Μενού
mitsotakis-meloni
Κυριάκος Μητσοτάκης, Τζόρτζια Μελόνι | Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Με την οικονομία πρωταγωνίστρια μετά από καιρό στις Βρυξέλλες, οι διεργασίες είναι έντονες. Ενιαίο μέτωπο Ελλάδας - Ιταλίας - Πορτογαλίας για τους κανόνες οικονομικής διακυβέρνησης επιδιώκει να διαμορφώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενόψει της αυριανής Συνόδου του Eurosummit παρουσία της Προέδρου της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ και του Προέδρου του Eurogroup Πασκάλ Ντόναχιου.

Με πρωτοβουλία του Κυριάκου Μητσοτάκη αύριο το πρωί έχει προγραμματιστεί κοινή συνάντηση του ίδιου με την Τζόρζια Μελόνι και τον Αντόνιο Κόστα, με αντικείμενο τον συντονισμό των τριών χωρών του ευρωπαϊκού Νότου για τη στήριξή της θέσης του να ξεκινήσει η ουσιαστική αυτή συζήτηση και σε επίπεδο Ευρωπαίων ηγετών και όχι μόνο σε επίπεδο Eurogroup και στόχο την ολοκλήρωσή της το συντομότερο. Κατά πληροφορίες, το ιδανικό σενάριο για την ελληνική πλευρά θα ήταν να έχουν ληφθεί οι αποφάσεις έως το τέλος του τρέχοντος έτους.

Ο Πρωθυπουργός αναμένεται να επισημάνει την ανάγκη η συζήτηση για τους δημοσιονομικούς κανόνες να γίνει επί τη βάση πραγματικών οικονομικών στοιχείων, μακριά από στερεότυπα του παρελθόντος που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα αλλά και από εσωτερικούς πολιτικούς υπολογισμούς, καθώς το προφίλ της Ελλάδας αλλά και των άλλων δύο χωρών του Νότου δεν έχει πλέον καμία σχέση με την περίοδο της κρίσης χρέους. Ο ίδιος άλλωστε τάσσεται ξεκάθαρα κατά της επανάληψης της αντιπαραγωγικής πολιτικής των ακραίων δημοσιονομικών περιορισμών.

Η φιλοσοφία του Κυριάκου Μητσοτάκη όπως μεταδίδουν συνεργάτες του είναι πως οι κανόνες θα πρέπει να υπηρετούν τη δημοσιονομική βιωσιμότητα και να μην υπονομεύουν κρίσιμες επενδύσεις όπως αυτές για την πράσινη και την ψηφιακή μετάβαση.

Παράλληλα, με ενδιαφέρον αναμένεται κατά πόσο ο Πρωθυπουργός θα έχει στο περιθώριο της αυριανής τριμερούς κάποιο χωριστό τετ α τετ με την Ιταλίδα ομόλογό του αναφορικά με την επαναξιολόγηση της σύμβασης με τη Hellenic Train για επενδύσεις της ιταλικής εταιρείας σε καλύτερα τρένα στην Ελλάδα, που ο ίδιος προανήγγειλε στη σκιά της τραγωδίας στα Τέμπη και στο πλαίσιο εκσυγχρονισμού των ελληνικών σιδηροδρόμων. Προς ώρας μια διμερής συνάντηση δεν φαίνεται στον ορίζοντα, ουδείς όμως μπορεί να την αποκλείσει, όπως δεν αποκλείεται να «κλειδώσει» ένα ραντεβού με το συγκεκριμένο αντικείμενο σε δεύτερο χρόνο.