Μενού
panagiotopoylos
Νίκος Παναγιωτόπουλος | Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Σε μία σειρά θεμάτων, όπως είναι οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και τις εκλογές αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης που παραχώρησε στο Mega και την εκπομπή «Live News» ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπυλος. Υπενθυμίζεται ότι την ερχόμενη Τρίτη (4/4) ο κ. Παναγιωτόπουλος θα επισκεφθεί την Τουρκία. Ερωτώμενος για το πώς προέκυψε το ταξίδι στη γειτονική χώρα, σημείωσε πως πάντα υπήρχε με τον Τούρκο ομόλογό του, Χουλουσί Ακάρ, και η πρόταση ήταν από τον κ. Ακάρ. 

«Δεν απέρριψα αυτήν την πρόταση και θα έπρεπε να ήταν πριν το Πάσχα και πριν από την ελληνική και τουρκική προεκλογική περίοδο. Επιλέξαμε την προσεχή Τρίτη και θα πραγματοποιήσω μία επίσκεψη στη σεισμόπληκτες περιοχές της νοτιοανατολικής Τουρκίας. Είναι φανερή η αποκλιμάκωση της έντασης στις διμερείς σχέσεις, η συμπεριφορά βγάζει μάτια και θα θέλαμε μόνιμα χαρακτηριστικά, αλλά οφείλουμε να το εκλάβουμε ως ευκαιρία για το πού μπορούμε να πάμε χωρίς, όμως, να υπεραισιοδοξούμε», ανέφερε μεταξύ άλλων ο υπουργός Εθνικής Άμυνας.

Πρόσθεσε, όμως, το κανάλι της επικοινωνίας πάντα υπήρχε με τον ομόλογό του και θα ήταν καλό να το εξελίξουν και στις διμερείς σχέσεις. Σχετικά με την περίοδο εξομάλυνσης των σχέσεων των δύο χωρών, είπε ότι οι καταστροφικοί σεισμοί έπαιξαν ρόλο καθώς μέλημα της γειτονικής χώρας, σύμφωνα με τον κ. Παναγιωτόπουλο, είναι να ανορθώσει από την κατάσταση στην οποία περιήλθε, λόγω και των δεκάδων χιλιάδων θανάτων, αλλά και των εκτεταμένων καταστροφών. «Δε γίνεται χωρίς ξένη βοήθεια και για αυτό δημιουργήθηκε το ταμείο. Και όλα αυτά σε προεκλογική περίοδο, γεγονός που μεταφράζεται ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να παρουσιάσει το σχέδιο της και να δείξει αποτελεσματικότητα και η αντιπολίτευση, όπως και σε άλλες χώρες, να εκμεταλλευτεί την κατάσταση», συμπλήρωσε σχετικά.

Υπογράμμισε ότι ο ρεαλιστικός στόχος της Τουρκίας δεν αναμένεται να αλλάξει ούτε στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. «Εμείς θα συνεχίσουμε πάνω στις δικές μας αρχές, αλλά και να το δούμε ως παράθυρο ευκαιρίας για να συνδεθούμε. Δεν πάω στην Τουρκία για να λύσουμε όλες τις διαφορές μας, αλλά για να εκπέμψω ένα συμβολικό μήνυμα ότι κάποιες φυσικές τραγωδίες, τέτοιου βεληνεκούς, είναι πάνω και από τους γεωπολιτικούς ανταγωνισμούς των χωρών, ακόμα και σε τοπικό επίπεδο», πρόσθεσε παράλληλα.

