Μενού
ekloges
Εκλογές καταμέτρηση ψήφων | Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Από χθες σας είχα γράψει ότι οι εκλογές θα γίνουν τον Μάιο και πως δεν υπήρξε ποτέ σκέψη αυτές να πραγματοποιηθούν στη λήξη της θητείας της κυβέρνησης τον Ιούλιο. Δεν ήθελε πολλή σκέψη - στο μυαλό του πρωθυπουργού η υπόθεση της αυτοδυναμίας δεν έχει ποτέ εγκαταλειφθεί. Σύμφωνα λοιπόν με τις αποφάσεις που έχει λάβει ο Κυριάκος Μητσοτάκης οι εκλογές θα γίνουν στις 21 Μαΐου και οι δεύτερες κάλπες θα στηθούν πιθανότατα στις 2 Ιουλίου. Ενδιαμέσως θα πραγματοποιηθούν οι πανελλαδικές εξετάσεις οι ημερομηνίες των οποίων έχουν ανακοινωθεί εδώ κι ένα χρόνο. Η πλειοψηφία των συνομιλητών του πρωθυπουργού υποστήριζαν τον Μάιο ως επιλογή όταν έγινε αντιληπτό πως ο Απρίλιος εγκαταλείφθηκε ως επιλογή.

Στο Μέγαρο Μαξίμου εκτίμησαν όλα τα στοιχεία που προέκυψαν από τις μετρήσεις και κατέληξαν στο συμπέρασμα πως η δημοσκοπική πτώση και η μετακίνηση πολλών γαλάζιων ψηφοφόρων στην αδιευκρίνιστη ζώνη ήταν η αναμενόμενη και θεωρούν πως η κυβέρνηση θα ανακτήσει την πρωτοβουλία των κινήσεων με αποτέλεσμα πολλοί εξ’ αυτών να επιστρέψουν στη Νέα Δημοκρατία. Άρα το χρονοδιάγραμμα λέει εκλογές τον Μάιο, πιθανότατα υπηρεσιακή κυβέρνηση τον Ιούνιο και δεύτερες εκλογές στις αρχές Ιουλίου.

Συνταγματική αναθεώρηση ενόψει

Ενα από τα θέματα που άνοιξε ο Μητσοτάκης στη χθεσινή συνέντευξη στον Alpha ήταν και το θέμα της συνταγματικής αναθεώρησης και του άρθρου 16 για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Θα είναι ένα πεδίο όπου θα έχει σημασία να αναζητηθούν συγκλίσεις - κυρίως με το ΠΑΣΟΚ - από όπου θα μπορούσαν να προκύψουν και συναινέσεις για την επόμενη κυβερνητική περίοδο. Θα έχει ενδιαφέρον να δούμε πώς τοποθετούνται οι πολιτικοί αρχηγοί το επόμενο διάστημα για το θέμα.

Ο προεκλογικός Απρίλιος

Η προκήρυξη των εκλογών αναμένεται να γίνει αμέσως μετά το Πάσχα. Αυτό σημαίνει πως ο Απρίλιος και η περίοδος μέχρι την Ανάσταση προσφέρεται για προεκλογική περίοδο και ανασύνταξη δυνάμεων. Το λέω γιατί εδώ και τρεις εβδομάδες σταμάτησαν οι προεκλογικές δραστηριότητες των περισσοτέρων πολιτευτών. Εν τω μεταξύ, υπάρχει και δυσαρέσκεια από αυτούς που είναι ακόμη στο περίμενε για μια θέση στη λίστα. Δικαιολογημένη εν μέρει, καθώς οι αντίπαλοί τους νυν βουλευτές, κάνουν ήδη προεκλογική εκστρατεία από την αρχή του χρόνου.

Στη Σερβία ο Δένδιας

Ο υπουργός Εξωτερικών, μεταβαίνει σήμερα στη Σερβία όπου θα γίνει δεκτός από τον πρόεδρο της χώρας, Αλεξάντερ Βούσιτς. Οι συζητήσεις κατά την επίσκεψη αναμένεται να επικεντρωθούν στον Διάλογο Βελιγραδίου – Πρίστινας μετά και από τις πρόσφατες εξελίξεις, καθώς και  στην ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων. Η κινητικότητα στα θέματα της εξωτερικής πολιτικής συνεχίζονται με τον υφυπουργό Κώστα Φραγκογιάννη που θα συναντηθεί με τον ομόλογό του στην Άγκυρα με στόχο την προώθηση της θετικής ατζέντας μεταξύ των δυο χωρών.

Η κατάσκοπος και οι σταυροί

Ώρες ώρες, τα φέρνει κάπως η ζωή και εκεί που έχεις ζόρια, βρίσκεις μια χαραμάδα. Το λέω για τη Μιλένα Αποστολάκη, άλλοτε κραταιό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και επί σειρά ετών βουλευτή του κόμματος, η οποία επανέκαμψε εσχάτως και θα είναι υποψήφια στον βόρειο Τομέα της Β' Αθηνών. Το ζήτημα είναι, όμως, ότι η υποψηφιότητά της δεν περπατούσε ιδιαίτερα καλά το τελευταίο διάστημα. Ήρθε, όμως, η Ρωσίδα κατάσκοπος που ως εκ θαύματος ήταν γειτόνισσα της κυρίας Αποστολάκη στην ίδια πολυκατοικία στο Παγκράτι. Πήρε, λοιπόν, και αυτή σβάρνα τα πρωινάδικα και τα μεσημεριανάδικα να τοποθετείται για την κατάσκοπο, σε μια προσπάθεια να τσιμπήσει σταυρούς. Για να δούμε πώς θα πάει το εγχείρημα, αν και προσωπικά δηλώνω απαισιόδοξος.

Ποιοι έχουν προβάδισμα στις αυτοδιοικητικές

Δημοσκοπήσεις δε γίνονται μόνο για την κεντρική πολιτική σκηνή αλλά και για τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Σε μία πρόσφατη η οποία διεξήχθη για τον Νομό Αττικής, εκτός της δημοφιλίας που έχει ο νυν περιφερειάρχης Γιώργος Πατούλης, όπως μαθαίνουμε ιδιαίτερα σημαντικά ποσοστά απολαμβάνουν ο δήμαρχος Περιστερίου Παχατουρίδης, ο δήμαρχος Ελληνικού - Αργυρούπολης Γιάννης Κωνσταντάτος, ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης και ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μόραλης.