Μενού
kyriakos-mitsotakis
Κυριάκος Μητσοτάκης | Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Είναι ίσως οι πρώτες εκλογές της μεταπολίτευσης που έχουν όλοι προεξοφλήσει τις δεύτερες! Το λέω διότι η ανακοίνωση της ημερομηνίας των εκλογών χθες από τον πρωθυπουργό, συνοδεύτηκε από ημερολόγια και τεφτέρια: Πότε θα διαλυθεί η βουλή, πότε θα τελειώσει η διαδικασία των διερευνητικών εντολών, πότε θα ορκιστεί η υπηρεσιακή κυβέρνηση και πότε θα γίνουν οι επόμενες εκλογές. Ακόμη και τα reports των ξένων οίκων που παρουσιάζουν την κατάσταση στην Ελλάδα δείχνουν την 2α Ιουλίου ως την ημερομηνία που θα ξεδιαλύνουν τα πάντα.

Επειδή λοιπόν μεγάλη κουβέντα γίνεται τον τελευταίο καιρό για το όνομα του Πρωθυπουργού, το φαβορί σε αυτή την φάση είναι το όνομα του υπηρεσιακού Πρωθυπουργού, αυτού που θα μας οδηγήσει στις δεύτερες κάλπες. Πρόκειται για τον Πρόεδρο του Ελεκτικού Συνεδρίου, Ιωάννη Σαρμά που θα είναι ο τρίτος δικαστικός τα τελευταία 11 χρόνια που θα αναλάβει την διακυβέρνηση της χώρας (έπειτα από τον κ. Πικραμμένο το 2012 και την κ. Θάνου το 2015). Τα κόμματα έχουν λοιπόν λίγο-πολύ προεξοφλήσει την στρατηγική τους για τον μη σχηματισμό κυβέρνησης στις 21 Μαΐου και βλέπουν τα πράγματα πολύ πιο στρωτά για τις εκλογές της ενισχυμένης αναλογικής.

Μητσοτάκης στο υπουργικό: Θα εκπλαγείτε ευχάριστα από το ποσοστό στις πρώτες κάλπες

Αυτός που πάντως εκφράζεται πιο αισιόδοξος από όλους στο κυβερνητικό στρατόπεδο είναι ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Είπε λοιπόν στη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου, όταν έσβησαν οι κάμερες, πως το ποσοστό της ΝΔ θα εκπλήξει ευχάριστα. Κι εμφανίστηκε αισιόδοξος πως το ποσοστό θα θεωρηθεί βατήρας για τις δεύτερες εκλογές. Για να δούμε, διότι εάν αυτό επιβεβαιωθεί, δεν θα έχουν νόημα και οι συζητήσεις περί συνεργασιών και υποψήφιων πρωθυπουργών.

Έξω Βορίδης, μέσα Σκέρτσος

Όταν προκηρυχθούν οι εκλογές, πιθανότατα στις 24 Απριλίου, θα οριστεί υπηρεσιακός υπουργός Εσωτερικών για να προΐσταται του υπουργείου που έχει την ευθύνη των εκλογών. Ο κ. Σκέρτσος, ο οποίος δεν θα είναι υποψήφιος βουλευτής, αναμένεται να αναλάβει εκπρόσωπος της ΝΔ στις εκλογές. Σε ό,τι αφορά στην υπηρεσιακή κυβέρνηση, υπάρχει η σκέψη να μείνει στη θέση της η Νίκη Κεραμέως που έχει την ευθύνη διενέργειας των πανελλαδικών εξετάσεων, ενώ από το υπάρχουν σχήμα θεωρείται πιθανό πως μη κοινοβουλευτικοί υπουργοί, όπως πχ ο Πάνος Τσακλόγλου ή ο Χρήστος Στυλιανίδης θα παραμείνουν στη θέση τους μέχρι και τις δεύτερες εκλογές. Ειδικά για τον τελευταίο το θεωρώ βέβαιο.

Προειδοποιητική του Ανδρουλάκη στον Λοβέρδο

Αυτός που «δεν μπορεί να διαγραφεί» είχε διαγραφεί μια φορά στο παρελθόν, θύμισε χθες ο Νίκος Ανδρουλάκης για τον Ανδρέα Λοβέρδο. Συνεργάτης του μου επεσήμανε πως ο πρόεδρος δεν το είπε τυχαία. Εξήγησε δε πως εάν ο κ. Λοβέρδος συνεχίσει να λέει αυτά που λέει, μπορεί να διαγραφεί πριν τις εκλογές. Ρίσκο για όλους, αφού ο κ. Λοβέδρος έχει κόσμο που τον ακολουθεί στα βόρεια. Αλλά ξέρω κι αρκετούς στο βόρειο κομμάτι που θα τρίβουν τα χέρια τους αν αδειάσει μια θέση στο ψηφοδέλτιο. Πάντως, δίνω μικρή πιθανότητα να συμβεί κάτι τέτοιο. Δεν συμφέρει κανέναν από τους δυο.

Αρχή από τη Γλυφάδα

Δεν χάνει χρόνο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά την προαναγγελία του πότε θα στηθούν κάλπες και ξεκινά τις περιοδείες. Έτσι σήμερα το απόγευμα θα βρίσκεται σε καφέ στη Γλυφάδα, ενώ σίγουρα έχει προγραμματίσει να βρεθεί την επόμενη Τετάρτη στα Γιάννενα. Γενικώς και μέχρι την επίσημη προκήρυξη των εκλογών η κεντρική ιδέα είναι να γίνεται μία περιοδεία εντός Αττικής και μία εκτός.

Ο Κυριάκος και το Final-4

Η προαναγγελία για κάλπες στις 21 Μαΐου μονοπώλησε και την σχετική κουβέντα χθες στο υπουργικό. Μάλιστα έδωσαν και πήραν τα πειράγματα κι από τον πρωθυπουργό για τους Κωνσταντίνους και τις Ελένες του υπουργικού συμβουλίου που εκείνη τη μέρα θα δέχονται ευχές και θα είναι σε προνομιακή θέση έναντι των δημοσίων του, ενώ υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης υπογράμμισε ότι εκείνη την ημέρα έχει γενέθλια. Μάλιστα άνοιξε και κουβέντα για το F-4 στο μπάσκετ, όπου ο Ολυμπιακός έχει σημαντικές πιθανότητες να είναι στον τελικό, αν όλα πάνε καλά. « Αν και είναι γνωστά τα φιλοολυμπιακά μου αισθήματα, δεν με επηρέασε την απόφαση μου για το χρόνο των εκλογών», φέρεται να είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Χαμός στα κανάλια

Τι ήθελε και το είπε ο πρωθυπουργός ότι οι εκλογές θα γίνουν τον Μάιο, αλλά η Βουλή θα διαλυθεί μετά το Πάσχα; Ξεκίνησε από χθες ο ορυμαγδός τηλεφωνημάτων από βουλευτές και υπουργούς σε στελέχη τηλεοπτικών σταθμών, προκειμένου να διασφαλίσουν μία τηλεοπτική παρουσία τις επόμενες μέρες, πριν την επίσημη προκήρυξη των εκλογών. Βλέπετε ως τότε δεν ισχύει κανένας περιορισμός από το ΕΣΡ για τα κανάλια εθνικής και τοπικής εμβέλειας, συνεπώς οι υποψήφιοι τρέχουν και δεν φτάνουν.