Τα πρώτα F-35 στην Ελλάδα

Σχετικά με την αγορά των F-35, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας σχολίασε πως το πρόγραμμα προχωρά, καθώς αποτελεί ειλημμένη απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης και έχει τη σύμφωνη γνώμη της αμερικανικής κυβέρνησης. «Μπαίνουμε σε μία νέα εποχή για τις Ένοπλες Δυνάμεις, με δυνατότητες απίστευτες όσον αφορά τη διασύνδεση με άλλα μέσα», σχολίασε. Τα πρώτα F-35 αναμένονται να φτάσουν στη χώρα μας το 2028, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Ο υπουργός σχολίασε πως είναι δύσκολη στιγμή για την Τουρκία να πάρει τα F-16. «Μπορεί κάποιοι κύκλοι του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών να δίνουνε ένα θετικό σημάδι προς αυτή την κατεύθυνση, αλλά υπάρχουν ισχυρές φωνές, όπως αυτή του Ρόμπερτ Μενέντεζ, ο οποίος έχει μεγάλη επιρροή και συμμετοχή στην τελική απόφαση. Υπάρχει δρόμος ακόμα», ανέφερε. Στη συνέχεια ο Νίκος Παναγιωτόπουλος αναφέρθηκε στην πρόοδο της Ελλάδας, τονίζοντας πως εδώ και δύο χρόνια η χώρα μας έχει ήδη προχωρήσει στην αναβάθμιση των δικών της F-16.

Η νέα αναφορά στις ελληνοτουρκικές

Σχετικά με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις ο Νίκος Παναγιωτόπουλος ανέφερε πως σημαντικοί παράγοντες είναι η επικοινωνία και ο διάλογος μεταξύ των δύο χωρών. «Πρέπει να υπάρχει η επικοινωνία και ο διάλογος, δεν πρέπει να υποχωρούμε από τις εθνικές θέσεις. Ο διάλογος δεν είναι για να εκχωρήσουμε κάποια στιγμή τα κυριαρχικά μας δικαιώματα ή να αμφισβητηθούν εμπράκτως. Ζητάμε απλά να λειτουργούμε όλοι με τους κανόνες».

«Νομίζω είναι απλό αυτό και θεωρώ ότι οφείλουμε να συζητάμε, όχι για να μην καταλήξουμε ποτέ, αλλά γιατί πρέπει σε κάθε περίπτωση να υπάρχει η επικοινωνία, η αντιπαράθεση απόψεων και επιχειρημάτων και η κατίσχυση της πεποίθησης ότι είμαστε «καταδικασμένοι» να ζήσουμε στον ίδιο γεωγραφικό χώρο. Καλό θα ήταν να μη ζούμε με όρους αντιπαράθεσης, που φτάνει σε σημείο ακραίας έντασης, αλλά με όρους διευθέτησης και επίλυσης των διαφορών μας», είπε.

Για τα Τέμπη και την επόμενη ημέρα των εκλογών

Για τον Νίκο Παναγιωτόπουλο η ΝΔ είναι ικανή να προχωρήσει τη χώρα μπροστά την επόμενη ημέρα των εκλογών. «Η σύγκρουση με το βαθύ κράτος για να αντιμετωπιστούν οι παθογένειες και να πάμε σε κάτι καινούργιο, αποτελεσματικό, σύγχρονο, λειτουργικό, δεν ήταν ποτέ εύκολη υπόθεση», είπε. Αναφερόμενος στα Τέμπη υποστήριξε πως τα μέτρα στήριξης που ανακοίνωσε η κυβέρνηση αποτελούν ένδειξη της πρόθεσης της Πολιτείας ώστε να ανακουφιστούν οι συγγενείς των θυμάτων.

«Τίποτα και κανείς δεν μπορεί να απαλύνει τον πόνο της απώλειας των οικογενειών, ακόμα και τα μέτρα που νομοθετήθηκαν για την οικονομική και ψυχολογική τους υποστήριξη», σχολίασε. Σύμφωνα με τον υπουργό, η κυβέρνηση εργάζεται σε δύο κατευθύνσεις. Από τη μία στοχεύει στην ολοκλήρωση των ερευνών προκειμένου να αποδοθούν ευθύνες, ενώ από την άλλη η αντιμετώπιση των παθογενειών του συστήματος.