισοζύγιο». Ο Πρωθυπουργός δεσμεύτηκε ότι θα φροντίσει «να πάρουμε ένα μεγάλο προβολέα και να ρίξουμε άπλετο φως, ακριβώς στο τι έγινε. Όχι μόνο το βράδυ της 28ης Φεβρουαρίου στο σταθμό της Λάρισας».

Αναθεώρηση Συντάγματος και άρθρο 16

Στα ενδιαφέροντα της συνέντευξης του Πρωθυπουργού ήταν και η πρόθεση που εξέφρασε να εκκινήσει στην επόμενη Βουλή τη διαδικασία της αναθεώρησης του Συντάγματος για την αλλαγή του άρθρου 16, προτάσσοντας παράλληλα παρεμβάσεις στον εκλογικό νόμο και τη διάρθρωση της εξουσίας, ζητήματα που είναι βέβαιο ότι θα αποτελέσουν πεδίο τριβής με τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ θα τεθούν και διλημματικά στο δρόμο προς τις εκλογές ως προς το πώς οραματίζεται ο καθένας την αλλαγή και την πρόοδο.  

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA