Μενού
androylakis
Νίκος Ανδρουλάκης | Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Είναι αλήθεια ότι η συνέντευξη του Νίκου Ανδρουλάκη στην ΕΡΤ έδωσε στον ίδιο μια διαφορετική ώθηση. Εκεί που το ΠΑΣΟΚ είχε τελματώσει και κινδύνευε να συνθλιβεί στις μυλόπετρες του δικομματισμού, τώρα κάτι κινείται. Και ο ίδιος ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, πάντως, έχει αρχίσει να «τσιμπάει» τη ρητορική του. Από τη Σπάρτη, όπου βρέθηκε την Κυριακή, αποφάσισε να τα βάλει με την… ολιγαρχία. Η οποία, όπως είπε, τον θέλει στην πραγματικότητα ως «τσόντα» είτε της ΝΔ είτε του ΣΥΡΙΖΑ. «Μάλλον δεν ξέρουν καλά την ιστορία μας, δεν ξέρουν καλά τις αρχές μας, δεν ξέρουν καλά τις αξίες μας», είπε, μιλώντας για «βέρτιγκο της διαπλοκής».  Βεβαίως, ο κ. Ανδρουλάκης κάποια στιγμή θα πρέπει να πει ποιους εννοεί ως ολιγαρχία και διαπλοκή...

Δεύτερη τηλεοπτική εμφάνιση Ανδρουλάκη

Μάλιστα στο επιτελείο του Νίκου Ανδρουλάκη εμφανίζονται πολύ ικανοποιημένοι για το αποτύπωμα της συνέντευξης του Προέδρου στην ΕΡΤ, αφού όπως χαρακτηριστικά λένε, επρόκειτο για το πολιτικό γεγονός της εβδομάδας και βέβαια η ευκαιρία για τον Πρόεδρο του κόμματος να ξεδιπλώσει το σύνολο της ατζέντας του. Μαθαίνω λοιπόν ότι αύριο Τρίτη, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχει κανονίσει άλλη μια τηλεοπτική εμφάνιση και μάλιστα στον ΣΚΑΙ. Μαθαίνω πάντως ότι ειδικά στο θέμα των τηλεοπτικών εμφανίσεων γίνεται σφαγή – όμως το επιτελείο του κρατάει συγκεκριμένη σειρά τηλεοπτικών εμφανίσεων με τα κανάλια πανελλαδικής εμβέλειας.

Η ημερομηνία που κλείνει η Βουλή

Η πρώτη εβδομάδα του Απριλίου αναμένεται να είναι αποκαλυπτική ως προς τις διαθέσεις του εκλογικού σώματος. Το λέω αυτό διότι οι περισσότερες εταιρείες θα μετρήσουν αυτή την εβδομάδα και θα βγάλουν τα αποτελέσματά τους πριν το Πάσχα. Εκεί θα αποτυπωθούν δυο τάσεις: Αρχικά, το εάν επιστρέφει ένα κομμάτι των ψηφοφόρων της ΝΔ που «έφυγαν» λόγω του δυστυχήματος στα Τέμπη. Και βέβαια θα φανεί το πώς αντιδρούν οι ψηφοφόροι στα «όχι» του Νίκου Ανδρουλάκη σε Μητσοτάκη και Τσίπρα στο πρόσωπο του Πρωθυπουργού. Άρα θα μπούμε μέσα στο Πάσχα γνωρίζοντας το πώς διαμορφώνεται η τάση. Έπειτα, θα υπάρξει και η ζύμωση των γιορτινών ημερών. Οι γνωρίζοντες λένε πως αμέσως μετά την Κυριακή του Θωμά, ο Πρωθυπουργός θα ανακοινώσει τη διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη των εκλογών για τις 21 Μαΐου.

Σκεπτικισμός για την επίθεση φιλίας της Τουρκίας

Κάποιοι στο κυβερνών κόμμα εμφανίζονται πιο επιφυλακτικοί για την επίθεση φιλίας που ξεδιπλώνεται από την Άγκυρα τις τελευταίες εβδομάδες. Βάσει της συγκεκριμένης αντίληψης, ο Ερντογάν είναι απόλυτα εξαρτημένος αυτή τη στιγμή από τα κεφάλαια της Δύσης ώστε να καταφέρει να ανοικοδομήσει τη χώρα του και υπό αυτή την έννοια δεν συμμερίζονται την εκτίμηση που εκφράζει το υπουργείο Εξωτερικών για «παράθυρο ευκαιρίας» ενός διαλόγου με την Τουρκία, αλλά θεωρούν πως πρόκειται για μια παρένθεση που θα επιστρέψει στην κανονικότητα της ρητορικής έξαρσης αμέσως μετά τις εκλογές.

Προβληματισμός του Μαξίμου για κάποιους υπουργούς

Το ότι η κυβέρνηση δέχθηκε το μεγαλύτερο κύμα κριτικής της τετραετούς θητείας της μετά τα Τέμπη νομίζω είναι πασιφανές. Το ότι κάποιοι υπουργοί δεν στήριξαν με παρουσία στα τηλεοπτικά πάνελ είναι επίσης γνωστό. Αυτό που έμαθα πάντως είναι πως στο Μαξίμου είναι ενοχλημένοι και με κάποιους που ο ίδιος ο Μητσοτάκης ανέδειξε και δεν βγήκαν μπροστά για να «φάνε ξύλο» αλλά και να δώσουν στα πάνελ τις προηγούμενες τρεις εβδομάδες. Αυτό είναι βέβαιο πως θα συνεκτιμηθεί μετά τις εκλογές για το μέλλον πολλών εξ ’αυτών.

Μέσα ή έξω ο Χειμάρας;

Με δεδομένο ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα βρεθεί σήμερα στη Λαμία για την πρώτη του εκτός των τειχών περιοδεία μετά τα Τέμπη, να σας πω ότι ένα ζήτημα απασχολεί και κεντρικά τη ΝΔ, αλλά και τα τοπικά στελέχη της Φθιώτιδας. Θα είναι ή δεν θα είναι ο παραιτηθείς βουλευτής Θέμης Χειμάρρας ξανά υποψήφιος στο ψηφοδέλτιο του κόμματος; Κάποιοι ισχυρίζονται ότι δικαιούται μια δεύτερη ευκαιρία, από τη στιγμή που διευκόλυνε το κόμμα και παρέδωσε την έδρα του. Άλλοι λένε ότι, όπως και να το κάνουμε, ο Χειμάρας παρέβη το νόμο και εταιρεία συμφερόντων του έκανε δουλειές με το Δημόσιο, έστω και σε μικρή κλίμακα, οπότε σε μια περίοδο με πόλωση και σκανδαλολογία, η ΝΔ δεν χρειάζεται άλλο ένα πεδίο αντιπαράθεσης. Για το θέμα θα χρειαστεί η προσωπική απόφαση του κ. Μητσοτάκη, αλλά αντιλαμβάνομαι ότι στη ΝΔ θα θέλουν όσο το δυνατόν λιγότερους πονοκεφάλους.

Ο μοναχικός σωματοφύλακας Άδωνις

Ενδιαφέροντα πράγματα έγιναν το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε. Η εφημερίδα Documento υποστήριξε ότι ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης μεταβίβασε ένα ακίνητο στα παιδιά του, για να μην γίνει πλειστηριασμός, εξαιτίας οφειλής του από ένα εταιρικό δάνειο, για το οποίο είχε μπει εγγυητής. Ο κ. Παπαθανάσης απάντησε ότι έγινε το δικαστήριο, σε πρώτο βαθμό το έχασε από την πιστώτρια τράπεζα, αλλά έκανε έφεση και στο ενδιάμεσο ήρθε σε συμφωνία με την τράπεζα για τον τρόπο εξόφλησης. Καταγράφω, πάντως, ότι για τον κ. Παπαθανάση βγήκε κατά βάση μπροστά ο στενός του συνεργάτης Άδωνις Γεωργιάδης στο Ανάπτυξης, ο οποίος τον έχει…πάρει από το χέρι στον Βόρειο Τομέα της Β’ Αθηνών και κάνουν μαζί εκδηλώσεις και σπίτια. Μάλιστα, ο κ. Γεωργιάδης έδωσε και μάχες στο Twitter, οδηγώντας σε αναδίπλωση αρκετούς που ισχυρίζονταν ότι ο κ. Παπαθανάσης πέτυχε κούρεμα 97% στο δάνειο του. Το ερώτημα της στήλης, βεβαίως, δεν είναι γιατί το έκανε ο κ. Γεωργιάδης, αλλά πού ήταν η ΝΔ και το Μαξίμου στη στήριξη του κ. Παπαθανάση...